Statistika negailestinga – 65% eismo įvykių Lietuvos keliuose kyla dėl vairuotojų kaltės. Pagrindinės priežastys – greičio viršijimas, piktybinis kelių eismo taisyklių nepaisymas, nuovargis ir išsiblaškymas, vairavimas apsvaigus nuo alkoholio, savo galimybių pervertinimas, kai trūksta įgūdžių ir patirties.

Automobilių gamintojai kasmet vis labiau tobulina saugumą užtikrinančias priemones automobiliuose (saugos diržai, oro pagalvės, stabdžių antiblokavimo, padangų slėgio stebėjimo sistemos ir pan.), tačiau šios priemonės negali visiškai eliminuoti eismo įvykio tikimybės. Net ir turėdami saugų automobilį, vairuotojai ne visada žino, kaip išnaudoti visas įrangos galimybes, o tai nesunkiai perprantama mokymų metu.

Siekiant sumažinti eismo įvykių skaičių keliuose, reikia ugdyti vairuotojų atsakomybę už savo veiksmus prie vairo bei tobulinti vairavimo įgūdžius. Antrosios misijos teigia besiimanti naujai įkurta vairavimo akademija „Baltic Driving Academy“.

„Pradėję organizuoti superautomobilių vairavimo pramogą Baltijos šalyse, pastebėjome, kad vairuotojai domisi automobilių galimybėmis, stengiasi rodyti pagarbą kolegoms kelyje ir suvokia vakarietiško elgesio privalumus, kurie ženkliai įtakoja jų saugumą. Tereikia juos teisinga linkme pastūmėti, motyvuoti ir apmokyti“, – pasakoja LaisvalaikioDovanos.lt įmonių grupės savininkas Linas Čeikus, vienas iš naujosios vairavimo akademijos iniciatorių.

„Saugaus vairavimo mokymai ypač aktualūs šiandien, kai žiniasklaidoje mirga pranešimai apie neatsakingų vairuotojų sukeltus skaudžius autoįvykius, o politikai situaciją bando taisyti baudomis ir apribojimais. Mūsų manymu, geriausius rezultatus gali duoti švietėjiška veikla, todėl ir esame čia“, – papildo jo kolega Karolis Razas, kartingo sporto treneris ir mechanikas.

Naujai įkurta vairavimo akademija – pirmoji, kurioje bus naudojami „Toyota“ gamintojo automobiliai, pasižymintys šiuolaikinėmis technologijomis, saugos sistemomis bei patikimumu.

„Tik mokymų metu atjungus visas automobilyje sudėtas saugos sistemas žmonės pamato, kam jos reikalingos ir kaip jos iš tiesų mums padeda suvaldyti automobilį krizinėse situacijose. Pavyzdžiui, automobiliuose montuojamas lazerinis radaras ir kamera fiksuoja priešais pasirodžiusius automobilius ir objektus, nustačiusi susidūrimo riziką, sistema įspėja vairuotoją garso ir vaizdo signalais, o esant būtinybei, automatiškai įjungia stabdžius, kad susidūrimo būtų išvengta.

„Toyota“ nuolat itin daug investuoja kurdama vis naujas automobilių saugumo sistemas ir daugelį jų montuoja net ir su standartine įranga komplektuojamuose automobiliuose“, – pasakoja „Toyota“ ir „Lexus“ atstovybės „Mototoja“ „Toyota“ automobilių pardavimo vadovas Gediminas Jekenta.

Vairavimo akademijos kūrėjai pristato ne vieną mokymosi programą: „Siūlome kelias programas, atsižvelgdami į kliento tikslus bei dalyvių skaičių. Galima rinktis vairavimo įgūdžių tobulinimo (orientacinio ralio, saugaus, ekstremalaus ir EKOvairavimo) arba komandos formavimo programas. Tačiau kiekvienas klientas yra unikalus, tad stengsimės suprasti kiekvieno poreikius bei pasiūlyti individualaus renginio sprendimą“, – pasakoja Kirilas Ososovas, „Baltic Driving Academy“ atstovas ir autosporto entuziastas.

Naujosios akademijos instruktorių komandoje – automobilių sporto entuziastai: daugkartiniai Lietuvos ralio čempionato bei „1000 km lenktynių“ dalyviai ir nugalėtojai Remigijus Dermantas, Juozas Rudzinskas, Jonas Šurna, Rokas Markevičius.

„Baltic Driving Academy“ steigėjų teigimu, ši akademija pirmoji mokymams naudos „EasyDrift“ sistemą, kurios pagalba sukuriamos itin realistiškos automobilio valdymo slidžiame kelyje sąlygos.

„EasyDrift“ – unikali, Vakarų Europoje patentuota vairavimo įgūdžių tobulinimo sistema, gerai simuliuojanti automobilio valdymo slidžiame kelyje efektą. „EasyDrift“ ratų žiedai užtikrina automobilio padangų mažą sukibimą su kelio danga bei priverčia automobilį slysti lyg važiuotų itin slidžiu ledu su vasarinėmis padangomis.

Kursų metu bus mokoma, kaip suvaldyti nekontroliuojamu tapusį automobilį. „EasyDrift“ – šonaslydžio (drifto) pramoga ir saugaus vairavimo įgūdžių tobulinimo pratimas viename.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)