Lietuva yra viena iš nedaugelio valstybių narių, nustačiusi šių pirkimų tvarką. Tikimasi, kad šie pirkimai paskatins inovacijų proveržį šalyje.

Laiko patikrinta praktika

Užsienio pavyzdžiai rodo, kad ikiprekybiniai pirkimai kitose šalyse jau taikomi ir duoda gerų rezultatų. Taikant šį pirkimo būdą yra sprendžiamos visuomenei aktualios problemos tokiose srityse kaip sveikatos apsauga, atliekų tvarkymas, energijos vartojimas, eismo saugumas ar krašto apsauga.

„JAV, Suomija, Olandija ir kitos pažangios valstybės, skatindamos efektyvesnę valstybės institucijų veiklą, naudoja ikiprekybinių pirkimų būdą. Jų metu siekiama įsigyti produktų, kurie dar apskritai neegzistuoja ir juos reikia sukurti. Taikant tokį pirkimo būdą, būtų sukuriamas unikalus, specifinis, tik Lietuvai reikalingas, turintis išskirtinai nacionalinių požymių naujas produktas“, – sako ūkio ministras Evaldas Gustas.

Dažniausiai ir efektyviausiai ikiprekybiniai pirkimai vykdomi krašto apsaugos srityje. Pasak ūkio ministro, geriausias pavyzdys – JAV, kur tokie pirkimai turi gilią praktiką ir yra vykdomi ne vienerius metus. Tarp sėkmingų ikiprekybinių pirkimų pavyzdžių galima minėti JAV naujų lėktuvnešių pirkimą, kai po ilgo kūrimo ir bandymų laikotarpio buvo sukurtas naujas lėktuvnešių modelis, atitinkantis JAV oro pajėgų poreikius.

Jungtinėje Karalystėje ikiprekybinių pirkimų būdu buvo išspręsta kraujo donorystės vietose kylanti alpstančiųjų problema. Siekiant išsklaidyti žmonių baimę nualpti neatlygintinai duodant kraujo, buvo sukurta lengvai padėtį keičianti kėdė.

Kaip gerosios ikiprekybinių pirkimų praktikos pavyzdį galima minėti ir Suomijos su partneriais iš Danijos, Nyderlandų, Švedijos bei Jungtinės Karalystės šiuo metu tyrinėjamas naujas technologijas, kurios padėtų pagyvenusiems žmonėms su negalia jų kasdieniame gyvenime. Galutiniame etape bus sukurtas robotas ar kita technologija, kuri padės senoliams savarankiškai gyventi savo namuose.

Racionalus lėšų panaudojimas

Užsienio pavyzdžiai rodo, kad taikydami ikiprekybinius pirkimus galime išspręsti daug visuomeninių problemų. Anot ūkio ministro E. Gusto, patvirtinta Ūkio ministerijos iniciatyva parengta ikiprekybinių pirkimų vykdymo tvarka leis efektyviau ir racionaliau panaudoti lėšas, skirtas viešiesiems pirkimams, ir padidinti viešojo sektoriaus veiklos efektyvumą, užtikrinti aukštesnę viešųjų paslaugų teikimo kokybę.

„Šis pirkimo būdas taip pat skatina įmones investuoti į mokslinius tyrimus ir eksperimentinę plėtrą, o nauji sukurti sprendimai leidžia užtikrinti gyventojams kokybiškesnes paslaugas, tinkamą šalies apsaugą ir pan. Žinoma, svarbu kiekvienoje šalies valdymo srityje aiškiai identifikuoti klausimus, problemas, kuriems reikia pažangių, inovatyvių ar netradicinių sprendimų“, – teigia ūkio ministras.

Įmonėms bus teikiamos konsultacijos

Valstybinės institucijos jau dabar jaučia tokių pirkimų poreikį. Jų veiklai vykdyti reikalingos nuotolinio stebėjimo, aptarnavimo ir transportavimo paslaugos, kurių geriausią kokybę užtikrintų būtent specialiai jiems pritaikyti inovatyvūs sprendimai.

Todėl Ūkio ministerija, siekdama skatinti perkančiąsias organizacijas vykdyti ikiprekybinius pirkimus, rengia seminarus, pagal poreikį informacinius pasitarimus ikiprekybinių pirkimų vykdymo klausimais. Planuojama, kad kitų metų pirmoje pusėje bus išleistas metodinis vadovas, kuris padės perkančioms organizacijoms savarankiškai vykdyti ikiprekybinius pirkimus. Taip pat numatomas seminarų ciklas, kurio metu bus siekiama suteikti žinių ir bus galima įgyti ikiprekybiniams pirkimams vykdyti reikalingų kompetencijų.