„Nusprendėme spausdinti dovanų korteles maždaug prieš porą metų, nes pamatėme didelę žmonių iniciatyvą, sulaukėme daug skambučių. Todėl ir nusprendėme eiti koja kojon su pacientais. Dabar jau vėl žvalgausi, kas galėtų mums jų prispausdinti, nes nebeliko – prieš kelias dienas paskutinius pardavėme“, - džiaugiasi „Vitkus Clinic“ plastinės chirurgijos klinikos direktorė Vita Degutienė.

Tačiau tokia dovana gali tapti kate maiše: neaišku, ar po grožio procedūros patiks veidrodyje matomas vaizdas, retai, bet pasitaiko įvairių komplikacijų, o kartais žmogus, gavęs tokią dovaną, tiesiog negali ja pasinaudoti.

Nesismulkina: už tokią dovaną vožčiau

Plastinės chirurgijos klinikos atstovai vieningai teigia, kad populiariausia dovana – botulino injekcijos, kuriomis galima išlyginti raukšles ar paputlinti lūpas. Ne ką mažiau joms nusileidžia hialurono rūgšties procedūros. V. Degutienė teigia pastebėjusi, kad dažnai kuponus šioms procedūroms dovanoja dukros mamoms, draugės draugėms.

Klaipėdietė Jurga taip pat nusprendė netradicine dovana nustebinti savo draugę ir gimtadienio proga jai įteikė kuponą botulino toksino injekcijoms. „Mes, moterys, visuomet norime būti gražios. Susitikusios dažnai padiskutuojame, kurias kūno vietas norėtume pagrąžinti. Aš tiksliai žinojau, ko mano draugė nori, tad nustebinti ją nebuvo sunku. Mano dovana draugei tapo paskata įgyvendinti, tai apie ką seniai svajojo. Juk kartais net ir mažos raukšlelės, matomos savo atvaizde veidrodyje, sukelia nemažai vidinių išgyvenimų“, - pasakojo Jurga.
Plastinės operacijos

Klaipėdoje, daugiaprofilinėje Respublikinėje Klaipėdos ligoninėje dirbantis plastikos chirurgas Vytautas Jankūnas vienas iš daugelio specialistų Lietuvoje, prieš šventes siūlantis įsigyti tokio pobūdžio dovanų kuponus. Jis tikina, kad kasmet šią dovaną renkasi vis daugiau žmonių, ypač daug jų nuperkama prieš didžiąsias metų šventes.

Tačiau tokia dovana patiktų ne visiems. DELFI kalbinta Agnė, atsakydama, kaip reaguotų į tokią dovaną, nesismulkino: „Vožčiau į veidą. Kas čia per dovana? Vos ne: sveikinu su šv. Kalėdomis, susitvarkyk veidą, nes jau žiūrėti neįmanoma, - rėžia ji ir nusijuokia. – O jei rimtai, tai išvis manau, kad Kalėdos ne tas metas, kad reikia pirkti materialias dovanas. Reikia žmogų nenupirkti, o dėmesį parodyti, todėl po eglute geriau padėti savo keptą sausainį, o ne naujo veido ar papų pažadą.“

Dovana iš vyro – krūtų implantai

Grožio chirurgija“ plastinės rekonstrukcinės chirurgijos gydytojas Kęstutis Maslauskas teigia pastebėjęs, kad lietuviai vis mieliau renkasi kuponą grožio procedūroms kaip dovaną, tačiau jų klinikoje tai nėra labai dažnas reiškinys.

„Pavieniai žmonės nori kažką padovanoti, jei žino, kad antroji pusė to nori ar nuolat apie tai kalba, bet jei tokią dovaną padovanoji žmogui, kuriam jos nereikia – tai nelogiška. Gal klientų prieš šventes kiek ir padaugėja, manau todėl, kad nebelieka tabu, išsiskirstymo sluoksnių, kad ši paslauga tik turtuoliams. Tos procedūros daugiau ar mažiau tampa prieinamos, todėl manau tik populiarės“, - sako jis.

K. Maslauskas teigia, kad pirkti kuponą dažniau žmonės pasiryžta smulkesnėms operacijoms, kurių sumos nėra išskirtinės. Tačiau vyrai savo moterims nevengia padovanoti krūtų didinimosi operaciją, nors už šią paslaugą tenka pakloti ne vieną tūkstantį eurų.

V. Jankūnas priduria, kad vis labiau populiarėja riebalų nusiurbimas, kuris pasitarnauja kaip kūno kontūrų korekcija, jas ypatingai perka draugės draugėms, o tokias dovanas kaip krūtų implantai – poros. Tačiau jis nemano, kad šia dovana vyras gali įžeisti moterį:

„Paprastai, jei jau dovanoja tokią dovaną, tai būna išlindę buvo iš kalbos tai. Tikrai neatsikėlė ryte ir nepagalvojo: ką čia padovanoti, gal krūtų implantus. Vis tiek kažkada buvo pakalbėjimai, kad moteris norėtų, o dėl tų įsižeidimų – tai moterys visada gali įsižeisti. Dabar įsižeidžia kai kurios jei pro duris moterį pirmą praleidi, sako, kad čia lygios teisės, ar dėl 5 gėlių, o ne 101“, - tvirtina jis.
Plastinė operacija

Vis dėlto, jis džiaugiasi, kad prieš šventes perkančiųjų kuponus išauga kone dvigubai, taip pat padaugėja daromų operacijų skaičius. „Manau, kad yra dvi priežastys. Pirma, kad žmonės vis daugiau žiūri į tai, kaip į paprastą dalykų, be to, kainos jau nebėra tokios didelės. Kita, kad per šį laikotarpį grįžta labai daug emigrantų, kurie trūks plyš nori kažką pasigražinti“, - sako jis.

V. Degutienė teigia, kad vyrai patys skambina ir teiraujasi, kaip čia atrodys, jei savo moteriai nupirks tokį kuponą, ar neįsižeis, bet tada ji ramina, kad, nepanorus priimti dovanos, pinigai bus grąžinti. „Kaip tik šiandien vienas ponas teiravosi dėl tokios operacijos, bet ar ji svajoja apie tai, ar jie apie tai net nekalbėjo – nežinau.“

Plastinės chirurgijos procedūros kuponas – ne apsilankymas kirpykloje

2014 metais organizacijos „Amerikos plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos akademija“ (angl. „American Academy of Facial Plastic and Reconstructive Surgery“ – DELFI) užsakymu atlikta apklausa patvirtino, jog plastinės chirurgijos procedūras kaip kalėdinę dovaną savo artimiesiems Amerikoje renkasi vis daugiau žmonių. Kartais krūtų pasididinimo procedūras savo vaikams dovanoja tėvai, tačiau Lietuvoje tai nėra įprasta. V. Jankūnas teigia, kad šios „mados“ čia tiesiog nėra ir vaikams tėvai dovanoja tik operacijas, kurių jiems tikrai reikia, pavyzdžiui atlėpusių ausų ar kreivos nosies.

Taip pat, perkant tokį kuponą, verta prisiminti, kad grožio procedūros tinka ne visiems, todėl nereikia jų pirkti „aklai“. „Žinote, manau, kad visi kraštutinumai nėra gerai,o, pavyzdžiui, nepilnamečių net neoperuojame, vis tiek turi būti susidėliojusios kažkokios normos. Vis tik tai yra operacija, o ne kirpykla, kur gali nukirpti vieną centimetrą plaukų ir tiek. Norisi atsakingesnio požiūrio“, - sako jis.

Moteris
Vis dėlto, pirkti tokią dovaną yra gana rizikinga, nes pasidariusiam grožio procedūrą, ne visada gali patikti galutinis rezultatas ar tokia dovana. Taip pat pasitaiko ir komplikacijų, visada išlieka tikimybė, kad operacijos ar procedūros žmogui nebus galima atlikti.

„Prieš teikdami paslaugą visada įvertiname paciento būklę, nes siekiame tik gerų rezultatų. Estetinėje chirurgijoje visame pasaulyje pasitaiko tam tikras komplikacijų skaičius. Priklausomai nuo šalies apie 1-2 procentus. Komplikacijos gali būti visokios, todėl vertiname kiekvieną žmogų, atliekame tyrimus, konsultacijas. Jei tai moterų krūtų operacija – ir echoskopiją, ir kraujo tyrimus atliekame. Siekiame, kad komplikacijų būtų minimaliai, bet jų vis tiek pasitaiko. Būna, kad išvis negalime jų daryti tam tikram žmogui, tada tiesiog grąžiname pinigus“, - teigia ji.

„Nauja“ krūtinė ar lūpos gali gerokai paploninti kišenę

Plastinės chirurgijos klinikų atstovai vieningai teigia, kad tokios paslaugos dovanojamos moterims, vyrų pasitaiko vienas kitas. Procedūrų kainos priklauso nuo daugybės faktorių, tačiau pigiausiai gali kainuoti botulino injekcijos, kiek brangiau – hialurono procedūros.

Pas chirurgą V. Jankauską botulino injekcija kainuoja nuo 60 eurų, lūpų putlinimas hialuronu nuo 160 eurų. Inovatyvūs krūtų implantai – virš 2,5 tūkst. eurų.

Klinikoje „Grožio chirurgija“ botulino injekcija gali kainuoti 80 eurų, bet, kaip ir kitose klinikose, ši procedūra gali atsieiti ir kelis kartus daugiau. Už hialūrono rūgšties injekciją teks pakloti apie 200 eurų, o apie 3000 – už krūtų implantus.

Klinikų vadovai neslepia, kad prieš didžiąsias šventes taiko kalėdines akcijas, todėl „Vitkus Clinic“ botulino injekcija kainuoti gali apie 80 eurų, hialurono – 150 eurų, o krūtų implantai – apie 2700 eurų.

Taip pat klinikų atstovai sako, kad kuponai skirti ne tam tikroms procedūroms ar operacijoms, o konkrečiai pinigų sumai. Taigi tokią dovaną gavęs žmogus gali pats pasirinkti, ką jis norėtų pasitobulinti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (99)