Iš pradžių nekreipiau dėmesio, kai visi žmonės piktinosi dėl išaugusių kainų, bet nepatingėjau ir sudariau sąrašą, su kuo pati su susidūriau, todėl lengvai galėsiu argumentuoti. Ir žinau, kodėl taip yra!

„Vichy“ vandens parkas. Pagaliau atsirado 2016 metų sezono kainos. „Sidabrinis“ metinis abonementas – nuo 79 eurų, „Auksinis“ – nuo 99 eurų. Jei palyginsime su pernai metų kainomis, tai buvo atitinkamai nuo 63,43 eurų (219 Lt) ir nuo 83,70 eurų (289 Lt). Manau, gana reikšmingas skirtumas yra apie 15,30 eurų (52,83 LTL) už vieną. O šeimai? (...)

„Teleloto“ loterijos bilietai. Pripažinkime, juk perkame „orą“, t. y. šansą laimėti. Daug metų bilietas kainavo 0,58 euro centų (2 Lt), dabar bilietas jau 1 euras (3,45 Lt). Gal organizatoriai vietoje „Škodų“ pripirks „BMW“? Gal kas trečias bilietas bus laimingas? Pažiūrėsim.

Žurnalai. (…) Žurnalas „Valstybė“ nuo šių metų liepos mėnesio kainuoja jau 2,70 eurus (9,32 Lt, o iki to laiko buvo 2,03 eurai (7 Lt). Panašu, kad žurnalas pabrango 33 procentais!

Renginiai, koncertai, spektakliai. Čia sunkiau bus pateikti konkrečių faktų, nes yra daug įvairiausių atlikėjų, tačiau keletą pavyzdžių pateiksiu. „Tele bim-bam“ kalėdinis koncertas kainuoja 22 eurus (75,96 Lt). Imkime vidutinę šeimą (du suaugę ir du vaikai) ir išeis 88 eurai (303,85 Lt) už pusantros valandos renginį. Gal geriau maisto savaitei nusipirkti? Arba neimkite į koncertą tėčio... Atidarykite bilietų platinimo portalus ir pabandykite rasti kokį nors bilietą iki 5,79 eurų (20 litų). Pamatysite, kad tai tikras iššūkis! (…) Bardų koncertų buvo galima paklausyti už 20-25 Lt, dabar jau mažiausiai 35 litai (10 eurų). Specialiai rašau kainas litais, nes būtent dauguma žmonių nesiorientuoja vis dar, jei skaičiuoja eurais. Lankiausi koncerte „Cafe de Paris“ prieš gerus metus už 30 Lt, dabar jau 41,43 Lt (12 eurų). Nors ir kaip gerbiu Andrių Mamontovą ir jo kūrybą, bet pagalvočiau, jei reikėtų pirkti bilietą į jo koncertą už 33 eurus arba į pasaulyje bene geriausio cirko „Cirque du Soleil“ (gyva muzika, kostiumai, šou, geriausi pasaulio akrobatai) pasirodymą už 40 eurų... Taip, skirtingi dalykai, bet traktuoju tai kaip dvi malonias pramogas ir galiu pasirinkti tik vieną.

Gėlės. Taip, girdėjome istorijų, kad gėlės jau iš Olandijos pas mus atvažiuoja pabrangusios. Bet gėlės iš lietuviškų daržų šiemet irgi baidė pirkėjus iš tolo. Pernai bijūno žiedelis kainavo 1 litą, o šiemet vidutiniškai 0,7 euro centų (2,42 litus). Ir vasara graži buvo, ir gėlės gerai derėjo, bet vaza namie rečiau puošėsi žiedais. Nebepirkau spontaniškai. Apie puokštes ir įmantresnes gėles geriau net nerašysiu.

Turgus. Negali pykti, nes turguje dirba kiek vyresnio amžiaus žmonės. Jie tikriausiai dar nepastebėjo, kad turime eurą. Jiems moneta yra moneta, banknotas yra banknotas, todėl ir kainos turguje yra kone konvertuotos santykiu 1 litas = 1 euras

Kavinėse kainos greitai „susiapvalino“ į didesnę pusę. Jei rinksitės ne lietuviškų patiekalų užeigas, o vietas, pelnytai besivadinančiomis restoranais, tai jau tikrai susimokėsite kaip ir kitur Europoje. Malonu, kad ir mes jau kaip žmonės...

Pastebėjau, kad brango masažai, dantistų paslaugos, kino teatrų bilietai, automobilių detalės ir autoservisų paslaugos, Kalėdų Seneliai, vaikų būreliai, batutų centras ir t.t.

Pats euras nėra blogis, bet jo įvedimas puikiai suveikė kaip priedanga mūsų lietuviškam charakteriui: keliu kainas, nes visi kelia. Argumentas, prilygstantis paauglio pasiaiškinimui mokykloje: „Visi iš pamokos bėgo, tai ir aš bėgau“. Godūs mes esam, godūs. Nėra čia ko kuklintis ir gėdytis. Norim pasipelnyti čia ir dabar. Norim būti gudresni vieni už kitus.

Svarbiausia, kad būtų, ką apkaltinti – eurą. Peilis vienam žmogui yra įrankis duonai pjauti, o kitam – šaltas ginklas, skirtas susmeigti kaimynui į tarpumentę. Tai su euru panašiai.

Patarimas būtų toks: užsirašykite dideliais skaičiais savo atlyginimą ant lapelio ir įsidėkite į piniginę. Prieš ką nors perkant, tas lapelis sugrąžins Jus į realybę...

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Galbūt norite pasidalinti patirtimi? Jūsų nuomonės laukiame el.paštu pilieciai@delfi.lt. Taip pat rašinius galite siųsti naudodamiesi žemiau esančia nuoroda: