Viena savaitė yra labai trumpas laiko tarpas, bet tai yra patogus laiko tarpas, kuris negąsdina, jį nesunku iškentėti, o rezultatai ateina pakankamai greitai. Tad nesukeldama siaubo nei organizmui, nei protui, labai lengvai išgyvenau šitą periodą, suvokdama vieną dalyką …. cukraus yra visur!

Pirmasis išbandymas tapo rasti maisto, kuriame nėra cukraus ir miltų. Dešros, dešrelės, dauguma konservuotų produktų, duona, makaronai, padažai, salotų užpilai, sriubos, taip mėgstami jogurtai ir sūreliai tapo neprieinami, o liežuvį teko pratinti prie nemalonaus kavos be cukraus skonio. Tad sprendimas buvo gaminti maistą namuose ir stengtis nepamiršti įsidėti pietus į darbą.

Pirmąją dieną kankino galvos skausmas, tačiau kitos dienos buvo kur kas lengvesnės. Neviliojo net bendros saldžios vaišės darbe, nes į priekį vedė kilnus tikslas. Vaisiai ir pienas yra natūralus cukraus šaltinis, tad jie mano racione liko. Tačiau problema yra su papildomai visur dedamu baltuoju cukrumi, kurio neriboja jokios kontrolės tarnybos ir kurio žmonės gauna daug daugiau nei turėtų.

Savaitei pasibaigus, jau nebegalėjau pakęsti kavos su cukrumi skonio. Toks trumpas eksperimentas, o mažiausiai vieną pokytį paliko dabar jau keleriems metams. Visiškai atsisakius cukraus nutinka tokie puikūs 5 dalykai:

1. Atsiranda daugiau energijos. Ironiška, bet paprastai pajutę energijos trūkumą siekiame kažko saldaus, ko pasekmė yra tai, kad organizmas nebemoka natūraliai išlaikyti aukštą energijos lygį. Gaila, kad Lietuva yra nepritaikyta trumpam poguliui vidury dienos, dėl ko mes būtume kur kas laimingesni ir sveikesni žmonės, tačiau šiltas vanduo su citrina arba apelsinas pažadina mane geriau nei kava tuo metu, kada negaliu miegoti. Ir dar vienas mažas triukas, kuris skamba ganėtinai juokingai, bet tikrai veikia: turėti atsargines kojines ir pajutus nenumaldomą norą miegoti, jas užsidėti vietoje dabartinių. Mano kolega buvo maloniai nustebęs, kai mano patarimas pasiteisino.

2. Stabilizuojasi svoris. Kas jau kas, o saldus maistas paprastai yra ir labai kaloringas. Ir jam labai sunku ištarti „ne“ ir „gana“. Atsikandi pyragaičio ir atrodo, kad viso pasaulio problemos išnyksta, kad saulė nušviečia miestą, kad siela uždainuoja… O galiausiai tik džinsai dėl neaiškių priežasčių siauresni atrodo.

3. Pagerėja žarnyno darbas. Jau reta sutikti žmonių, kurie neturi vienokių ar kitokių virškinimo problemų. Tai pučia, tai diegia, tai maudžia, tai burbuliuoja. O iš kur tai? Iš prastos mitybos, perdirbto, netikro, sunkaus maisto. Paklausyk savo pilvo – jam reikia skaidulų ir lengvai virškinamo, gero maisto. Kodėl tu jam duodi šlamštmaistį? Argi taip gražu? O po to prireikia ir vitaminų, ir vaistų, ir įvairiausių procedūrų, kad vėl organizmas pradėtų veikti, kaip turėtų veikti. Kuo natūralesnis ir paprastesnis maistas, tuo geresnė savijauta, tuo mažiau dienų, kada negali tyloje ramiai su antra puse filmą žiūrėti, nes pilvas garsiau už televizorių kalba.

4. Nebesinorės cukraus. Vaisių saldumo pakaks niekad nesugebėjusiems atsispirti saldumynams. Atsiras pojūtis, jog energija ateina iš kitų šaltinių ir kur kas vertingesnė energija. Ir po mano eksperimento paprasti saldumynai atrodė gerokai per saldūs… Nes jie tokie ir yra. Mes tiesiog pernelyg pripratinome savo liežuvius ir kuo toliau, tuo stipresnių dirgiklių jiems reikia.

5. Oda atrodys sveikesnė. Daug žmonių patvirtina, kad atsisakius cukraus oda tampa skaistesnė. Kada nepaisant kremų, valiklių ir šveitiklių oda vis dar neatrodo gerai, verta pabandyti situaciją taisyti iš vidaus.

Parduotuvėse, mugėse taip gražiai vilioja viskas, kas saldu, bet reikia nepamiršti, jog cukrus yra viena iš nutukimo, širdies kraujagyslių ligų, diabeto priežasčių, jis sukelia priklausomybę, o ribojamas nėra niekam, kartais net ir pačiam sau. Jo žmonija suvartoja daugiau nei bet kada anksčiau vien dėl to, kad jo pridedama į didžiąją dalį maisto produktų ir įvairiais pavidalais užkonservavimui, apsaugojimui, skonio pagerinimui ir dabar jau paprasčiausios sriubos nenusipirksi be cukraus. Teks gamintis namuose.