Prognozuojama, kad 2016 metais, skatinami puikių rezultatų Prancūzijoje, Ispanijoje ir Italijoje, automobilių pardavimai augs 3 proc. – tai reiškia, kad Vakarų ir Rytų Europoje šiais metais gali būti parduota 14,46 mln. automobilių, teigia „IHS Automotive“.

Skelbiama, kad nuo tada, kai automobilių pardavimai 2007 metais buvo pasiekę rekordines aukštumas ir siekė beveik 16 mln. per metus, ir po to sekė gili krizė, jau pavyko atgauti maždaug pusę rinkos nuostolių. „PwC“ ir „LMC Automotive“ prognozuoja, kad 2016 metais Europoje bus parduota daugiau nei 14,6 mln. automobilių.

„Iš esmės mes tikimės, kad euro zonos ekonomika atsigaus. Nedarbo lygis mažėja, jis mažėja net ir labiausiai nuo šios problemos nukentėjusiose rinkose, pavyzdžiui, Ispanijoje. Taigi yra priežasčių tikėtis, kad Europos automobilių rinkos laukia geri metai“, – sako „LMC Automotive“ analitikas Jonathonas Poskittas.

Praeitais metais pardavimų apimtis buvo maždaug 2 mln. vienetų didesnė nei dar prieš dvejus metus. Tai geriausias rezultatas nuo 2009 metų, kai buvo parduota 14,5 mln. automobilių. Svarbu pažymėti, kad tada kai kurios rinkos, pavyzdžiui, didžiausia Europoje Vokietijos rinka, buvo dirbtinai auginamos senų automobilių utilizavimo schemų.

„Niekas prieš 12 mėnesių nesitikėjo, kad 2015 metų pardavimų rezultatai bus tokie įspūdingi“, – sako Vokietijos automobilių pramonės asociacijos vadovas Matthiasas Wissmannas.

Nors automobilių pardavimai Pietų Europos rinkose, pavyzdžiui, Italijoje, šiuo metu vis dar mažesni nei praeityje, situacija teikia vilčių. Vokietijoje praeitais metais automobilių pardavimai ūgtelėjo 3,2 mln. vienetų – tokių puikių rezultatų nebūta nuo 2006 metų (neskaitant 2009 metų, kai valstybės pagalba skatintas augimas siekė 3,8 mln. vienetų).

Rekordinis augimas 2015 metais fiksuotas ir Jungtinėje Karalystėje – prie to prisidėjo atpigę kreditai ir didelė pasiūla.

Nepaisant to, jau galima pastebėti ir pirmuosius augimo lėtėjimo ženklus – pirmą kartą per 44 mėnesius 2015 metų spalį Jungtinėje Karalystėje pastebėtas naujų automobilių registracijos procedūrų mažėjimas.

Ekspertų teigimu, bendras Europos ekonomikos paveikslas teikia vilčių, nors paklausa Kinijoje ir mažėja (dėl šios priežasties mažėja paklausa ir Europoje bei investicijos). Pokyčius Kinijoje sėkmingai kompensuoja vartojimas Europoje, kuris pastaruosius aštuonis ketvirčius įvardijamas kaip pagrindinis ekonomikos atsigavimo veiksnys.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)