1. Okinavos prefektūra Japonijoje

Ilgaamžių statistika: šiame regione labai maža vėžio ir širdies ligų rizika, tad čia daug gyventojų sulaukia 100 metų – daugiau nei kitose šalies dalyse.

O paslaptis paprasta – jūros dumbliai.

Šio regiono gyventojai valgo daug sojų varškės sūrio (tofu), ryžių ir jūros gėrybių, praktiškai nevalgo perdirbto maisto. Ir kiekvieno valgio metu būtinai būna patiekiama patiekalų iš jūros dumblių, kuriuose daug jodo ir baltymų, ir kurie detoksikuoja organizmą ir subalansuoja hormonų lygį.

Rekomenduojame: smulkiai supjaustytus vaisius ir daržoves suvyniokite į nori lapus arba pagardinkite sriubą vandenyje išmirkytais wakame dumbliais.

2. Kosta Rika

Ilgaamžių statistika: šioje šalyje praktiškai nesergama širdies ligomis ir nutukimu, tad gyventojai (ypač Nikojos mieste) gyvena išskirtinai ilgai, ir yra laikomi vienais iš sveikiausių pasaulyje.

Paprasta paslaptis? Jie valgo mažai ir dažnai.

Nikojos gyventojai valgo mažai mėsos ir daug ryžių, pupelių ir įvairių spalvotų vaisių ir daržovių. Paprastai jie valgo penkis kartus per dieną: tris kartus valgo sočiau ir reguliariai užkandžiauja.

3. Sardinija

Ilgaamžių statistika: Sardinijoje iš 100 tūkstančių žmonių 19 yra ilgaamžiai (kone dešimt kartų daugiau, nei JAV), todėl sardai laikomi viena iš ilgiausiai gyvenančių tautų. Šimto ir daugiau metų sulaukusių moterų čia daugiau nei vyrų, santykis yra 2,7:1.

Paprasta paslaptis? Viduržemio jūros mityba.

Dano Buettnerio teigimu, Sardinijos gyventojai kiekvieno valgio metu geria raudoną vyną iš tam tikrų vynuogių, vadinamų „cannonau“, kuriose yra daugiau antioksidanto resvertarolio nei kituose produktuose. Taip pat jie valgo daug pupų, kuriose yra daug ląstelienos ir folatų, lazdynų riešutų ir migdolų bei skanaus sūrio „Pecorino Sard“, pagaminto iš žole maitintų avių pieno, kuriame daug omega-3 riebalų rūgščių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)