Toliau sužinosite truputį daugiau informacijos, kaip šis sudėtingas, gražus ir paslaptingas aparatas funkcionuoja.

Jūsų oda yra keturių spalvų

Natūrali visos odos spalva būtų kremo baltumo. Netoli odos paviršiaus esančios kraujagyslės ją nurausvina. Gelsvumo suteikia geltonas pigmentas. Galiausiai melaninas, išskiriamas organizmui reaguojant į ultravioletinius spindulius, nudažo odą rudai. Šie keturi atspalviai maišosi skirtingomis proporcijomis ir sukuria visus skirtingus Žemėje gyvenančių žmonių odos atspalvius.

Pasaulis juokiasi kartu su jumis

Kaip žiūrint į žiovaujantį žmogų gali apimti žiovulys, taip ir juokas yra socialinis signalas, kurį esame linkę mėgdžioti, rodo neseniai atliktų tyrimų rezultatai. Išgirstas juokas stimuliuoja smegenų sritį, kuri kontroliuoja veido judesius.

Mėgdžiojimas vaidina svarbų vaidmenį socialiniuose santykiuose. Tokie signalai kaip čiaudėjimas, juokas, verkimas ir žiovavimas gali būti reikalingi norint sukurti stiprius socialinius ryšius žmonių grupėje.

Didelės smegenys – maža burna

Evoliucija nėra tobula. Priešingu atveju galbūt vietoje protinių dantų turėtume ką nors naudingesnio, pavyzdžiui, sparnus. Kartais nenaudingos ypatybės ilgam pasilieka konkrečioje rūšyje tik dėl to, kad nedaro didelės žalos. Tačiau protiniai dantys ne visada buvo burnos chirurgų pasipelnymo šaltinis. Prieš daugelį metų jie padėdavo smulkinti žalią arba prastai paruoštą mėsą.

Didėjant mūsų smegenims, keitėsi ir žandikaulio struktūra, ir burnos ertmėje pasidarė ankštoka.

Ląstelių žiuželiai „gabena“ gleives

Daugelis mūsų kūno ląstelių turi plaukus primenančių organėlių (žiuželių), padedančių atlikti įvairias funkcijas, pavyzdžiui, virškinti, klausytis. Nosyje esančių ląstelių žiuželiai padeda gleivėms iš nosies ertmės patekti į gerklę. Šaltas oras sulėtina šį procesą, gleivių susikaupia per daug, ir gali tekti ieškoti nosinaitės. Nosis gali užsikimšti ir dėl ištinusios nosies membranos ar gleivių sutirštėjimo.

Lytinė branda pakeičia smegenų sandarą

Žinome, kad hormonų sukelti pokyčiai yra būtini, kad skatintų organizmo augimą ir paruoštų dauginimuisi. Bet kodėl paauglystė yra tokia nesmagi emocine prasme? Pasirodo, tokie hormonai kaip testosteronas daro įtaką neuronų vystymuisi smegenyse, o smegenų pakitimai gali sukelti įvairių elgesio pokyčių.

Pavyzdžiui, bręstant priekinei smegenų žievės daliai, galimas emocinis nepatogumas, apatija arba prastas sprendimų priėmimas.

Tūkstančiai kiaušialąsčių, nepanaudojamų kiaušidėse

Moters, sulaukusios apie 50 metų, kasmėnesinis menstruacijų ciklas, kontroliuojantis hormonų lygį ir paruošiantis kiaušialąstes apvaisinimui, nutrūksta. Moters kiaušidės gamina vis mažiau estrogeno ir galiausiai sukelia fizinius bei emocinius pokyčius. Iki galo nesubrendę folikulai ovuliuoja vis rečiau.

Vidutinės paauglės organizme yra 34 000 nesubrendusių folikulų, o per gyvenimą subręsta vos apie 350 (maždaug vienas per mėnesį). Nepanaudoti folikulai sunyksta. Sulaukus tokio amžiaus, kai nėštumas mažai tikėtinas, smegenys gali nustoti valdyti ovuliacijos procesą.

Smegenims irgi reikia maisto

Nors smegenys sudaro vos 2 proc. kūno svorio, jos suvartoja net 20 proc. į organizmą patenkančio deguonies ir kalorijų. Kad mūsų makaulė gerai dirbtų, trys didelės smegenų arterijos nuolat pumpuoja deguonį. Vienai iš jų užsikimšus ar trūkus, smegenų ląstelės nebegauna pakankamai energijos, reikalingos funkcionuoti, todėl suprastėja tos smegenų dalies valdomos funkcijos. Tai vadinama insultu.

Kaulai padeda užtikrinti mineralų pusiausvyrą

Kaulai ne tik prilaiko organus ir raumenis, tai yra mūsų kūną, bet ir reguliuoja kalcio lygį organizme. Kaip tikriausiai žinote, kaulų sudėtyje yra fosforo ir kalcio. Šios medžiagos ypač reikia raumenims ir nervams. Jei kalcio trūksta, tam tikri hormonai gali truputį apardyti kaulus, kol kalcio koncentracija užląsteliniame skystyje pasidarys pakankama.

Kūno padėtis turį įtakos atminčiai

Neprisimeni vestuvių metinių, brangusis? Pamėgink priklaupti ant vieno kelio. Prisiminimai yra artimai susiję su pojūčiais. Kvapas ar garsas neretai sužadina seną prisiminimą iš vaikystės. Sąsajos gali būti akivaizdžios, pavyzdžiui, dviračio skambutis padeda prisiminti, kaip vaikystėje vežiodavote laikraščius, bet nebūtinai.

Neseniai atlikto tyrimo rezultatai atskleidė daugiau informacijos apie šį reiškinį. Žurnalo „Cognition“ 2007 m. sausio mėnesio numeryje išspausdintame straipsnyje rašoma, kad prisiminimai sugrįžta greičiau ir tikslesni, jei sutampa kūno padėtis, susijusi su konkrečiu praeities įvykiu.

Jūsų skrandis gamina stiprią rūgštį

Yra vienas pavojingas skystis, kurio negali konfiskuoti jokio oro uosto apsauga. Tai skrandžio rūgštis. Jūsų skrandžio ląstelės išskiria druskos rūgštį, kuri pramonėje naudojama metalams apdirbti. Ji ėsdina net plieną, tačiau jūsų skrandžio gleivinė apsaugo organizmą nuo jos poveikio, rezervuodama rūgštį tik maisto produktams skaidyti.