Trys sudedamosios, greitas paruošimas, ir šaltuoju sezonu, netikėtai užgriuvus svečiams, turiu galimybę paruošti ypatingai skanios silkutės/žuvies. Žinoma, šaltuoju sezonu netrūksta nei morkų nei svogūnų, bet taip smagu turėt paruošto pagardo … Beje, jis labai dera ir su mėsiškais patiekalais.
3 kg morkų – sutarkuoju virtuvinio kombaino tarka,
2 kg svogūnų – riekelėmis supjaustau to pačio kombaino pjaustykle.
Viską beriu į 7l puodą, šliūkšteliu stiklinę vandens, dengiu dangtį ir kaičiu minimalią ugnį. Nuo užvirimo skaičiuoju 15 minučių ir beriu
3 a.š. druskos.
Gerai permaišau, dar 10 minučių patroškinu be dangčio ir tuomet puodą papildau 1 st. tyro aliejaus ir 1 l pomidorų padažo.
Naudoju patį paprasčiausią, be priedų. Kaitinu dar apie 10 min., pridedu 3 a.š. sausos adžikos.
Kadaise naudodavau čili miltelius, bet sausa adžika suteikia žymiai gardesnį skonį.
Gerai permaišiusi daržoves, pilu į švariu stiklainius, užsuku nuplikytais dangteliais ir verčiu aukštyn kojom. Kaip visad, apvynioju pledu iki pilno atvėsimo. Laikau rūsy.
Silkės ar keptos žuvies gabaliukus lėkštėje gausiai apkloju pagardu, o tiekiant karštą žuvį, pašildau stiklainio turinį keptuvėje.