Šiais metais išplatintoje naujausioje Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos (EBPO) ataskaitoje nurodoma, kad Lietuva - šalis, kurioje alkoholio suvartojama daugiausiai. Ataskaitoje skelbiama, kad lietuvis išgeria maždaug 14 litrų per metus. Po to rikiuojasi Austrija, Estija, Čekija – vienam žmogui ten tenka 11–12 litrų alkoholio per metus.

Šiais metais vakarėliams palanki ne tik Naujųjų metų išvakarių diena, bet ir po jos laukiantys laisvadieniai, todėl tikėtina, kad taurelę daugelis lietuvių kilnos ne vieną dieną. Įsisukusieji į vakarėlių liūną nė nesusimąsto, kokį poveikį gali padaryti per vieną vakarą išgertas alkoholis, rašo hartlepoolmail.co.uk

Ar žinojote, kad:

*Po 45-erių metų tris kartus išauga tikimybė tapti priklausomais nuo alkoholio
*Dirbantieji yra dažniau linkę išgerti nei bedarbiai
*Didelė dalis žmonių į darbą kamuojami pagirių eina kiekvieną dieną
*Alkoholis yra antras dažniausiai vėžį sukeliantis faktorius po rūkymo

Susirūpinimas dėl suvartojamo alkoholio kiekio itin išauga prieš Naujųjų metų vakarą, kai švenčiantieji besaikiškai į savo skrandį pila vieną alkoholinį gėrimą po kito. Jeigu nenorite pradėti 2016-ųjų ligoninėje, turėtumėte žinoti savo ribas. Nacionalinė sveikatos priežiūros tarnyba nerekomenduoja vyrams gerti daugiau nei 3-4 alkoholio vienetus per dieną (1 vienete – maždaug 10 mililitrų gryno alkoholio). Tai prilygsta vienai pintai stipraus alaus ar sidro.

Tuo tarpu moterys neturėtų išgerti daugiau nei 2-3 alkoholio vienetus per dieną - tai prilygsta didelei taurei balto ar raudono vyno. Nėčios arba pastoti bandančios moterys apskritai turėtų atsisakyti alkoholio.

Suvartojantieji didesnius kiekius alkoholio gali pajusti rimtas pasekmes. Medikai pastebi, kad kepenys vieną alkoholio vieną apdoroja maždaug per valandą laiko, taigi jeigu išgeriama 2-3 alkoholio vienetai per valandą, siaubingai apkraunamos kepenys.

Ilga laiką išgeriantiems didesnius kiekius alkoholio nei rekomenduojama dienos norma gali pasireikšti tokios mirtinos ligos kaip vėžys ar sveikatos sutrikimai kaip atminties praradimas, smegenų pažeidimas ar net silpnaprotystė. Didesni kiekiai nei nustatyta norma taip pat padidina insulto ar širdies ligų riziką, gali sukelti kepenų, skrandžio ligas. Be to besaikiškai vartojantieji alkoholį nuolatos rizikuoja mirtinai apsinuodyti.

Reikėtų mėnesiui atsisakyti alkoholio

Neseniai britų mokslininkų atliktas tyrimas parodė, kad dažnai geriantys žmonės turėtų bent mėnesiui visiškai atsisakyti alkoholio, jei ateityje nori išvengti rimtų sveikatos pakitimų ir ligų. Naujai atliktas tyrimas parodė, kaip abstinencija padeda atsigauti kepenims ir sumažina kraujospūdį bei cholesterolio kiekį.

Pacientams, kurie mėnesiui atsisakė alkoholio, taip pat sumažėjo vėžio ir diabeto rizika. Šis vienoje Londono ligoninėje atliktas tyrimas yra jau antrasis, atskleidęs milžinišką susilaikymo nuo išgertuvių naudą. „Jeigu turėtume vaistą, kuris galėtų tai padaryti, tokia rinka būtų verta milijardų dolerių. 40 proc. sumažėjo kepenų riebumas, jie atsikratė maždaug trijų kilogramų svorio, taip pat pagerėjo jų cholesterolio rodikliai“, - sakė profesorius Kevinas Moore`as, dalyvavęs abiejuose eksperimentuose.

Per antrą, kiek didesnį tyrimą Londono mokslininkai stebėjo 102 palyginus sveikus vyrus ir moteris, sulaukusius maždaug 40 metų ir dalyvavusius „sauso sausio“ kampanijoje. Moterys per savaitę išgerdavo vidutiniškai 29 alkoholio vienetus, o vyrai – 31 vienetą. Visi dalyviai užpildė anketas, jiems buvo atlikti kraujo ir kepenų tyrimai. Po keturių savaičių kepenys pačios pradėjo taisytis nuo žalos, kurią padarė daugelį metų vartotas alkoholis.

Jų „kepenų surambėjimas“ – vienas iš kepenų ligos požymių – sumažėjo 12,5 proc. Atsparumas insulinui – vienas iš diabeto grėsmės rodiklių – smuko 28 proc. Dalyviai taip pat numetė svorio, sumažėjo jų kraujospūdis. Daug kas sakė, kad pagerėjo jų dėmesingumas ir miegas. Mokslininkai dar turi paskelbti tolesnius rezultatus, kurie, kaip manoma, parodys, kad po mėnesio abstinencijos sumažėjo ir kai kurių vėžio rūšių rizika.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (44)