Savo knygoje „Santuoka konfidencialiai: poromantinis žmonų – darbinių arklių, vaikų karaliukų, sekso stokojančių sutuoktinių amžius ir maištininkės poros, kurios perrašo taisykles“ (Marriage Confidential: The Post-Romantic Age of Workhorse Wives, Royal Children, Undersexed Spouses and Rebel Couples Who Are Rewriting The Rules) autorė Pamela Haag išskiria penkis skirtingus šiuolaikinės santuokos tipus bei atskleidžia, kaip dažnai saugumas ir vaikai, o ne meilė išlaiko porą kartu.

Tarp jos minimų susituokusių porų rūšių yra „žmonos – darbiniai arkliai“, kurių padarytos karjeros lėšomis dažnai yra finansuojamos jų žaismingų vyrų svajones. Tokiose santuokose moteris paprastai visada sutiks su savo partneriu, kad tik išlaikytų subalansuotus santykius.

45 metų amžiaus P. Haag, kuri pati yra ištekėjusi, sako: „Sugalvojau šią knygą, kad aprašyčiau visus tuos skirtingus būdus, į kuriuos transformuojasi nūdienos santuoka“.

Didelė knygos dalis yra skirta tam, ką ji vadina pusiau laiminga santuoka.

Autorė aiškina: „Pusiau laiminga santuoka gyvuoja pilkame šešėlyje. Ji visai nėra apgailėtina, bet ir nėra labai sėkminga“.

Pusiau laimingoje santuokoje suprantate esanti tuomet, kai atsikeliate kamuojama minties dėl skyrybų. Arba jei vieną minutę įsivaizduojate, jog nebegalite likti santuokoje, o kitą jau nebeįsivaizduojate, kaip galėtumėte viską tiesiog palikti.

„Tai tos minimaliai konfliktiškos, pakenčiamos, bet labai dažnos santuokos, kurios sudaro didžiąją dalį ištuokų statistikos. Tai ne tos porelės, kurios mėtosi lėkštėmis ir rėkauja“.

P. Haag pati savo knygoje pripažino, kad savo santuokoje yra pusiau laiminga: „Turiu gražią santuoką, mylimą vyrą, bet niekada negali žinoti. Tam tikromis dienomis ar akimirkomis manau, kad tai gali būti paskutiniai mūsų santuokos metai“.

Interviu žurnalui „Glamour“ ji pripažįsta, kad toks jos viešas prisipažinimas padėjo jos ir vyro santykiams.

„Tikrai manau, kad mūsų santuoka dėl to pagerėjo. Skiriame daugiau dėmesio vienas kitam. Manau, jog mano vyras yra labai drąsus, kad leido man apie tai rašyti“.

Jos teigimu, vaikai dažnai tampa pagrindine santuokos ašimi ir perima pagrindinius vaidmenis iš tėvų. Apie tai ji rašo skiltyje „Tėvų santuoka“.

Vieno vaiko motina P. Haag aiškina, kad jei labai dažnai vaikai tampa vienintele priežastimi poroms tuoktis ir likti kartu, tai tėvystė gali perimti viršų santuokoje partnerystės atžvilgiu, kadangi vaikai šiais laikais yra labiau socialiai integruoti.

„Tėvystė praryja santuoką... Vaikai tampa šeimos pagrindu. Žvelgiant iš istorinės perspektyvos, tai yra nutolimas nuo ištakų. Grįžkite penkiasdešimt metų atgal ir pamatysite, jog vyrai ir žmonos turėjo daug skirtingų vaidmenų – šeimininkės, dekoratoriaus, duonos pelnytojos, savanorio. Jie nebuvo tik tėvai. Šiandien tėvystė yra vienintelis prioritetas... Jis nustelbia visas kitas funkcijas“.

Kol mirtis mus išskirs? Penkios šiuolaikinės santuokos

Pusiau laiminga santuoka

Knygoje rašoma: „Paprastai gyvenama su tikru dvilypumu ir neapibrėžtumu: vieną minutę jaučiate, kad santuoka yra gera, tvirtas dalykas, o kitą – jūs jos nekenčiate ir manote, kaip aš apskritai galiu gyventi su šiuo asmeniu?“

Tėvystės santuoka

P. Haag rašo: „Vaikai dabar yra šeimos centras. Grįžkite penkiasdešimt metų atgal ir pamatysite, jog vyrai ir žmonos turėjo daug skirtingų vaidmenų – šeimininkės, dekoratoriaus, duonos pelnytojos, savanorio. Jie nebuvo tik tėvai. Šiandien tėvystė yra vienintelis prioritetas... Jis nustelbia visas kitas funkcijas“.

Žmonos – darbiniai arkliai

Tokioje santuokoje žmona dirba atsakingą, bet nebūtinai mylimą darbą tam, kad galėtų išlaikyti golfą mėgstantį ar apie muzikos kūrimą svajojantį vyrą palaidūną.

Edo McMahono sindromo santuoka

Ši santuoka pavadinta pagal praėjusio amžiaus devintojo dešimtmečio aktorių ir komiką, kurio garsiausia frazė buvo: „Jūs esate teisus, sere“. P. Haag šiuo atveju referuoja į tokį sutuoktinį, kuris ar kuri sutiks su praktiškai bet kuo, kad tik nesužlugdyti „pusiau laimingos“ santuokos.

Pusiau susituokę

Tai nepatogus tarpinis variantas tarp santuokos ir skyrybų. Jis iškilo į paviršių per pastarąją recesiją. Šis santuokos tipas apibūdina porą, kuri norėtų skyrybų, tačiau to neleidžia finansinė padėtis, arba išsiskyrusią porą, kurios nariai toliau gyvena kartu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (46)