„Bendrabutis – gražus, tvarkingas, budėtojos taip pat malonios, jei ir pats būni malonus. Rodos, nėra kuo skųstis, tačiau neseniai teko susidurti su visišku absurdu“, – taip susidariusią situaciją apibūdino su DELFI susisiekęs studentas.

Išvydę naują pomėgį ėmėsi radikalių priemonių

Jau kurį laiką Didlaukio g. esantis 59 numeriu pažymėtas bendrabutis yra renovuojamas – vyksta išorės apšildymo darbai, tad visą pastatą juosia pastoliai.

Pasirodo, jie itin masina studentus. Kaip pasakojo DELFI skaitytojas, vienas kitas gudročius vis sumanydavo ant jų užlipti. Tai pastebėję administracijos atstovai sumanė imtis radikalių priemonių – išėmė visas balkonų ir langų rankenas.

Visa ši situacija gali priminti tvarką psichiatrinėse ligoninėse. Tiesa, gyventi be rankenų priversti tik „sunkiausio“ – pirmojo Vilniaus psichikos sveikatos centro vyrų ir moterų skyrių pacientai.

Studentai tai dūsta, tai šąla

„Kokios pasekmės? Studentai pradeda dūsti. Kai kambario temperatūra pakyla virš 30 laipsnių, darosi nejuokinga. Todėl dalis studentų nusipirko savo rankenas ir toliau eina į balkonus, vėdina kambarius.

Tik tam, kad nereikėtų kaskart atidarinėti durų, pavyzdžiui, einant parūkyti, bendrojo naudojimo patalpose jas palieka atviras. Gudročių su rankenomis nesugaudysi, nes rankenos bendrabutyje – nelegalios. Įsivaizduokite, kokie skersvėjai naktimis pučia“, – pasakojo studentas, pridūręs, kad tokiomis sąlygomis turi gyventi jau kelis mėnesius.

Jis tikino, kad problemos dėl skersvėjų nebūdavo, kai rankenos būdavo savo vietose – tuomet bet kuris asmuo langus ar balkono duris galėjo uždaryti.

„Deja, studentai rūkė ir rūkys, bet ar konfiskuoti visas bendrabučio rankenas – sprendimas?“, – retoriškai klausė jis.

Aiškina, kad rankenas atėmė dėl pačių studentų saugumo

Savo ruožtu bendrabučio administratorius Stepas Karaliūnas DELFI aiškino, kad rankenos iš studentų buvo atimtos dėl jų pačių saugumo.

„Toks sprendimas tikrai nebuvo priimtas savavališkai, viskas buvo suderinta su direkcija. Kitos išeities mes nematėme, nes studentai ant pastolių lipdavo masiškai. Dėl pačių studentų saugumo taip padarėme. Žmonės linksminasi tokiu būdu, nesupranta, kad tai – labai pavojinga. Dar visai neseniai jaunuolis nukrito nuo Mykolo Romerio universitetą juosiančių pastolių, iš penkto aukšto“, – priminė jis.

Pasak S. Karaliūno, sustabdyti studentus nuo pavojingų pramogų nepadėjo nei „Stop“ juostos, nei skelbimai ar pokalbiai.

„Pokyčių sulaukėme tik atėmę rankenas. Bet, žinote, piktybiniai studentai įkiša du raktus ir atsidaro tą langą ar balkoną“, – susidariusią situaciją bandė paaiškinti jis.

Norintys pasinaudoti rankena – registruojami

Be to, pridūrė S. Karaliūnas, nors iš bendrabučio dingo visos rankenos, esančios bendrojo naudojimo patalpose, kai kuriuose kambariuose jos liko. Atimtos esą jos buvo tik iš „piktybinių“ studentų.

„Mes tas rankenas grąžinsime kai tik pastolius nuims. Tikimės – iki Naujųjų metų. Remontą turėjo užbaigti rugsėjo mėnesį, tačiau viskas užsitęsė“, – sakė pašnekovas.

S. Karaliūnas įsitikinęs, kad toks administracijos sprendimas studentams problemų nesukelia. Jis aiškino, kad rankeną bet kada galima pasiimti iš bendrabučio budėtojos. Tiesa, būtina nurodyti, kas rankeną pasiėmė. Besinaudojantys ja – registruojami.

„Studentai puikiai žino – pasiėmei rankeną, išsivėdinai, atneši ją atgal. Tai nėra sudėtinga“, – mano bendrabučio administratorius.

Gyvenimas bendrabutyje: kenkia tyčia

Paklaustas apie skersvėjus, kurie piktina į DELFI besikreipusi studentą, S. Karaliūnas sakė, kad taip esą būdavo visada.

„Visada taip buvo. Pavyzdžiui, kartais studentai nurauna gyvatukus, kranus sulaužo. Tokių piktybinių studentų, be abejo, būna, yra ir bus. Tai nėra susieta su tuo, kad rankenų nėra ar ką. Žmonės tiesiog mėgaujasi darydami kitiems bloga. Bėda, kad, visų pirma, labai sunku juos pagauti. Antra, jei ir pagausi, nieko tu jam negali padaryti“, – guodėsi bendrabučio administratorius.

Ir jūs prisiminkite studentiškus laikus! Papasakokite, ką bendrabutyje yra tekę patirti jums – kokių kambariokų turėjote, kokių vakarėlių dalyvis buvote? O gal gyvenimo bendrabutyje neištvėrėte ir patartumėte tėvams savo sūnums ir dukroms verčiau išnuomoti butą? Padėkite įsitikinti, ar audringas gyvenimas su studentais – mitas ar realybė. O gal susidūrėte su netinkamomis saąlygos bendrabutyje? Papasakokite!
Savo istorijomis galite pasidalinti rašydami laiškus el.paštu pilieciai@delfi.lt. su prierašu „Studentas“.