Prisipažinkite – susidūrę su kokia nors nelengva užduotimi ko gero bent kartą gyvenime esate pagalvoję: „Et, anksčiau tai man tikrai nebūtų sukėlę problemų!“ Taip retkarčiais pagalvoja visi nuo kokių 25 metų. Ir visiškai be reikalo, jei tik nekalbama apie didelių svorių kilnojimą ar maratono bėgimą. Taip, mūsų fiziniai gebėjimai su metais po truputį mažėja, o kaip gi intelektualiniai? Ir ar apskritai egzistuoja geriausi smegenų metai?

Ne, nes viskas priklauso nuo konkrečių užduočių, įsitikinę psichologai Joshua Hartshorne‘as iš Masačiusetso technologijos universiteto ir Laura Germine iš Harvardo universiteto (JAV). 2450-iai įvairaus amžiaus ir išsilavinimo lygio savanorių jie pasiūlė atlikti 15 testų. Paaiškėjo, kad kone trečdalį užduočių sėkmingiausiai atliko vyresni nei 45 ir net nei 55 metų žmonės.(1)

Atmintis prieš patirtį

Jaunesniems eksperimentų dalyviams geriau sekėsi testai, kurie reikalavo atminties ir dėmesio. Pavyzdžiui, viename iš testų reikėjo peržiūrėti kelias šeimynines nuotraukas, o tada prisiminti kas, kokiomis pozomis ir kokia seka buvo jose pavaizduoti. Geriausius rezultatas surinko apytikriai 18–35 metų dalyviai. O įveikti matematines užduotis ir bendrų žinių testus daug lengviau sekėsi vyresniems nei 40 metų dalyviams. Ir tai dar ne viskas.

Viename iš testų dalyviams reikėjo pažvelgus į nuotrauką atpažinti žmogaus emocijas pagal akis (vadinamasis „mind-in-eyes“ testas).

Užduotis ne tokia lengva, kaip gali atrodyti: pavyzdžiui, didžiulis džiaugsmas, nuostaba ar baimė gali būti išreiškiami labai panašiomis mimikomis. Geriausiai nuskaityti veidus sekėsi 43–58 metų dalyviams.

Ir galiausiai, žodyno atsargų testas apskritai parodė, kad maksimumą šių atsargų pasiekiama po 55 metų, o dažnai ir po 65 metų, o skursti žodynas pradeda tik artėjant link 80 metų.

„Tokio amžiaus, kai mūsų smegenys labiausiai klesti, tiesiog nėra, – reziumuoja tyrėjai. – Negana to, neįmanoma net nustatyti amžiaus, kuriame žmogus geriausiai įveikia daugumą kognityvinių užduočių, nes beveik kiekviena iš jų veiksmingiausiai įveikiama skirtingais gyvenimo laikotarpiais.“

Tyrimo rezultatai vargu ar gali būti laikomi sensacingais. Greičiau jie eksperimentiniu būdu patvirtina tai, ką ir taip nesunku numanyti: vienose situacijose labiau reikia jauno proto greičio ir judrumo, kitose – sukauptos brandaus proto patirties ir žinių.

Tačiau vis dėlto malonu, kai garbingas mokslinis leidinys „Psychological Science“ patvirtina, kad geriausi jūsų smegenų metai vis dar priešaky – nepriklausomai nuo to, kiek jums metų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)