Virusas atsparus aplinkos veiksniams

Afrikinis kiaulių maras pavojingas šernams ir kiaulėms. Tačiau jį pernešti gali ir kiti gyvūnai. Ne išimtis ir žmonės. Todėl reikia žinoti kelis dalykus, kurių laikantis netapsime maro nešiotojais.

Kaip informuoja Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) specialistai, afrikinio kiaulių maro virusas gali plisti per užkrėstą šernieną ar kiaulieną, taip pat maisto atliekas, šernų ar kiaulių gaišenas, kraują ir kt.

Be to, svarbu žinoti, kad virusas gali būti perneštas ant avalynės, drabužių, užterštų įrankių ar ratų paviršių.

Taip pat VMVT pažymi, kad užkrato šaltiniu gali tapti nedezinfekuota mėginių pristatymui naudojama tara. Virusas gali išplisti netinkamai transportuojant mėginius, neapsaugojus nuo skysčio ištekėjimo.

Afrikinis kiaulių maro virusas pavojingas, nes jis yra atsparus aplinkos veiksniams, karščiui ir šalčiui. Žinoma tai, kad natūraliai rūkytoje mėsoje virusas gali išsilaikyti iki 300 dienų, šerno gaišenoje nuo 2 iki 6 mėnesių.

Kaip tik todėl medžiotojams, kurie turi stipriai sumažinti šernų populiaciją, keliami aukšti biologinio saugumo reikalavimai.

VMVT sudarė atmintinę medžiotojams, kurios tikrai nereikėtų pamiršti:

1. Sumedžiotus šernus medžiotojai privalo gabenti į jų dorojimo vietas sandariose dėžėse, maišuose ar kitaip supakuotus. Ši priemonė būtina, kad neištekėtų skysčiai.

2. Išdorojus šernus jų dorojimo vietą, įrankius, pirminio apdorojimo aikšteles ir teritoriją apie gyvūnų atliekų duobes reikia išdezinfekuoti medžiagomis, veikiančiomis afrikinio ir klasikinio kiaulių maro sukėlėjus. Taip pat būtina atlikti taros, kurioje buvo gabenami mėginiai, avalynės ir kt. daiktų, kurie turėjo kontaktą su galimai užkrėstu šernu, dezinfekciją.

3. Šernų atliekas, išskyrus trofėjus, reikia sudėti į gyvūninių atliekų duobes. Duobę pripildžius 1,5 m. iki žemės paviršiaus, ją reikia išvalyti arba užkasti. Valomos duobės turinys užkasamas ne mažesniame negu 2 m. gylyje, aukštesnėse vietose, kurių neapsemia polaidžio ar lietaus vanduo.

4. Iš gyvūninių atliekų duobės išimti atliekas medžiotojai gali tik gavę VMVT teritorinio padalinio raštišką leidimą.

5. Medžiotojai, kurie patys pristato mėginius afrikinio kiaulių maro ir trichineliozės tyrimams, turi mėginius supakuoti taip, kad neužterštų aplinkos ar transporto priemonės virusu ir tinkamai užpildyti mėginius lydinčius dokumentus.

6. Išmestos galimai afrikinio kiaulių maro virusu užkrėstos šernų mėsos ar jos gaminių atliekos gali sukelti grėsmę tolesniam viruso plitimui.

Be to, ne tik medžiotojai, bet ir visi kiti žmonės turi žinoti, kad radus šerno gaišeną jos jokiu būdu negalima liesti. Tokiu atveju reikia nedelsiant pranešti VMVT visą parą veikiančiu nemokamu telefono numeriu 8 800 40 403 arba kreiptis į artimiausią VMVT teritorinį padalinį.

Medžiotojai reikalavimų laikosi

Pasidomėjome, kaip šias taisykles vertina patys medžiotojai. Pakalbinti keli nuolat į medžioklę besiruošiantys vyrai aiškino, kad šios priemonės reikalauja didesnių pastangų ir daugiau laiko, tačiau jie sutiko, kad šiuo metų kitos išeities nėra.

Medžiotojas Karolis sakė, kad jo būrelio nariai nori, jog afrikinis kiaulių maras kuo greičiau pasitrauktų iš Lietuvos, todėl stengiasi preciziškai laikytis nustatytos tvarkos: „Aš nežinau, ar nesilaikančius reikalavimų baudžia, bet mes tikrai sąžiningai laikomės veterinarų taisyklių. Aišku, reikia daug laiko ir brangiau kainuoja, bet ką darysi. Maras yra maras ir su juo nepajuokausi. Reikėjo laiko, kol medžiotojai suprato, ko iš jų nori, bet dabar turbūt jau visi sužinojo, ką reikia daryti sumedžiojus šerną.“

Panašiai kalbėjo ir medžiotojas Mindaugas. Jis teigė, kad iš pradžių tekdavo pasukti galvą nenorint pažeisti taisyklių. Tačiau čia pat jis pažymėjo, kad iškilus klausimams į juos atsakydavo VMVT specialistai.

„Veterinarai visada paaiškindavo, tai taip ir išsiaiškinom. Realiai iš mūsų tikisi dviejų dalykų – sumedžioti daugiau šernų ir gerai teisingai juos sutvarkyti. Čia nėra kažkokių stebuklų. Vykdome šiuos reikalavimus. Dar geriau, kad dabar yra numatytos papildomos išmokos. Tai tikrai padidina motyvaciją“, - sakė medžiotojas Mindaugas.