Pamenu, kai pirmą kartą išgirdau šį žodį, nedrįsau nė paklausti, ką jis reiškia, galvojau, kad tai koks keiksmažodis. Paskui, sužinojęs jo tikrąją reikšmę, nustebau ir dar iki dabar jaučiu nuostabą, su kokiu neigiamu atspalviu balse apibūdinamas paprasčiausiai žmonos neturintis vyras... Na, tiksliau BŪDAVO apibūdinamas. Dabar, kaip minėjau, tokio žodžio šiuolaikinėje kalboje nėra (bent jau mano aplinkoje).

Manau, pasakymas „senbernis“ yra visiškai sovietinis (nenoriu nieko įžeisti). Tais laikais, kaip dauguma mūsų girdėjo iš tėvų ir senelių, žmonės tuokdavosi labai anksti (18-20 metų), o likti nevedusiu būdavo kažkokia gėda. Deja, čia mano bendrasis išsilavinimas ir baigiasi, negaliu konkretizuoti, kaip ir kodėl ten konkrečiai buvo gėdijami tie vargšai žmonės, tačiau galiu drąsiai teigti iš, taip sakant, specialiojo išsilavinimo – gėdijimas yra LABAI galingas ginklas. Net mušimas diržu nepalieka tokių baisių randų, kaip gėdos jausmo skatinimas. Matyt, todėl kai kurių vyresnių žmonių dėka šis terminas dar neišnykęs iš kalbos. Bet kad išnykęs iš gyvenimo – garantuoju!

Jeigu man, pavyzdžiui, kažkas užplauktų ir aš sugalvočiau pasišaipyti iš žmogaus, na, daug ko galėčiau prigalvoti („tu kvailys/nevykėlis/storulis/valkata“), bet net į galvą nešautų kažkaip neigiamai „išvartyti“ fakto, kad žmogus neturi mylimojo/mylimosios. Manau, toks pasakymas sukeltų juoką, o ne pyktį. Čia tas pats, kas pašiepti, kad neturi „iPhone“ – juk vaikiška, ar ne?

Na, o kalbant ne apie žodį, o apie reiškinį – vėlgi pakartosiu, kad faktas, kad turi ar neturi sutuoktinio, nieko nesako apie tave. Juk XXI amžius – žmonės ir devyniasdešimties susituokia! (pamenu skaitęs apie kažkokį Lietuvos politiką ir Rusijos aktorių).

O galų gale, KAM tuoktis? Turiu porą draugų, kurie gyvena su savo draugėmis ir tiek. Kam jiems tas popierius? Čia nėra kažkoks šeimos ar santuokos sumenkinimas, žmonėms paprasčiausiai to ne-rei-kia. Jiems gerai ir taip!

Kai kuriems nereikia ir tų mylimųjų, jie kiekvieną dieną renkasi po naują merginą. Ir ne, tai nėra kažkoks ištvirkavimas. Jie naudoja apsaugos priemones bei kalnų nuversti nežada: atvirai leidžia merginoms suprasti, kokių santykių pageidauja. O toliau – jei abi puses tenkina – pirmyn! Jie taip džiaugiasi gyvenimu, niekam nekenkdami. Argi tai kas nors blogo? Kiekvienas iš gyvenimo pasiimam tai, ko mums reik.

Taip pat turiu pastebėti, kad šiuolaikiniai jaunuoliai labai ambicingi. Jei mūsų seneliai užsidėdavo pliusą vedę, tai šių dienų vyrai jį užsideda pasiekę dar vieną pakopą aukštyn lipdami karjeros laiptais arba radę širdžiai mielą, save realizuoti leidžiantį darbą. Aš manau, kad tai didžiulis progresas, tikrųjų vertybių statymas į priekį prieš kitų primestus norus. Svarbiausia – būti laimingam, niekam nekenkiant!

Deja, esu girdėjęs keletą istorijų, kai anais laikais susituokę „nes taip reikia“ žmonės dabar gyvena itin liūdnai – vienas geria, kitas (dažniausiai kita) verkia. O skirtis nesiskiria, nes GĖDA dėl to, ką kiti žmonės pasakys... O tie kiti žmonės dar pagirs, kad atradai jėgų savy priimti teisingą sprendimą, bet tas, pabrėžiu, neracionalus gėdos jausmas jau būna įaugęs į kraują... Gaila, kad kai kuriems taip ir nepavyksta išsivaduoti iš nenormalių santykių.

Laimė, dabar viskas kitaip! Laikai pasikeitė ir nebereikia šokti pagal kieno nors dūdelę, esi pats sau ponas. O kam tai nepatinka – lai eina šunims šėko pjauti. Va taip.

Linkiu visiems laimės ir meilės!

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Kviečiame jus padiskutuoti – ar šiais laikais senbernio statusas ką nors reiškia, ar sulaukus 30-40 metų vyrai vis dar jaučia spaudimą iš tėvų ir draugų kurti šeimą?

Vyrai, pasipasakokite: ar baiminatės senbernio statuso, o gal laikote senbernystę jūsų pačių pasirinkimu? Paatviraukite, ar sulaukus vadinamojo senbernystės amžiaus jums sunkiau susirasti antrą pusę, žmogų, su kuriuo norėtumėte kurti šeimą? O gal šiuolaikiniai senberniai – mergišiai, kurie paprasčiausiai nenori rimtų santykių?

Galų gale, koks yra šių laikų senbernis – Vingių Jonas ar Džeimsas Bondas? Ir kada juo tampama? Pasidalinkite mintimis!

Vienam konkurso dalyviui, kurį išrinks redakcija, atiteks R.D. Wingfiled knyga „Frosto naktis“. Savo patirtimi kviečiame dalintis el.paštu pilieciai@delfi.lt su prierašu „Senbernis“ arba spaudžiant pilką mygtuką čia iki gruodžio 9 d.