Kalbu apie sprendimą atsisakyti gliuteno – baltymo, kurio daugiausiai aptinkama grūduose (kviečiuose, miežiuose, rugiuose). Atsisakiusieji gliuteno tikina, kad šis sprendimas jiems padėjo susidoroti su daugybe bėdų, pradedant nuovargiu, pilvo pūtimu ir baigiant odos problemomis ir atminties praradimu, rašo „The Daily Mail“.

Nors medicinos mokslui dar tik teks patvirtinti šiuos tikinimus, „YouGov” atliktas viešosios nuomonės tyrimas šiais metais parodė, kad 60 proc. suaugusiųjų yra pirkę produktų be gliuteno, o vienuose iš šešių namų yra šeimos narys, manantis, kad gliutenas kenkia sveikatai. Taigi nieko keisto, kad šiuo metu apie 210 mln. svarų (288,82 mln. eurų) produkcijos be gliuteno rinkai iki 2017 m. prognozuojamas augimas iki 561 mln. svarų (771,56 mln. eurų).

Praėjusią savaitę paskelbti Aberdyno universiteto mokslininkų atlikto tyrimo rezultatai. Tyrime dalyvavo 94 asmenys, atsisakę gliuteno trims savaitėms. Tyrimo dalyviai džiaugėsi sumažėjusiu nuovargiu ir padidėjusiu energingumu. Taigi ar gliuteno atsisakymas iš tiesų yra tikrų tikriausia panacėja, ar vis dėlto tai tik dar vienas mitas?

Norėdama rasti atsakymą į šį itin svarbų klausimą atsisakiau gliuteno šešioms savaitėms. Valgiau tik tuos pyragus, sausainius ir kruopas, ant kurių pakuočių buvo nurodyta, kad sudėtyje nėra gliuteno. Kad suprasčiau, ar kas nors pasikeitė, man buvo atliktas išsamus kraujo tyrimas prieš ir po šio eksperimento. Nustatytas cholesterolio lygis, raudonųjų ir baltųjų kraujo kūnelių kiekis, geležies ir cukraus lygis kraujyje. Taip pat įvertinta mano trumposios atminties būklė.

Man prireikė šiek tiek laiko apsiprasti su naująja mityba. Mėgstu duoną, makaronus, pyragus, o visi šie produktai be gliuteno skoniu priminė pjuvenas. Be to, produkcija be gliuteno ganėtinai brangi: 550 g „Tesco“ duonos su sėklomis be gliuteno kainuoja 2 svarus (2,75 eurų), nors 400 g „Kingsmill“ viso grūdo duonos kainuoja kur kas pigiau – 0,5 svaro (0,69 euro). Dar vienas manęs laukęs netikėtumas – kiek daug kviečių mūsų kasdieną vartojamame maiste, pradedant šokoladiniu pieno gėrimu ir baigiant padažu salotoms (gliutenas padeda apjungti ingredientus). Man teko nuolat tikrinti produktų ingredienų sąrašus, kad įsitikinčiau, ar tik juose nėra gliuteno.

Kur kad daugiau laiko truko apmąstymai dėl to, ką valgyti. Vieną rytą atsikėlusi supratau, kad baigėsi kruopų ir duonos be gliuteno atsargos, taigi man teko virti kiaušinį ir valgyti jį su avižiniu paplotėliu be gliuteno – liūdnas vaizdelis. Maisto ruošimas vaikams taip pat tapo tikru iššūkiu. Mano vaikai dievina makaronus, tačiau makaronai be gliuteno jiems nelabai patiko, taigi tekdavo maistą jiems ruošti atskirai. Kiekvieną kartą įjungdama virdulį ilgesingai pagalvodavau apie greta esančioje kepyklėlėje kepamą švelnų citrinų pyragą.

Tiesa, tenka pripažinti, kad po dviejų savaičių pasijaučiau tapusi energingesnė. Be to, kelias naktis miegojau be trikdžių, nors paprastai kasnakt nubundu bent po kartą. Vis dėlto daugiau nepajaučiau jokių teigiamų pokyčių.

Vyliausi, kad galbūt dėl keturių gimdymų netobulu tapęs mano pilvas patobulės, tačiau mano viltys nuėjo perniek. Dar tikėjausi, kad pagerės mano atmintis. Nors prisimenu prieš kelerius metus parašytų straipsnių detales, negaliu atsiminti, kur palikau automobilio raktus. Pirmąją eksperimento dieną atlikau atminties patikrinimo testus, o po šešių savaičių tyrimo pabaigoje juos pakartojau. Atminties testų rezultatai prieš ir po tyrimo skyrėsi nežymiai. Taigi negalėjau rasti raktų nei prieš tyrimą, nei po jo.

Gydytojo neurologo Nicko Silverio iš Liverpulio tai nenustebino. „Nežinau jokių mokslinių įrodymų, liudijančių, kad gliuteno atsisakymas gerintų atmintį. Tai gali būti placebo efektas, kai žmogus jaučiasi geriau vien dėl to, kad mano darantis ką nors naudingo sveikatai. Taigi, gydytojo manymu, žmonės pakeitę mitybą jaučiasi mažiau pavargę, sumažėja skausmai, jie tampa ramesni. „Be to, pakeitus mitybą imamasi kitų dalykų, padedančių jaustis geriau. Pavyzdžiui, galbūt manoma, kad sumažėję galvos skausmai susiję su pieno produktų atsisakymu, nors iš tiesų geriama mažiau kavos, taigi jaučiamasi geriau dėl mažesnio suvartojamo kofeino kiekio”, - samprotavo gydytojas N. Silveris. Taigi valgant mažiau pyragų, net ir įskaitant pyragus be gliuteno (man nepatiko jų skonis) suvartojama mažiau greitai energiją išskiriančių angliavandenių, dėl kurių vėliau jaučiamas nuovargis.

Kalbant apie kraujo tyrimus galiu pasakyti, kad visi rodikliai buvo normos ribose tiek prieš eksperimentą, tiek ir po jo. Tiesa, buvo viena išimtis. Cholesterolio lygis kraujyje prieš tyrimo pradžią buvo šiek tiek per aukštas. Kaip nerūkančiam ir tik retkarčiais alkoholinių gėrimų vartojančiam žmogui man tai sukėlė šiokį tokį šoką. Tenka pripažinti, kad cholesterolio kiekis kraujyje po tyrimo nukrito beveik iki normos. Ar tai magija? Gydytojas kardiologas iš Bristolio kardiologijos centro taip nemano. „Nežinau jokių įrodymų, liudijančių, kad gliuteno atsisakymas galėtų mažinti cholesterolio lygį kraujyje. Jūsų rezultatas paprasčiausiai atsitiktinis, nes cholesterolio lygis gali natūraliai svyruoti“, - patikino medikas.

Per eksperimento laikotarpį priaugau 1,8 kg ir tai mane nudžiugino mažiausiai. „I daugelį produktų be gliuteno dedama riebalų, suteikiančių pageidaujamą struktūrą, tekstūrą ir konsistenciją“, - papasakojo dietologė Helen Bond. „Taigi atsisakę gliuteno galimai pradėsite vartoti daugiau kalorijų“, - pridūrė ji. Taigi mitybos be gliuteno idėja mane iš esmės nuvylė.

Maža to, gliuteno atsisakymas ilgesnį laiką gali netgi sukelti tam tikrų sveikatos problemų. „Gliuteno atsisakymas reiškia skaidulų atsisakymą“, - paaiškino dietologė. „Skaidulos padeda išvengti širdies ligų, diabeto, svorio didėjimo ir kai kurių vėžio rūšių, o taip pat ir gerina virškinamojo trakto būklę‘, - patikino ji.

Gydytojas gastroenterologas, medicinos profesorius Alastairas Forbesas tikina, kad iš esmės gliuteno vengti patartina tik gliuteno netoleravimo liga sergantiems žmonėms. Gliuteno netoleravimas – tai būklė, kai organizmo imuninė sistema reaguodama į gliuteną puola organizmo audinius, taigi atsiranda tokių simptomų kaip viduriavimas, pilvo pūtimas ir mažakraujystė. Gliuteno netoleruoja vos vienas iš šimto.

„Dar yra tokių, kuriems pasireiškia kitokių simptomų, pavyzdžiui, dirgliosios žarnos sindromas, tačiau šios būklės apibrėžimas nėra tikslus“, - patikino gydytojas A. Forbesas. „Tokioje situacijoje vertėtų atsisakyti gliuteno keturioms savaitėms ir įvertinti savijautą“, - rekomendavo gydytojas. „Vis dėlto sveikatos problemų neturintiems žmonėms gliutenas nekenkia, taigi nėra jokios priežasties jo vengti, - patikino jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (140)