„Manau, kad pagaliau turime žengti šį žingsnį. Tai būdas efektyviau kovoti su asmenimis, kurie vairuoja būdami neblaivūs, taip pat norime formuoti vairuotojų įpročius bei visuomenės požiūrį, kad alkoholio vartojimas ir vairavimas yra tiesiog nesuderinami dalykai. Jei yra nors kiek alkoholio – vairo nebus“, - BNS atsiųstame komentare raštu teigė ministras Saulius Skvernelis.

Ministras tvirtino, jog šiuo metu galiojanti 0,4 promilių riba leidžia žmonėms patiems apsispręsti, vairuoti išgėrus, ar ne, todėl kartais vairuotojai rizikuoja, tinkamai neįvertinę situacijos.

„Bet žmonės dažnai neįvertina tos galimybės, realios situacijos, rizikuoja – ir neretai tai baigiasi skaudžiomis pasekmėmis. Specialistų yra nustatyta, jog net ir mažas alkoholio kiekis paveikia vairuotojo smegenis, o didėjant alkoholio koncentracijai kraujyje blogėja vairuotojo reakcija. Vairuotojas blogiau įvertina greitį, atstumą, kitų eismo dalyvių veiksmus ir realiai rizikuoja savo bei kitų asmenų sveikata ar net gyvybe“, - siūlymą argumentuoja ministras.

Saugaus eismo automobilių keliais įstatymo pataisas parengusi VRM pažymi, kad pernai per neblaivių vairuotojų sukeltus eismo įvykius žuvo net 47 žmonės - keturiolika žmonių daugiau nei metais anksčiau.

Pataisoms dar turės pritarti Vyriausybė ir Seimas.

VRM teigimu, nulio promilių ribą visiems vairuotojams yra įteisinusios ir kai kurios kitos Europos Sąjungos šalys - Bulgarija, Čekija, Slovakija, Vengrija.

Papildyta 15.31 val.

Premjeras ir sveikatos apsaugos ministrė palaiko 0 promilių siūlymą vairuotojams

Premjeras Algirdas Butkevičius ir sveikatos apsaugos ministrė Rimantė Šalaševičiūtė palaiko Vidaus reikalų ministerijos iniciatyvą uždrausti neblaiviems vairuotojams sėsti prie vairo.

„Aš esu už tai, kad prie vairo sėstų visiškai nevartoję alkoholio. Jeigu tai galima, kad būtų pasiekta 0 promilių (riba, – ELTA), aš pritarčiau tokiam pasiūlymui“, – po Vyriausybės posėdžio trečiadienį žurnalistams sakė A. Butkevičius.

Anot Premjero, tokį siūlymą dar turėtų įvertinti medicinos ekspertai, nes, vartojant kai kuriuos vaistus, A. Butkevičiaus teigimu, alkotesteris gali rodyti neblaivumą.

Sveikatos apsaugos ministrė VRM iniciatyvą vadina logiška.

„Mes visais įmanomais būdais turime mažinti (alkoholio, – ELTA) prieinamumą, dirbti su jaunimu ir vyresniais žmonėmis, mažinant alkoholizmą“, – kalbėjo R. Šalaševičiūtė.

Dar papildyta 17.18 val.

Gydytojas: nulio promilių riba reikalinga mažumai vairuotojų, bet kentės dauguma

Įteisinus nulio promilių ribą vairuotojams, gali būti pažeisti teisėti didžiosios visuomenės dalies, vartojančios alkoholį atsakingai, interesai, sako gydytojas psichiatras, Vilniaus priklausomybės ligų centro direktorius Emilis Subata.

„Ši priklausomybė (alkoholiui) yra panaši kaip ir antrojo tipo cukrinis diabetas. Tai ligai išsivystyti svarbūs ir aplinkos, įpročių, genetiniai faktoriai.

Mano supratimu, gal ir nelogiška, kad diabeto prevencijai būtų uždraudžiami saldumynai, tortai ir panašiai. Galbūt reikėtų įvertinti, kiek žmonių atsakingai vartoja alkoholinius gėrimus, padaryti sociologinius tyrimus, ir tada priimti kažkokias išvadas. Dabar išeina, kad, dėl palyginti nedidelės dalies potencialių ligonių, gali didelė visuomenės dalis nukentėti“, – BNS savo poziciją išsakė E. Subata.

Anot jo, manoma, kad Lietuvoje nuo alkoholio gali būti priklausomas kas dešimtas vyras ir kas penkiasdešimta moteris – būtent šiai rizikos grupei esą ir būtų aktualiausios pataisos, tačiau ne atsakingai alkoholį vartojančiai didžiajai visuomenės daliai.

Jis teigė, jog daugumoje Europos Sąjungos valstybių leistina alkoholio riba kraujyje vairuotojams yra 0,5 promilės. Aiškių argumentų dėl reikšmingai sumažėjusios reakcijos pavartojus nedidelį kiekį alkoholio esą nėra.

„Tai yra daugiau spekuliacinis klausimas – jei tai minimalūs kiekiai, jie netrikdo atsakingo vartojimo. Ne veltui daugumoje Europos Sąjungos valstybių yra tos promilių ribos, ir tai nėra „iš lubų“ parašyta: dauguma žmonių sugeba labai atsakingai vartoti alkoholinius gėrimus, minimaliais kiekiais, ir tai neturi įtakos vairavimui. Tačiau yra grupė piliečių, kurie turi priklausomybės simptomų, būtent – nesugebėjimą kontroliuoti alkoholio vartojimo proceso intensyvumo, pabaigos. Tiems yra rizika“, – sakė E. Subata.

Jo nuomone, dalį problemų dėl nuo alkoholio priklausomų asmenų sukeltų avarijų būtų galima spręsti įteisinus priverstinį gydymą, nes šiuo metu „priverstinės hospitalizacijos potencialas nėra išnaudojamas“.

Medikas taip pat nesiėmė vertinti, ar kai kurie vartojami vaistai leistų vairuotojams „pripūsti“ minimalų kiekį promilių – esą jo vadovaujamame centre policija tikrina visų iš Vilniaus atvežamų vairuotojų kraują įtarus neblaivumą, tačiau nėra nustatinėjama, nuo kokių medžiagų vartojimo asmenys yra neblaivūs. Tad dėl vaistų esą reikėtų atlikti tyrimus.

„Mes nesigiliname – nustatome ir tiek. O žmonės šneka labai įvairiai, tad reikia padaryti eksperimentą“, – sakė jis.

Lietuvos kelių policijos tarnybos viršininkas Gintaras Aliaksandravičius anksčiau yra sakęs, kad nulio riba „turės paklaidą“, į kurią pateks alkoholio kiekis, galintis atsirasti dėl suvartoto tam tikro maisto ar vaistų.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (170)