Neleiskite socialinei žiniasklaidai tapti trečiąja jūsų santykių puse, pataria huffingtonpost.com.

Žinoma, „Facebook“ yra puikus būdas įgyti naujų draugų ar susirasti senuosius, kad ir kuriame pasaulio kampe jie būtų, tačiau tuo pat metu šis socialinis tinklas labai lengvai gali padėti prarasti žmogų, kuris jums svarbiausias – jūsų sutuoktinį.

Psichologas Johnas Groholas, įkūręs ir vadovaujantis „Psych Central“, tvirtina, kad su šia problema susiduria nuolat.

„Lengvai prieinamas bendravimas „Facebook“ verčia žmones pasiduoti pagundai ar rizikingam elgesiui, – sakė J. Groholas leidiniui „The Huffington Post“. – „Facebook“ labai lengva užsiimti mažiau suvaržytu bendravimu, dėl ko galime leistis į pavojus, kuriems įprastai kasdieniniame gyvenime nepasiduodame“.

Žemiau psichologas J. Groholas ir kiti santykių ekspertai atskleidžia septynis būdus, kaip tokie socialiniai tinklai kaip „Facebook“ porose įvaro pleištą. Taip pat pateikiama patarimų, kaip šios problemos išvengti jūsų santykiuose.

1. Stebėdami kitų porų viešą jausmų demonstravimą „Facebook“, galite pradėti neadekvačiai vertinti savo santykius

„Keletas klientų man prisipažino: „Turėjau pasitraukti iš „Facebook“. Tai veda mane iš proto“. Jiems teko susidurti su idealizuotu kitų gyvenimų paveikslu, kuris pristatomas linksmose ir puikiai atrodančiose žinutėse „Facebook“ tinkle. Net prieš atsirandant socialinei žiniasklaidai, lyginimasis su Jonaičių šeima niekada poroms nebuvo sveikas. Tai nepasiekiamas ir dirbtinis tikslas“, – tikina klinikinė psichologė Margaret Rutherford iš Fajetvilio (Arkanzaso valstija).

2. Perdėtas dalijimasis informacija gali tapti didelių konfliktų priežastimi

„Dalinimasis dideliais informacijos kiekiais gali tapti problema. Viena mano klientė, Carolyn, tikrai sunkiai dirbo. Vieną pavasario rytą ji ir jos vyras Thomasas nusprendė, kad ji paskambins į darbą ir praneš serganti, kad galėtų nuvesti vaikus į zoologijos sodą.

Kai kitą dieną ji nusprendė peržiūrėti „Facebook“, pamatė, jog Thomasas įkėlė ten jų šeimos nuotrauką, darytą prie dramblių namo. Moteris tiesiog pasiuto! Ji jautėsi išduota. Jis manė, kad žmona perdėtai reaguoja – nei vienas jos kolega iš darbo (bent jau nei vienas, kuriam tai rūpėtų), nėra tarp jos „Facebook“ draugų. Thomasas atsiprašė. Net neketindamas jos įskaudinti ar išduoti, jis galėjo įsitikinti, kaip jo sprendimas ją užgavo.

Šį konfliktą jiedu išnaudojo kaip galimybę pasikalbėti apie tai, kaip skiriasi jų abiejų supratimas apie socialinę žiniasklaidą: Kodėl zoologijos sode apsilankiusios šeimos nuotraukų įkėlimas yra svarbus Thomasui? Ką jam tai reiškė? Kaip jis būtų jautęsis, jeigu tai būtų tik jų diena – neįkelta į socialinį tinklą, be niekieno paspaudimų „patinka“, be komentarų?

Jiedu taip pat pasikalbėjo apie priešiškumą socialinei žiniasklaidai. Žinoma, ji nenorėjo, kad jos išvyka į zoologijos sodą atsirastų „Facebook“, nes ji gudravo, tačiau kaip vėliau išsiaiškino, tai buvo gilesnis ir senesnis nusistatymas prieš socialinius tinklus“, – pasakoja Aleksandra Solomon, psichologė ir knygos „Brave, Deep, Intimate: 20 Lessons to Get You Ready for the Love of a Lifetime“ autorė.

3. Poros tikrina „Facebook“, vietoj to, kad patikrintų, kaip jaučiasi antroji pusė

„Viena problemų, su kuria dažniausiai tenka susidurti – vienas partneris jaučiasi apleistas, nes antroji pusė kaskart, kai būna kartu, telefone peržiūrinėja „Facebook“. Kai mano klientai išsako man tokį susirūpinimą, visada paraginu juos pasikalbėti atvirai apie tai su partneriu.

Mokau juos, kaip dalintis jausmais naudojant teiginius su žodeliu „aš“, ar tiesiogiai pasakyti, kai jaučiasi „nusiminę“ ar „apleisti“. Atviras pokalbis apie tai ir maži pokyčiai tame, kaip išsakomas susirūpinimas, dažniausiai padaro didelių skirtumų“, – tvirtina saviugdos ir santykių trenerė Jennifer Twardowski.

4. Šeima ir draugai, kurie toliau bendrauja su buvusiais partneriais, galį įvaryti poroje pleištą

„Skyrybos ir naujos santuokos jau seniai kelia klausimus ir iššūkius, susijusius su ribomis ir lojalumu, tačiau „Facebook“ verčia individus, poras ir ištisas šeimas susidurti su visiškai naujomis dilemomis. Mano klientai Rickas ir Sarah gyveno santuokoje dešimt metų.

Neseniai jie išsiskyrė ir Rickas dabar yra vedęs Lynne. Ricko šeima ir draugai dar neišmetė Sarah iš draugų, tad kai kažkuris jų pakomentavo Sarah nuotraukas ar įrašus, tai buvo tarsi peilis į Lynne širdį. Jai kilo klausimas, ar apskritai ji kada nors taps šios naujos šeimos nare. Rickas jautėsi nesmagiai. Jis stengėsi nuraminti Lynne – žinoma, jo šeima ją myli, tačiau jie pažįsta Sarah ilgus metus.

Lynne jautėsi nesaugiai šioje bendruomenėje ir pyko ant Ricko, kad jis prisirišęs prie Sarah. Tad Rickas susisiekė su savo draugais ir šeima. Ricko šeima ir draugai reagavo skirtingai, kai kuriuos jo prašymas nuliūdino. Šiuo atveju lengvų atsakymų nėra, tačiau aš pakviesčiau visus žaidėjus identifikuoti įtampą ir pagalvoti apie sumišusius kito žmogaus jausmus“, – pataria psichologė Aleksandra Solomon.

5. Draugiški prašymai draugauti iš senų mylimųjų gali baigtis meilės romanais

„Mano klientė Amy aštuonerius metus buvo laimingai ištekėjusi. Ji priėmė į „Facebook“ draugus pasiprašiusį Joe, kuris buvo sena jos meilė. Jai atrodė, kad nieko neužgaus jos noras su juo užmegzti kontaktą ir sužinoti, kaip klostosi jo gyvenimas. Amy pradėjo rašyti jam žinutes „Facebook“ ir kuo daugiau jie kalbėjosi, tuo labiau abu pasidavė flirtui.

Flirtavimas vertė ją jaustis ypatingai, šiek tiek nutrūktgalviškai, o šių dviejų dalykų jos lengvai prognozuojamoje santuokoje trūko. Nors viskas prasidėjo nekaltai, tačiau bėgant laikui darėsi vis rimčiau ir rimčiau. Galiausiai Amy nusprendė susitikti su Joe išgerti po taurę vyno. Šis blogas sprendimas lėmė kitą blogą sprendimą – su juo permiegoti. Ji akimirksniu ėmė gailėtis dėl to, ką padarė, grįžo namo palaužta kaltės ir gėdos jausmo.

Ar ji turėtų prisipažinti savo vyrui? Amy nusprendė to nedaryti, manydama, kad tai bus vienkartinis atvejis. Deja, bet kitą dieną ji vėl grįžo į „Facebook“, toliau rašė žinutes Joe ir kūrė planus, kada kitą kartą pasimatys. Kaskart, kai tai darydavo, ji jautė vis didesnį kaltės jausmą. Galiausiai Amy sutuoktinis sužinojo apie šį romaną ir jie buvo priversti susėsti ilgam pokalbiui apie tai, ką daryti su jų santuoka ir bendra ateitimi.

Kaip rodo šis pavyzdys, santuokoje turi nuolat palaikyti ryšį su savo partneriu ir riboti flirtą – ypač su savo buvusiomis meilėmis – socialinės žiniasklaidos tinkluose, tokiuose kaip „Facebook“. Jeigu taip darysite, sumažinsite bereikalingų pagundų pavojų“, – teigia mokslininkas Johnas Groholas.

6. Po neištikimybės „Facebook“ dar labiau apsunkina atsigavimą

„Mane šokiravo tai, kokiais pėdsekiai gali tapti kai kurie atstumti sutuoktiniai. „Facebook“ dar labiau apsunkina poros galimybes atsigauti po išdavystės, net jeigu jis naudojamas visiškai nekaltai. Pats socialinis tinklas kelia įtarimą, skausmą ir blogus prisiminimus, kad buvai išduotas“, – įsitikinusi šeimos ir santuokos terapeutė Amanda Deverich iš Viljamsburgo (Virdžinijos valstija).

7. „Facebook“ tikrinimas prieš miegą gali slopinti intymumą ir paveikti miegą

„Jeigu nuolat naršote po „Facebook“, kai jau galėtumėte eiti su savo partneriu į lovą, tai gali pakenkti jūsų santykiams. Jūs ne tik žiūrite į kompiuterio ekraną tada, kai jūsų antroji pusė galėtų norėti pasikalbėti, atsiduoti fiziniam artumui ar pasiglaustyti, bet ir neigiamai veikiate organizmo nusiteikimą poilsiui, dėl ko galite likti be miego.

Esu ne kartą sakiusi savo klientams, kad likus valandai iki miego būtina vengti socialinės žiniasklaidos (ir ekranų), tam kad galėtumėte kaip įmanoma geriau išsimiegoti. Geriau jau pabūkite tą laiką su savo antrąja puse. Tegul jūsų miegamajame nebus jokių ekranų“, – pataria psichologė Alicia H. Clark iš Vašingtono.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (55)