Buvę pareigūnai kaltinami įvairiais būdais talkinę kontrabandos gabentojams. Kaltinamieji purvinais pinigais galimai susižavėjo dar 2012 metų sausį. Tuomet J. Jankovskis dar ėjo VSAT specialios paskirties užkardos jaunesniojo specialisto pareigas.

Nors byla nagrinėti jau buvo pradėta šių metų balandžio mėnesį, dabar ji nagrinėjama iš naujo, kadangi bylą nagrinėti pradėjusi teisėja Sigita Bieliauskienė paskirta Lietuvos apeliacinio teismo teisėja. Šiuo metu kontrabandininkų bylą nagrinėja Vilniaus apygardos teismo teisėja Leonarda Gurevičienė.

Sugundė 5000 litų pasiūlymas

5000 litų (1448 eurų) – tokią sumą galimai už kontrabandos organizavimą atsakingas Veslavas Junevičius pasiūlė J. Jankovskiui. Už tiek pareigūno buvo prašyta perduoti informaciją apie pasieniečių dislokacijos vietas ir nesaugomą valstybinės sienos ruožą, kad cigaretės baltarusiškomis banderolėmis galėtų nekliudomai pasiekti kelionės tikslą Lietuvos miestuose ir miesteliuose.

Į kaltinamųjų sąrašą patenka ir buvęs VSAT Vilniaus rinktinės specialiosios paskirties užkardos vyresnysis pasienietis K. Zinkevičius. Jam pareikšti kaltinimai dėl to, kad vykdydamas mobilią tarnybą pasienyje rinko informaciją apie kolegų dislokacijos vietas ir tokiu būdu V. Junevičiui padėjo nustatyti „tinkamą“ vietą cigarečių kontrabandos pergabenimui.

„Tokiu būdu buvo sudarytos sąlygos 2012 sausio 6 d. Vilniaus rajone, pasienyje esančio kaimo prieigose, esant nesaugomai valstybės sienai, iš Baltarusijos į Lietuvą pergabenti 15 tūkst. pakelių cigarečių su Baltarusijos banderolėmis, kurių vertė didesnė nei 100 tūkst. litų“, - skelbiama kaltinamajame akte.

Gautą grobį dabar jau buvę pasieniečiai, įtariama, pasidalijo pusiau, tačiau kaltinimų lavina ties čia nesibaigia.

Negalėjo apsispręst, ar prisipažinti

Galimai nusikalstamą veiklą pareigūnai vykdė ir toliau, sulaukę kito 4000 litų vertės pasiūlymo.

J. Jankovskis kaltinamas 2012 metų birželio mėnesį susitaręs su K. Zinkevičiumi, kad šis tylės kaip žuvis apie slaptos informacijos nutekinimą, nepraneš jokioms teisėsaugos institucijoms ir toliau informavo V. Junevičių, kuriose pasienio ruožo vietose galima rasti laisvą „skylę“ kontrabandai gabenti.

Tokiu būdu birželio mėnesį iš Baltarusijos į Lietuvos teriroriją pateko dar 20 tūkst. pakelių cigarečių, kurių vertė didesnė nei 140 tūkst. litų (daugiau nei 40 tūkst. eurų).

V. Junevičių teismo posėdyje užgulė sunki apsisprendimo našta. Paklaustas, ar kaltę pripažįsta, kaltinamasis pareiškė, jog „į šį klausimą atsakys po liudytojų apklausos“. Bylą nagrinėjančiai teisėjai Leonorai Gurevičienei priminus, kad atsakymą privalu pateikti iš karto po to, kai prokuroras perskaito kaltinamąjį aktą, V. Junevičius nutarė kaltu neprisipažinti. Savo kaltę neigia ir buvęs VSAT pareigūnas K. Zinkevičius.

Norinčiųjų „bendradarbiauti“ su pareigūnais ir pramintais keliais nešti kontrabandines cigaretes, ikiteisminio tyrimo duomenimis, atsirado ir daugiau. 2013 metų kovo mėnesį tuomet pareigūnu dirbęs J. Jankovskis panašaus pasiūlymo prisidėti prie nelegalių tabako gaminių gabenimo operacijos galimai sulaukė ir iš 33-ejų kaltinamojo, seniau VSAT Vilniaus rinktinėje operatyvininku dirbusio 33 metų Miroslavo Lučinskio.

Įtariama, kad už kiekvieną per Lietuvos – Baltarusijos sieną pergabentą nelegalių cigarečių dėžę J. Jankovskiui į kišenę turėjo nubyrėti po 120 litų (beveik 35 eurai).

Pareigūnus kontroliavo su GPS

Kad būtų lengviau išsiaiškinti, kaip pasienio ruože patruliuoja pareigūnai buvo pasitelkti ir GPS įrenginiai. Tokią specialią įrangą, ikiteisminio tyrimo duomenimis, šešiuose VSAT tarnybiniuose automobiliuose 2013 metų pradžioje sumontavo tarnybine padėtimi pasinaudojęs J. Jankovskis.

Kad kolegų automobiliuose neteisėtai sumontavo vietos nustatymo įrenginius po kaltinamojo akto pagarsinimo teismo posėdyje pripažino ir pats J. Jankovskis. Tuo tarpu M. Lučinskis prisiėmė kaltę dėl šių įrenginių įsigyjimo. Ikiteisminio tyrimo duomenimis, GPS įrenginius kaltinamasis M. Lučinskis nusipirko Latvijoje.

Kaltinimų šešėlis ant šiuo metu logistikos specialistu dirbančio J. Jankovskio pečių krinta ir dėl ryšio priemonių perdavimo galimai nusikalstama veikla besivertusiam M. Lučinsiui.

„Vykdydamas nusikalstamą susitarimą J. Jankovskis 2013 liepos 14d. netoli pramogų ir poilsio centro „Belmontas“ perdavė M. Lučinskiui ikiteisminio tyrimo metu nenustatytą susisiekimo ryšio priemonę, kurios pagalba kaltinamieji bendravo tarpusavyje ir dalinosi informacija apie pareigūnų dislokacijos vietas ir nesaugomą pasienio ruožą“, - skelbiama kaltinamajame akte.

Ikiteisminio tyrimo duomenimis, gavęs šią informaciją M. Lučinskis kartu su bendrininku Vitoldu Bojarunu 2013 metų liepos 15d. apie 6 val. iš Baltarusijos į Lietuvą galimai per sieną pergabeno ir į automobilį „VW transporter“ pakrovė didesnės nei 270 tūkst. litų vertės 37,5 tūkst. pakelių cigarečių „Fest“ su baltarusijos banderolėmis.

Vis dėlto šiai operacijai maždaug po valandos kelią užkirto VSAT Vilniaus rinktinės pasienio pareigūnai, kurie sulaikė kontrabandinių rūkalų prikimštą automobilį.

M. Lučinskis jau anksčiau yra baustas už piktnaudžiavimą tarnybine padėtimi ir neteisėtą disponavimą akcizais apmokestinamomis prekėmis. Į teismo posėdį lapkričio 11-ąją atvykęs kaltinamasis neliko patenkintas ir žiniasklaidos dėmesiu – prieš prisistatydamas teisėjos L. Gurevičienės paprašė, jog „pašaliniai asmenys paliktų teismo salę“. Tačiau dėmesio nemėgstančiam vyrui teko išgirsti nepalankų atsakymą.

„Tai yra atviras procesas. Manau, kad žurnalistei jūsų asmens duomenų nereikia, ją domina, kas čia yra padaryta. Iki tol nei vienas žurnalistas nebuvo pašalintas dėl to, kad kažkas pasakys, kur jis gyvena ir kur dirba“, - posėdžio metu sakė L. Gurevičienė.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (29)