Tiesa, ši tendencija kol kas stiprėja tik sostinėje, kur šventinės vakarienės kaina siekia apie 30 – 50 eurų asmeniui.

Restoranų „Žuvinė“ Vilniuje ir Palangoje vadovė Rūta Sakalauskienė šiemet sostinėje planuoja ketvirtus metus iš eilės restorane patiekti Kūčių vakarienę.

„Palangoje nė karto per dvylika metų neruošėme Kūčių vakarienės ir to neplanuojame daryti, dažniausiai šią dieną kurorte dirbame iki pietų, o vakare žmonės, matyt, būna su šeimomis, galbūt Palanga toks miestas. Tačiau Vilniuje situacija visai kitokia“, - kalbėjo pašnekovė.

Sostinėje, pasak jos, į restoraną Kūčių vakarą traukia užsieniečiai, o kartu daugėja ir vietos gyventojų, kurie renkasi Kūčias sutikti ne namie.

Rūta Sakalauskienė
„Paruošti Kūčių vakarienę mus paskatino žmonių susidomėjimas, nes jie ėmė klausinėti, ar bus Kūčių vakarienė“, - pasakojo R. Sakalauskienė.

Kūčių vakarą svečiai sodinami prie didelio bendro kukliai puošto stalo su tradiciniais lietuviškais valgiais ir gėrimais: kelių rūšių silke, pyragėliais su grybais ir daržovėmis, žuvies patiekalais, kūčiukais, aguonų pienu, spanguolių kisieliumi ir kitais pagal tradiciją tinkamais patiekalais.

„Valgius mes paruošiame tradiciškai, be jokių gyvulinių riebalų ir mėsų, tad užsieniečiams tai yra labai įdomu. Jei ateina svečiai, kalbantys lietuviškai, dažniausiai tai yra brandesnio amžiaus poros, kurios galbūt dviese yra šeima, arba draugai, kurie ateina keliese. Šeimos su vaikais dar nelabai ateina“, - sakė R. Sakalauskienė, skaičiuojanti, kad paprastai per vakarą sulaukiama 50-60 svečių.

Antrą kartą iš eilės Vilniuje Kūčių vakarienę ruošia viešbučio „Ramada” restoranas „Imperial”. Pasak restorano šefės Aldonos Gečienės, pernai tokia vakarienė pasiteisino ir sulaukė beveik 20 svečių.

„Aš įsivaizduoju, kad Kūčių vakarienę restorane renkasi tie, kurie susitinka su iš užsienio atskridusiais svečiais ar patys jau yra senokai išvykę iš Lietuvos, bet nori pavalgyti Kūčių. Jeigu žmogus atskrenda trumpam, bet nori prisiminti, ką seneliai valgė per Kūčias, manau, tai yra labai įdomu“, - kalbėjo A. Gečienė.

Pasak jos, Kūčių vakarienę valgyti mieste renkasi ir vilniečiai.

Aldona Gečienė
„Kai kurie žmonės gi dirba vos ne iki paskutinės minutės ir kai po darbų grįžta namo, nebėra kada šventinį stalą ruošti. Manau, yra ne viena šeima, kuri mielai ateitų į restoraną ir gražiai sutiktų Kūčių vakarą, nereikėtų papildomai ruoštis ir gaminti namie“, - svarstė A. Gečienė.

Restorano svečiams Kūčių vakarą ruošiama tradicinė vakarienė iš 12 patiekalų, o kiekviena šeima ar svečių būrys yra sodinami prie atskiro staliuko. Tuomet jiems iš eilės yra patiekiama po kelis patiekalus.

„Tai yra vakarienė restorane, bet norime, kad pasijaustų ir Kūčių tradicija, tad ant stalo visko yra“, - kalbėjo ji.

Svečiai į restoraną Kūčių vakarienei ateina dažniausiai rezervavę staliukus, tačiau priimami ir spontaniškai atėję lankytojai: maisto ruošiama daugiau, kad pakaktų ir viešbutyje viešintiems žmonėms. Viešbučio gyventojai ar miestiečiai Kūčių vakarą gali rinktis patiekalus iš europietiškos virtuvės, jei nenori tradicinės Kūčių vakarienės.

Abu restoranai savo svečiams siūlo patiekalus ir išsinešti, jei Kūčių vakarienę norėtų valgyti namie.

Druskininkų viešbučio „Grand SPA Lietuva“ restorano „Keturi vėjai“ vadovė Inga Uleckienė sako, kad miestiečiai į restoraną neateina valgyti Kūčių, bet tradicinė vakarienė siūloma viešbučio gyventojams.

„Svečiams, kurie gyvena mūsų viešbutyje ir vakarieniauja pas mus, yra siūloma dalis tradicinės Kūčių vakarienės arba europietiškos virtuvės patiekalai. Žinoma, aguonpienio, kūčiukų, silkės turime, bet užsukusiems tik į restoraną Kūčių vakarą specialios vakarienės neruošiame, bet, jei būtų poreikis ir žmonės užsisakytų, paruoštumėme“, - komentavo I. Uleckienė.

Ji patikino, kad kiti viešbučio svečiai, kurie Kūčių nešvenčia, patiekalus gali pasirinkti iš siūlomos europietiškos virtuvės meniu.

Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos vykdančioji direktorė Eglė Dilkienė pastebėjo, kad valgyti Kūčių vakarienę ne namie dar yra neįprasta.

„Lietuvoje yra nedaug restoranų, siūlančių Kūčių vakarienę, nes yra labiau įprasta susirinkti prie stalo su šeima, namuose, nebent kas turi svečių ar užsieniečiai nori pavalgyti mieste. Manau, kad tradicija Kūčias sutikti su šeima namuose yra stipri, pamatinė“, - svarstė ji.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (97)