Ingredientai

Dienos darosi vis trumpesnės, oras - vis vėsesnis, o rankos vis šaltesnės - taip norisi sušilti! Kas geriau sušildys žiemą, jei ne puodelis karšto garuojančio gėrimo? O jei jis dar kvepia vanile, cinamonu ir imbieru, kartu su gardžiu aromatu po namus pasklinda ir šventinė nuotaika.

Gaminimo eiga

Gyvenimas per trumpas gerti eilinę arbatą!

Arbata - įprastas ir kasdienis gėrimas. Dažnai net nesusimąstome nei apie jos paruošimo būdą, nei apie kokybę. Ar įmanoma blogai paruošti arbatą? Pasirodo - įmanoma. „Atminkite - arbatos negalima užpilti per karštu, ypač verdančiu, vandeniu. O ir arbatžolių vandenyje nereikėtų laikyti per ilgai", - primena sveikos gyvensenos tyrinėtoja, „Livinn - sveiki produktai" asortimento vadovė Guoda Azguridienė. „Neteisingas arbatos paruošimas pakeičia ir jos skonį. Per ilgai ir per stipriai kaitinta arbata turi mažiau antioksidantų, nei trumpai ir švelniai apdorota, o šviežiai surinkta arbata turės daugiau naudingųjų savybių nei ta, kuri metus stovėjo lentynoje", - priduria ji.

Nei žalia, nei kitokia arbata maisto užgerti nereikėtų - geriausia ją gerti vieną ir mėgautis skoniu bei aromatu. Norint švarios ir kokybiškos arbatos, kurioje atsiskleidžia geriausios jos savybės, verta rinktis ekologiniame ūkyje užaugintą arbatą be dirbtinių kvapiųjų medžiagų ir kitų cheminių priedų. Tokių arbatų gamintojų vis daugiau atsiranda ir Lietuvoje. Vakarų Europoje ši tendencija ryški jau seniai.

Skirtingų arbatų rūšių yra daugiau nei įsivaizduojate

Pati populiariausia - žalioji arbata. Tai vienas seniausių žmonijai žinomų gėrimų, apie jos naudą sveikatai rašyta daug. Nors ji ir turi šiek tiek kofeino, tačiau kraujospūdžio nedidina. Priešingai - žalia arbata apsaugo širdį ir kraujotaką nuo uždegimo, teigiamai veikia cukraus balansą kraujyje, turi antioksidantų ir kitų naudingųjų medžiagų. „Žaliosios arbatos poveikis kiekvienam yra individualus, tačiau žinoma, kad ji teigiamai veikia protą, budrumą, pozityvumą ir ištvermę. Žalioji arbata tonizuoja ilgesnį laiką nei kava, tad vakare ją gali gerti ne kiekvienas", - sako G. Azguridienė.

Juodoji arbata - viena labiausiai paplitusių Europoje, turbūt nerastume namų, kuriuose jos nebūtų. Tik kokybiška juodoji arbata bus naudinga - palengvins virškinimą, pagerins savijautą ir padės kovoti su uždegimu ar dideliu cholesterolio kiekiu kraujyje. Svarbu nepamiršti, kad visoms arbatoms labai svarbi vandens kokybė - reikėtų rinktis kuo minkštesnį vandenį.

Vaisinės ekologiškos arbatos pasižymi papildomais vitaminais, natūraliais aromatais ir unikaliais skoniais. Jos gaminamos iš džiovintų uogų, vaisių ir žiedlapių, todėl kartu su arbata gauname daug reikalingų mikroelementų ir maistingųjų medžiagų. „Vaisinę arbatą atskirsite dėl sodrios raudonos ar rausvos spalvos", - pataria sveikos gyvensenos tyrinėtoja.

Pietų Amerikos matės arbata išsiskiria ne tik kiek kartesniu, vos salstelėjusiu skoniu, bet ir ypatingomis savybėmis. Ši arbata gaminama iš paragvajinio bugienio medžių lapų, tad natūraliai turi kofeino, pasižymi tonizuojamu poveikiu, pakelia nuotaiką, padeda nuraminti nervus ir turi daug vitaminų. Matė nepakeičiama dirbantiems ir studijuojantiems - ji ne tik gerina atmintį, bet taip pat nuima nuovargį, didina darbingumą, padeda susikaupti. Tradiciškai ji geriama iš kalebaso indo, pagaminto išskobus ilgmoliūgį, tačiau matei tiekti tinka ir stikliniai puodeliai. Be to, matę galima gerti tiek karštą, tiek šaltą. Na, o jei specifinis matės skonis nežavi, paragaukite matės su apelsinu - citrusiniai vaisiai puikiai papildo matės skonių paletę. Toks derinys - itin kalėdinis!

Kvapai namuose belaukiant Kalėdų

Kalėdiniu laikotarpiu namai pakvimpa aromatingais prieskoniais - kvapniuoju cinamonu, saldžiąja vanile, karčiaisiais gvazdikėliais ir pikantiškuoju kardamonu. Prieskoniai ne tik suteikia egzotišką skonį ir viliojantį kvapą, bet ir labai naudingi. „Prieskoniai - ir vaistas, ir maistas", - įsitikinusi G. Azguridienė. „Prieskoniai padeda virškinimui, todėl juos ypač svarbu vartoti žiemą. Nors esame įpratę daugiausia prieskoniais gardinti tik patiekalus, reikia nepamiršti, kad jie gali tapti ir puikiu gėrimų ingredientu", - priduria ji.

Prieskoniai su arbata? Taip! Eksperimentuokite ir gaminkite prieskonines arbatas patys arba paragaukite arbatos vien tik iš... prieskonių. Išbandykite cinamono arbatą - ji ne tik gerina nuotaiką, bet mažina ir potraukį saldumynams - cukraus tikrai neprireiks. O ir paruošti ją labai lengva - tereikia puodelyje išvirti cinamono lazdelę.

Jei ieškote naujų skonių, išbandykite arbatą su cikorija, anyžiumi ir imbieru - šie prieskoniai suteiks pikantišką, šildantį skonį ir aromatą. O jei pasiilgote aštrumo, paragaukite aitriosios paprikos sėklomis skanintos arbatos. Tačiau, jei eksperimentai nevilioja, išbandykite jau paruoštus, egzotiškais prieskoniais pagardintus gėrimus, pavyzdžiui, tradicinį aštrų indišką gėrimą Chai su juodąja arbata. O jei pagardinsite pienu - savo receptorius nustebinsite dar kitokiu skoniu!

Įvertink šį receptą

Atsiliepimai