Kaip rašo passion.ru, kiekvienas remontas unikalus, turi savų ypatumų, tačiau kiekvienas remontas turi ir panašumų – visada bus etapas, kuris vyks ne pagal planą, visada anksčiau ar vėliau atsiranda nenumatytų išlaidų, tenka atsisakyti vieno ar kito dizaino projekto.
O jei vis tik ryžotės permainoms, reikia turėti omenyje kelis niuansus, kurie padės išvengti nemalonumų ir su malonumu atlikti remontą.

1. Apsispręskite, kokie norai ir kokios galimybės.

Pagalvokite apie biudžetą, paskaičiuokite preliminarią remonto sąmatą – tai padės susiorientuoti kainose ir išvengti nereikalingų išlaidų. Įvertinkite, ką galima „išspausti“ iš buto, kokio rezultato tikitės. Norite erdvės ir laisvės? O gal priešingai – jaukių, nedidelių kambarių, kuriuose kiekvienas šeimos narys jausis komfortiškai? Nebus lengva neišeiti už numatyto biudžeto ribų, bet paskaičiavus sumą ir nusprendus, kiek ir kam skirsite lėšų, galėsite apsieiti be nereikalingų išlaidų.

Patarimas – jei planuojate remontą naujos statybos name, nepradėkite jo be kokybiško dizaino projekto, suderinto su planais, nes be šito elektros išvedžiojimo, vandentiekio, grindų schemos ir kt. dokumentų. Beje, manoma, jog normalu, jeigu remontas viršija daugiausia 20 proc. sąmatos.

2. Nustatykite remonto laiką.

Griežtai nustatyti laikini remonto rėmai padės sumažinti finansines išlaidas. Neretai proceso metu vis atsiranda naujų idėjų, galima greitai išeiti už sąmatos ribų. Todėl sudarykite darbų planą ir griežtai to plano laikykitės. Normaliu laikomas nukrypimas nuo plano iki trijų mėnesių.

Patarimas – jeigu būtina taupyti, kažkokį etapą atidedant, nepraleiskite ir tokios progos. Jei turite kur gyventi ir norisi kiek pataupyti remontui skirtus pinigus, tai jūsų teisė. Daugelis remonto bendrovių šiuo metu pristabdo remontą iki dviejų mėnesių be baudų ir sankcijų.

3. Atsisakykite sudėtingo perplanavimo zonavimo naudai.

Nereikia patiems, be architektų pagalbos daryti sudėtingo perplanavimo. Tam reikia žinoti reikalavimus ir taisykles. Paprasčiau pasitelkti zonavimą. Pavyzdžiui, miegamąjį galima padalinti sulankstoma pertvara į miego zoną, zoną kabinetui ar mažyliui.

4. Ketinate dažyti sienas?

Išsirinkite dažomus tapetus. Jie užmaskuos trūkumus, turėsite malonią liesti faktūrą. Jeigu jums nepatinka stori tapetai su įspaustu raštu, galite išsirinkti plonus, lygius. Dažus geriausia rinktis pusiau matinius. Matiniai dažai mažiau praktiški, ant jų lieka žymės.
Patarimas – jei darote remontą naujos statybos bute, kuriame sienos dar sės, geriau dažyti, negu klijuoti tapetus.

5. Eksperimentuokite su spalvomis.

Nebijokite ryškių ir tamsių spalvų. Pamirškite stereotipą, kad mažo kambario sienos būtinai turi būti šviesios. Išmintingai suplanavus, pasitelkus ant sienos skirtingas faktūras ar akcentuojant kitokios spalvos sieną, galima vizualiai praplėsti erdvę.

6. Naujas gyvenimas seniems radiatoriams.

Jei radiatorius paseno, neskubėkite jo keisti. Jį galima ne tik atnaujinti, bet netgi paversti ryškiu kambario akcentu. Čia padės nauja spalva, pavyzdžiui, aukso ar sidabro, arba įdomus, jūsų siūtas užvalkalas.

7. Virtuvės, sanitarinių mazgų ir koridoriaus grindims rinkitės keramogranitą.

Virtuvės ir vonios grindims nepatartina rinktis medžio, nes nuo drėgmės jis gali deformuotis. Žinoma, yra specialios medienos (pvz., kedro), bet ji ne kiekvienam įperkama.

Populiariausia medžiaga tokioms grindims – keramogranitas. Keraminės plytelės gana trapios, tad tokios grindys gali suskilinėti. Plytelėmis geriau klijuoti sienas. Na o keramogranitas yra gana tvirtas. Šią medžiagą galima naudoti grindims virtuvėje ir koridoriuje, taip pat vonioje, balkone, ant laiptų ir netgi ant namo fasado.

8. Atkreipkite dėmesį į statybų rinkos naujoves.

Neseniai rinkoje pasirodė natūralaus akmens faneruotė, kurios storis – keli milimetrai. Tai idealus variantas kambarių sienoms ar virtuvės salai.

Nepamirškite ir kamštinės dangos. Tai ekologiška ir gana nebrangi medžiaga, kuri idealiai tiks vaikų kambariui.

Populiarėja ir mikrocementas. Jis atsparus drėgmei, jo neįprasta faktūra, būna įvairių atspalvių. Juo galima apklijuoti sienas vonioje, taip pat galima derinti su plytelėmis ir drėgmei atspariu medžiu.

9. Pataupykite elektrai ir vietai.

Apšvietimui rinkitės taupias, šviesos diodų lempas – jos kelis kartus ekonomiškesnės negu halogeninės, o perspektyvoje sutaupysite elektros.
Jei reikia taupyti erdvė, tikras išsigelbėjimas sulankstoma lova.
Vietoje brangių, gremėzdiškų knygų spintų galima pakabinti atviras lentynas.

Erdvę praplečia veidrodžiai. Jei jums atrodo, kad patalpa labai maža, jūsų patikimi pagalbininkai – veidrodžiai. Veidrodinės plytelės ant sienos vizualiai praplės kambarį.

10. Kaip sutaupyti baldams.

Jei geram kilimui nelieka pinigų, geriau nusipirkti viskozės ar mišrių audinių kiliminės dangos. Išsirinkite patinkančią spalvą, faktūrą ir užsisakykite reikiamo dydžio atraižą, kurios kraštus apsiūs už nedidelį mokestį.

Neskubėkite pirkti baldų parduotuvėse. Pavaikštinėkite turguje, panaršykite internete.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją