Pokalbio metu aptarti dvišaliai Lietuvos ir Kinijos santykiai bei ekonominio bendradarbiavimo potencialas, taip pat kalbėtasi apie pasaulines aktualijas, tokias kaip žmonių saugumas, rašoma pranešime spaudai.

„Džiaugiuosi intensyvėjančiu Lietuvos ir Kinijos bendradarbiavimu. Šiais metais Lietuvoje lankėsi itin aukšto rango Kinijos pareigūnai, verslo galimybėmis susidomėjo stambios korporacijos. Noriu pabrėžti, kad esame pasirengę stiprinti prekybos, transporto, ekonominį ir kultūrinį bendradarbiavimą su Kinija“, – kalbėjo premjeras.

Jis pažymėjo, jog vyriausybė sudaro palankias sąlygas užsienio investicijų pritraukimui į šalį ir jų verslo plėtrai, ypač pasinaudojant „Vieno kelio, vienos juostos“ iniciatyva.

„Labai vertiname Kinijos investicijas mūsų šalyje ir Baltijos regione, džiaugiamės Kinijos įmonių grupės „China Merchants Group“ ketinimais plėsti veiklą būtent mūsų šalyje,“ – sakė vyriausybės vadovas.

A. Butkevičius pabrėžė būtinybę atverti eksporto kelius į Kiniją lietuviškiems pieno ir mėsos produktams.

„Džiaugiuosi, kad prie pieno produktų eksporto leidimų gavimo priartėjome dar vienu žingsniu. Tai ne vienerių metų darbo rezultatai, šių sertifikatų Lietuva su nekantrumu laukia, kad būtų užbaigtas visas derybų ir leidimų išdavimo procesas“, – teigė Lietuvos premjeras, pažymėdamas, kad taip pat artimiausiu metu tikimasi išspręsti klausimus ir dėl mėsos produktų eksporto į Kiniją.

Lapkričio 17 dieną Kinijoje pasirašytas trišalis Lietuvos žemės ūkio ministerijos, Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos bei Kinijos Liaudies Respublikos generalinės kokybės priežiūros, kontrolės ir karantino administracijos protokolas dėl veterinarinių ir higienos reikalavimų pieno produktams, kuriuos ketinama eksportuoti į Kiniją.

Susitikime toliau kalbėtasi, jog ne tik verslas, bet ir tiesioginis žmonių bendravimas gali suartinti geografiškai tolimas šalis. Pokalbio metu pasidžiaugta, jog Kinijos turistų srautas Lietuvoje auga, tai reiškia vis didesnį susidomėjimą mūsų šalimi.

Kalbėdamas apie geopolitinę situaciją, A. Butkevičius akcentavo, kad Lietuva, kaip nenuolatinė Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos narė, aktyviai bendradarbiauja su Kinija siekiant palaikyti taiką ir saugumą pasaulyje, ypatingą dėmesį skirdama šalių teritoriniam vientisumui ir suverenumui, remiantis Jungtinių Tautų Chartija.