Vienuolika užpuolikų mirtininkų antradienį įsiveržė į budriai saugomą kompleksą, kuriame taip pat veikia bendra NATO ir afganų karinė bazė. Kovotojai paėmė įkaitais šeimas ir įsitraukė į susišaudymus su kariais.

Šis išpuolis, per kurį kovotojai sprogdinosi tarp civilių, kol afganų pajėgos sugebėjo juos neutralizuoti, buvo didžiausia ataka prieš tą kompleksą, kuris yra didžiausias karinis objektas Afganistano pietuose, per jau 14 metų besitęsiantį karą.

„50 mūsų nekaltų tėvynainių, tarp jų 10 karių, du policininkai ir 38 civiliai, žuvo kaip kankiniai per šią ataką“, – sakoma Gynybos ministerijos pranešime.

Ten pat nurodoma, kad dar 37 žmonės, iš jų 17 kariškių ir keturi policininkai, buvo sužeisti.

„11 teroristų grupė atakavo prekyvietę ir mokyklą oro uosto komplekse, užėmė pozicijas toje teritorijoje ir sprogdinosi tarp civilių“, – pridūrė ministerija.

Talibanas savo tinklalapyje paskelbė kovotojų, kurie esą surengė tą ataką, nuotrauką. Joje matoma 10 jaunų vyrų apkirptomis barzdomis, vilkinčių vienodas kariškas uniformas ir ginkluotų Kalašnikovo automatais.

Vieno iš jų veidas buvo užtušuotas mėlynu rašalu dėl nežinomų priežasčių.

Vienas Kandaharo kariškių vadas sakė, kad pasiklausyti radijo pokalbiai rodo, kad užpuolikai kalbėjosi urdu kalba, labiau vartojama kaimyniniame Pakistane, kuriame taip pat aktyviai veikia Talibanas.

Naujausia ataka buvo surengta per Afganistano prezidento Ashrafo Ghani svarbų vizitą Islamabade, kur trečiadienį vyko konferencija „Azijos širdis“, turinti skatinti glaudesnius ryšius tarp šio regiono šalių.

A.Ghani ir Pakistano premjeras Nawazas Sharifas pažadėjo likti ištikimi taikos procesui, o JAV ir Kinija pasiūlė savo pagalbą.

A.Ghani ryžtas aplankyti Afganistano ilgametį priešininką Pakistaną žymėjo naujas pastangas pagerinti pašlijusius dvišalius santykius, o tai galėtų taip pat gali sudaryti sąlygas greičiau pratęsti taikos derybas su kovotojais.

Pakistane, kuris daro didelę įtaką Talibanui, liepą vyko pirmasis taikos derybų ratas.

Tačiau tas procesas įstrigo, kai Talibanas po ilgoko delsimo patvirtino žinią apie jo ilgamečio lyderio mulos Omaro mirtį. Tarp sukilėlių įsiplieskė kova dėl valdžios, o praeitą mėnesį nuo Talibano atsiskyrė viena kovotojų grupė.

Išpuolis Kandahare buvo surengtas sklandant gandams apie naujo Talibano lyderio mulos Akhtaro Mansouro likimą – kaip pranešama, jis turbūt buvo sunkiai sužeistas per susišaudymą su savo paties vadais Pakistane.