Jei eksporto tempai išliks tokie, kaip dabar, prognozuojama, kad didieji ūkininkai bulves bus išpardavę jau kovą, tad Lietuvos prekybininkams jų ieškoti teks pas smulkiuosius ūkininkus arba atsivežti iš kitų šalių.

Kaip teigia Šiaulių rajone įsikūręs ūkininkas Edas Sasnauskas, šiemet bulvių derlius yra vidutinis, o didžioji dalis jo yra eksportuojama, nes tuomet už produkciją gaunama kiek daugiau.

„Prekybos centrai kainas yra sukėlę – mums moka po 10–11 centų, o parduotuvėse parduodamoms bulvėms uždedamas 300-400 procentų antkainis. Mes ieškome alternatyvų: eksportuojame, kur galime, nes ten moka po 13-15 centų“, – teigė Edas Sasnauskas.

Ūkininko žodžiai nėra laužti iš piršto, mat parduotuvėse bulvių kilogramas vidutiniškai kainuoja 43–46 centus, t.y., kone 40 procentų daugiau nei pernai.

Kita Šiaulių rajono ūkininkė Simona Sasnauskaitė teigia, kad dažniausiai eksportuojama į Čekiją, Slovakiją, Rumuniją ir mano, kad derlių turėtų išparduoti iki kovo mėnesio.

Pasak Daržovių augintojų asociacijos, šiemet prekiniai ūkiai bulvių prikasė maždaug penktadaliu mažiau nei pernai, o išvežimas į nuo sausros nukentėjusias Europos šalis prasidėjo anksti.

„Dabar stambūs ūkiai 3 kartus daugiau parduoda eksportui nei vidaus rinkoje. Praėjusią savaitę kainos kiek krito priklausomai nuo bulvių kokybės – 14-18 centų, o labiausiai vyrauja 16 centų už kilogramą. Stambiems prekybos tinklams, jei jie nesudarys sutarčių su stambiais augintojais, teks vėliau ieškoti bulvių pas smulkiuosius arba importuoti“, – pasakojo Daržovių augintojų asociacijos direktorė Zofija Cironkienė.

Asociacijos direktorė prognozuoja, kad prekiniai ūkiai bulves bus išpardavę jau kovą, balandį.

Taip pat, pasak Z. Cironkienės, šį sezoną pastebimas didelis ir daržovių eksportas – ypač daug kopūstų išvežama į Lenkiją, auga ir morkų, burokėlių eksportas į aplinkines šalis.