Čekijos pramonės ir prekybos ministras Janas Mladekas trečiadienį pareiškė, kad „Šiaurės srautas-2“ gali apriboti tiekimo maršrutus ir energetinį ES šalių saugumą, taip pat pakenkti Ukrainai, tačiau, pasak jo, projektą reikia vertinti platesniame kontekste, atsižvelgiant į tai, kiek toks projektas naudingas Čekijai. Kiek anksčiau Čekijos ministras pirmininkas Bohuslavas Sobotka kritikavo „Šiaurės srauto“ dujotiekio plėtrą.

„Šiaurės srautas-2“ projekto įgyvendinimas gali būti naudingas Čekijai“, – sakė J. Mladekas, pridurdamas, kad Čekija ir toliau palaiko Ukrainą, kaip tranzitinę šalį.

Čekija pasekė Bulgarijos premjero pavyzdžiu, – šis pareiškė nepasirašinėsiantis laiško.

Nutiesus dujotiekį „Šiaurės srautas-2“, kuriuo Rusijos „Gazprom“ tiekia dujas į Europą, pajėgumas padvigubėtų ir siektų 110 mlrd. kubinių metrų per metus. Čekija gauna didžiąją dalį dujų, tiekiamų būtent šiuo maršrutu.

Rugsėjį „Gazprom“ ir kai kurios ES energetikos bendrovės (Vokietijos E.ON, „BASF/Wintershall“, Austrijos OMV, Prancūzijos ENGIE ir „Shell“) pranešė pasirašiusios sutartį dėl „Nord Stream“ dujotiekio Baltijos jūroje, jungiančio Rusiją ir Vokietiją, pajėgumo padvigubinimo.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (156)