Atsako specialistas

Antakalnio poliklinikos šeimos gydytojas Dargiris Beresnevičius:

– Negalavimo rimtumą sunku įvertinti, kai nežinoma daugiau simptomų, trūksta informacijos apie žmogaus bendrą sveikatą. Šiaip karščio bangos yra gana nespecifinis požymis. Jos gali lydėti daugelį ligų, bet ir būti visai įprasta reakcija. Tolerancija karščiui gali padidėti tokių fiziologinių būklių metu, kaip klimakterinis periodas, nėštumas, taip pat – reaguojant į aštrų maistą, alkoholį.

Jei kalbėtume apie ligas, vertėtų paminėti skydliaukės sutrikimus, cukrinį diabetą, onkologines ligas, lėtines bei ūmines infekcijas. Be to, tai gali būti ir kai kurių vaistų šalutinis poveikis.

Gausus prakaitavimas yra pavojingesnis simptomas negu karščio bangos. Ypač atkreipti dėmesį reikėtų, jei jis vargina naktį ir tikrai yra gausus – kai ryte net tenka gręžti patalynę. Jeigu šis simptomas trunka ilgiau nei tris savaites, patartina kreiptis į šeimos gydytoją. Gali prireikti atlikti ir papildomus tyrimus – kraujo ir plaučių nuotrauką.

Kiti pavojingi simptomai, kuriuos galima būtų sieti su prakaitavimu – svorio kritimas (nesilaikant jokių dietų), aktyvus ar pasyvus rūkymas, ypač ilgesnis rūkymo stažas, taip pat – giminėje buvusios onkologinės ligos ar kontaktai su sergančiaisiais tuberkulioze.

Kaip žmogus gali sau padėti? Tai priklauso nuo situacijos. Visų pirma bet kuriuo atveju patarčiau mesti rūkyti. Jeigu nepavyksta to padaryti pačiam, reiktų kreiptis į šeimos gydytoją, kuris paskirs reikiamus vaistus ar kitas priemones. Jos tikimybę mesti rūkyti gali padidinti net 1,5 karto.

Reiktų pakankamai vartoti skysčių, riboti kavos, energetinių gėrimų, alkoholio, aštraus maisto vartojimą, vengti karštų patalpų bei pirčių.

Patariama apsirengti patogiais, laisvesniais, neveržiančiais, kuo natūralesnių medžiagų drabužiais, daugiau būti gryname ore. Padės ir lengva mankšta, sveika mityba. Maisto papildai nėra labai veiksmingi, nebent magnio preparatai.

Manoma, kad požymius gali palengvinti sojos produktai. Aišku, jei simptomai išryškėję dėl konkrečių ligų, reikalingas specifinis gydymas.