Įsivaizduokite, kad vieną dieną įjungiate kompiuterį, o vietoje įprasto ir jaukaus darbalaukio jus pasitinka žinutė, kad jūsų kompiuteris užrakintas. Čia pat džiaugsmingai pranešama, kad tereikia susimokėti ir viskas vėl sugrįš į savo vietas. Liūdna, tačiau tapote išpirkos viruso, dar vadinamo „ransomware“, kūrėjų auka. Šio tipo kenkėjai pastaruoju metu tampa ypač populiarūs – remiantis Australijos vyriausybės atlikto tyrimo duomenimis, 2015-aisiais su „ransomware“ užkratu susidūrė 72 proc. verslininkų, kai dar prieš du metus tokių atvejų buvo vos 17 procentų.

Dažniausiai tokie virusai atakuoja bendrovių kompiuterius, nes juose būna daug jautrios ir svarbios informacijos. Į kompiuterį patekęs kenkėjas iš pradžių nesiskelbia apie save ir nudirba namų darbus – užšifruoja kietajame diske esančius duomenis. O tada ekrane pasirodo pranešimas apie tai, kad reikia susimokėti išpirką, dažniausiai virtualia valiuta – bitkoinais, kurių judėjimą sudėtingiau susekti. Pranešime dažnai matosi ir laikmatis, nurodantis, laiką per kurį reikia susimokėti – jei terminas viršijamas, išpirkos suma padidėja.

Deja, sumokėti išpirką yra blogas žingsnis, nes, ko gero, po kažkiek laiko sukčiai vėl pareikalaus pinigų. Tačiau daugybė žmonių susimoka, todėl šis viruso tipas tampa vis labiau populiarus tarp programišių.

Neseniai saugumo kompanijos „Palo Alto Networks“ atliktas tyrimas parodė, kad „Crypto Wall“ šeimos „ransomware“ virusas sugeneravo apie 325 mln. dolerių jį sukūrusiai nusikaltėlių gaujai.

Vienintelis teisingas žingsnis – nemokėti išpirkos ir neskatinti šios veiklos pelningumo. Tiesa, prieš tai reikia būti pasidarius namų darbus – susikūrus atsarginę svarbių duomenų kopiją, nes užšifruotų failų atkurti nebepavyks.

„Šio tipo virusai tampa vis didesne grėsme ir mobiliesiems įrenginiams, nes jie gali apsimesti programėle ar žaidimu,“ – sako Gertas Janas Schenkas, internetinio saugumo kompanijos „Lookout“.

Todėl visada prieš parsisiunčiant ir diegiant aplikaciją iš kurios nors mobiliųjų programėlių parduotuvės, verta paskaityti komentarus prie jos ir jokiais būdais nesisiųsti programėlių ar žaidimų iš neoficialių svetainių. Kompiuterių savininkams verta laikytis IT higienos reikalavimų ir naudoti antivirusinę programą bei būti atsargiems, atidarant failus iš nepatikimų šaltinių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)