DELFI primena, kad koncerto metu atlikėjos pasiklausyti susirinkusios damos, liudininkų teigimu, mušėsi ir gadino vakarą kitiems lietuviškos muzikos pasiklausyti atėjusiems tautiečiams. Šis elgesys ne tik buvo plačiai apkalbėtas, bet ir DELFI komentarų skiltyje sukėlė diskusiją apie tai, kokie būna emigravusių lietuvių mėgiami renginiai ir ar verta juose lankytis.

Komentarų skiltyje ne vienas peikė užsienyje gyvenančių lietuvių susibūrimus, buvo ir tokių, kurie kalbėjo net apie tai, kad su tautiečiais svetur apskritai nebendrauja.

„Aš visuomet nusisuku į kitą pusę, jei tenka išgirsti ar sutikti lietuvį Londone. Ne, aš nepasikėlus, tiesiog gėda dėl mūsų „cepelinų“. Niekada nėjau ir neisiu į lietuvių renginius Londone. Kiek iš dalyvių ten galima bus sutikti adekvačių ir blaiviai mąstančių tautiečių? Esu tikra, kad 20 proc., tie kiti 80 proc. išlindę iš Lietuvos kaimų, atvažiavę į Londoną save realizuoti kaip „kietą mužiką“, – DELFI rašė vienai skaitytoja.

Jai antrino ir ne vienas komentatorius – neva sutikti lietuvius svetur nesmagu, nes jie elgiasi netinkamai.

„Niekada net mintis nekyla eiti į jokias organizuojamas lietuvių šventes. Netgi kai koncertai vyksta. Galima rasti vietų, kur lietuviai buduliai nesilanko, nes, nesupranta klasikinės muzikos, nesilanko parodose, teatruose. Gal ir ateina vienas kitas lietuvis, bet tikrai ne toks, kuris lankosi lietuvių atlikėjų koncertuose. Nereikia nei koncerto: nueik į prekybos centrus, tai išgirsi kokiais epitetais vyrai apdovanoja drauges, žmonas, arba susireikšminę kaimiečiai keikiasi, žvengia kaip arkliai, kad atkreiptų kitų dėmesį. Žinoma, atkreipia, ratu tokius apeina. Gi jie jaučiasi šeimininkais svetimoje šalyje, kuri jiems dar ir pašalpas moka. Gaila, kad Džordanai teko iškęsti tą budulienių šėlsmą. Drąsios salėje buvo, o kur jos dabar? Nebeužtenka drąsos atsiprašyti Džordanos, kitų lietuvių, kuriems sugadino koncertą?“, – piktinosi komentatorius.

Kitas skaitytojas komentarų skiltyje piktinosi emigrantų elgesiu Lietuvoje. Jis tikino vienoje šventėje pasibaisėjęs, kaip elgėsi iš svetur parvykusios lietuvaitės.

„Deja, mano patirtis (taipogi su damomis) taip pat nekokia. Šį pavasarį teko sudalyvauti Anglijoje gyvenančios (apie 20 metų) pažįstamos jubiliejuje. Šventė vyko sodyboje Lietuvoje. Dalis svečių buvo iš Lietuvos, dalis – iš Jungtinės karalystės. Damos (ar panelės) šventėje buvo vienišos, trise. Man sunko buvo suvokti ir suprasti jų elgesį (jau nekalbu apie aprėdus... bože, bože). Jos taip pat prisigėrė (arba tiksliau – prisilakė) pirmosios. Prasidėjo garsios replikos muzikantams, svečiams (ypatingai dailesniems vyrams. Vieną vargšelį, atėjusį vieną, maniau, išprievartaus tiesiog salėje!!!). Visi buvome tiesiog pašiurpę... Šventė šiek tiek sugadinta. Susidariau nuomonę, kad kultūringi žmonės, būdami emigracijoje, pasiima geriausius tos šalies dalykus – pinigus, kultūrą. Na, o dvasios ubagai taip ir lieka dvasios ubagais. Tik dar baisiau, prakutusiais savanaudžiais pižonais/pižonėmis“, – rašė komentatorius.

Konfliktus mato ne visi

Buvo ir tokių, kurie stebėjosi, kad renginiuose kažkam tenka sutikti nekultūringai besielgiančių tautiečių.

JAV šiuo metu esanti mergina teigė, kad Niujorke, kur ji gyvena, to nebūna, ir kvietė Džordaną Butkutę atvykti už Atlanto.

„Aš gyvenu JAV, Niujorke. Kiek esu buvusi lietuvių renginiuose (ne tiek daug, kiek norėtųsi), nieko panašaus nebuvo. Ar čia sunkiau patekti iš tų kaimų, kaip aprašo, ar ta pati kontrolė apskritai JAV stipresnė. Su lietuviais visada bendraujame labai gražiai – taurė šampano ar vyno ir to užtenka. Čia aš, sakyčiau, apskritai alkoholis nėra toks populiarus, kad nusigertum, kaip, rašo, buvo tame koncerte. Atvažiuok, Džordana, į JAV. Nors aš nežinau, kas dedasi Čikagoj, kur didžiausia lietuvių bendruomenė, bet iki šiol nieko panašaus negirdėjau“, – rašė Amerikoje gyvenanti komentatorė.

Konfliktų renginiuose, kur lankosi emigrantai, sakė nepastebėjęs ir kitas tautietis.

„Nesuprantu, iš kur pas lietuvius tas kvailas supratimas smegenyse, kad nuėjus į barą, klubą, koncertą, spektaklį ir t.t. būtina sukelti konfliktą? Teko pabuvoti keliuose renginiuose Šiaurės Airijoje, Belfaste, ir Airijoje, Dubline, kur susirenka nuo 10 iki 80 tūkstančių žiūrovų ir neteko matyti jokių muštynių!!! Taip pat teko būti A.Mamontovo koncerte, „69 danguje“, E. Kučinsko – jokių konfliktų neteko matyt... Nežinau, gal kai kito skaitytojo komentare.

Atsirado ir teisinančių nekultūringus tautiečius. DELFI gavo laiškelį, kuriame rašoma, kad dėl netinkamo publikos elgesio neva kalti gali būti ir patys muzikantai.

„Galėjo taip būti, kad prisiliurlino visi belaukdami. Aš irgi pasiekiau kondiciją prieš įžymųjį „Jazzu“ koncertą, tik ten kalta buvo mūsų žvaigždutė, kurios reikėjo laukti daugiau nei valandą. Buvau neseniai angliškos grupės koncerte.Ten irgi nieko nebuvo girdėti per išgėrusių triukšmą. Tik jie nebuvo agresyvūs“, – rašė skaitytojas.

Klausiame Jūsų – ar išvykę svetur bendraujate su tautiečiais, dalyvaujate bendruomenės organizuojamuose renginiuose? Galbūt galite sugriauti stereotipą apie neva vieni kitų vengiančius tautiečius? Pasipasakokite, kaip sekasi gyventi svetur jums ar jūsų pažįstamiems.