Biskvitas gaminamas tik iš kiaušinių ir šokolado, todėl jis labai trapus ir ypatingai minkštas. Kremas ruošiamas iš kreminės varškės. Tokios porcijos pakaks penkiolikai jūsų kalėdinės šventės dalyvių. Pasigaminti galite ir anksčiau, savo vietos ant stalo jis puikiai palauks ir 24 valandas.

Šokoladinė malka-vyniotinis, arba La Bûche de Noël

Vyniotiniui reikės:

6 didelių kiaušinių
120 g juodojo šokolado
50 g + 2 šaukštų cukraus
žiupsnelio druskos
gabalėlio sviesto

Kremui reikės:

400 g sviesto
150 g cukraus pudros
130 g juodojo šokolado
400 g tepamosios varškės

Papuošti (pasirinktinai):

30 g juodojo šokolado
saujelės šviežių spanguolių

Gaminame:

1. Virš puodo su verdančiu vandeniu dedame dubenį su šokoladu ir maišydami leidžiame jam ištirpti. Atidedame į šalį atvėsti.

2. Trynius išplakame elektriniu plakikliu su 50 g cukraus. Plakame bent 5 minutes, kol masė pašviesėja, jos tūris padidėja.

3. Įkaitiname orkaitę iki 180 °C. Negilią skardelę (maždaug 37 x 25 cm) patepame sviestu, išklojame kepimo popieriumi, o popierių dar kartą patepame sviestu. Tai labai svarbu, nes tešla visai be riebalų, todėl kibs prie popieriaus.

4. Į trynių masę pamažu plakdami supilame ištirpintą šokoladą. Plakame, kol masė taps tolygi.

5. Atskirame dubenyje išplakame baltymus, kad suputotų. Įberiame žiupsnelį druskos, kuri padės baltymams sutvirtėti, ir plakdami pamažu suberiame cukrų. Baltymus išplakame iki standžių putų.

6. Užverčiamaisiais judesiais baltymus įmaišome į šokolado masę.

7. Tešlą sukrečiame į paruoštą kepimo skardą ir šauname į orkaitę 15–17 minučių.

8. Biskvitą su visu kepimo popieriumi išimame iš skardos ir paliekame atvėsti, o tuo metu pasiruošiame kremą.

9. Kambario temperatūros sviestą išsukame su cukraus pudra, kad išeitų purus kremas.

10. Virš puodo su verdančiu vandeniu dedame dubenį su šokoladu ir maišydami leidžiame jam ištirpti. Atidedame į šalį atvėsti.

11. Į sviesto masę pamažu supilame ištirpintą šokoladą ir išplakame iki tolygios masės.

12. Sukrečiame varškę ir dar kartą išplakame ar išmaišome šaukštu.

13. Maždaug du trečdalius kremo užtepame ant atvėsusio biskvito ir tolygiai paskirstome.

14. Biskvitą su kremu pasukame taip, kad kraštinė, kuri bus vyniotinio viduryje, būtų toliausiai nuo jūsų, tai yra vyniosime į save.

15. Peiliu atkeliame vieną biskvito pakraštį nuo popieriaus, tačiau jo nenuimame. Kartu su popieriumi lenkiame biskvitą į save. Vis atlaisvindami biskvito dalį nuo popieriaus tolygiai suvyniojame, užbaigiame biskvito kraštą palenkdami po vyniotiniu.

16. Apgaubę popieriumi vyniotinį perkeliame į indą, kuriame jį bus patogu puošti ir patiekti.

17. Likusį kremą sukrečiame į konditerinį maišelį su antgaliu. Išilginėmis kremo juostomis padengiame vyniotinį, juosteles spaudžiame vieną šalia kitos. Vyniotinį galima papuošti tirpinto šokolado gijomis ir šviežiomis spanguolėmis.

18. Kišame vyniotinį į šaldytuvą, kad kremas sutvirtėtų.

Apie La Bûche de Noël

Tai tradicinis kalėdinis pliauską primenantis tortas, paplitęs Prancūzijoje ir buvusiose jos kolonijose. Dažniausiai šokoladiniu ar riešutiniu kremu perteptas vyniotinis puošiamas cukraus pudra, primenančia sniegą, marcipaninėmis grybų ir uogų figūrėlėmis.

Iš pirmų lūpų

Prancūzas dviejų kepyklėlių Vilniuje savininkas Thierry Louvray, kilęs iš Prancūzijos istorinio Normandijos regiono, pasakoja, kad be tokios šokoladinės malkos neįsivaizduojamos nė vieno prancūzo Kalėdos.

„Gruodžio pabaigoje, prieš pat Kalėdas, La Bûche de Noël kepamas kiekvienuose namuose. Jei žmonės nekepa patys, būtinai perka parduotuvėje. Ir aš savo kepyklėlėse prieš Kalėdas lietuviams pasiūlau šio skanėsto. Ši tradicija susijusi su viduramžiais gyvavusiu papročiu sudeginti vadinamąją kalėdinę pliauską, o pagonybės laikais tokia deganti pliauska turėdavo nubaidyti piktąsias dvasias. Jei lyginčiau su Lietuvoje populiariais kepiniais, tai prancūziškasis La Bûche panašus į Kuršėnų vyniotinį. Nors receptas tradicinis, kiekviena šeimininkė turi savų paslapčių, kaip šį kepinį padaryti ypatingą. Pavyzdžiui, mano mama jį pertepdavo kaštonų kremu. Tradiciškai kepinys puošiamas šokoladu, kad atrodytų panašesnis į malką.“

Thierry Louvray patarimai:

Skirkite daugiau dėmesio biskvitui, nes kremas yra tik aksesuaras. Labai svarbu, kad biskvitas būtų minkštas.
Biskvitą galite apšlakstyti vandens ir cukraus (imti lygiomis dalimis) sirupu, tik ne per daug, kitaip biskvitas išteš.
Jei mėgstate romo kvapą, į kremą galite įlašinti kelis lašus jo esencijos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)