Kad atostogų ir sveikos gyvensenos ritmas lydėtų ištisus metus, galima išmokti šių produktų derinimo subtilybių ir kasdien skanauti namuose.

Iš pirmo žvilgsnio duonos ir aliejaus derinimas gali atrodyti labai paprastas, tačiau norint gauti subalansuotą derinį reikia gerai susipažinti su abiejų produktų skoninėmis savybėmis ir derinimo principais. Čia nėra tiek griežtų taisyklių, kiek vyno ir maisto derinime, tačiau tam tikri įgūdžiai reikalingi. Greičiausiai jie atsiranda degustuojant ir eksperimentuojant.

„Ieškant geriausio duonos ir aliejaus derinio, gurmanišką degustaciją galima surengti tiesiog namuose su artimaisiais. Tam reikia bent vieno aukščiausios kokybės ypač tyro alyvuogių aliejaus, kuris priklausomai nuo pomėgių gali būti švelnus ar pikantiškas, ir kelių skirtingų rūšių mėgstamos duonos. Tai gali būti ir kvietinė, ir lietuvių taip mėgstama tamsi ruginė ar bemielė duona, taip pat duona su įvairiais priedais“, – pranešime spaudai sako „Vilniaus duonos“ Produktų vystymo ir kokybės vadovė Snieguolė Šoblinskienė.

Kad degustacija būtų sklandesnė, o derinimo procesas lengvesnis, Alyvuogių aliejaus mokykla pateikia 5 patarimus:

Švelnumas dera su švelnumu. Švelnaus skonio, minkštą, purią kvietinę duoną derinkite su švelniu, mažai pikantiškumo turinčiu alyvuogių aliejumi. Vadovaudamiesi šiuo principu niekuomet neapsiriksite ir gausite subalansuotą, harmoningą derinį.

Grūdai ir sėklos dera su „daržovėmis“. Jeigu mėgstate turtingo skonio ruginę duoną su saulėgrąžomis, moliūgų sėklomis ir kitais panašiais priedais bei norėtumėte išryškinti jų skonį, rinkitės „daržovišką“ tyrą alyvuogių aliejų, kvepiantį artišokais, pomidorais ir kitomis daržovėmis. Jis padės atsiskleisti duonoje esantiems grūdams ir sėkloms.

Saldumas dera su pikantiškumu. Kaip vyno su maistu, taip ir duonos su aliejumi derinimo procese galioja ta pati taisyklė – priešingų skonių derinimas. Pavyzdžiui, juoda ruginė duona su džiovintais vaisiais – razinomis ar abrikosais, puikiai derės su pikantiškiausiu alyvuogių aliejumi. Paragavę šio derinio, burnoje pajusite išskirtinį saldžiai pikantišką skonį.

Rūgštumui reikia „žalios žolės“. Atsverti ir pabrėžti natūralų bemielės tamsios ruginės duonos saldžiarūgštį skonį bei aromatą geriausiai pavyks derinant jį su pikantišku aliejumi, kvepiančiu ką tik nupjauta žole. Jis papildys šią ryškaus skonio duoną ir sukurs gardų derinį.

Svarbiausias patarimas. Prie mėgstamiausios duonos kuo dažniau naudokite ypač tyrą alyvuogių aliejų, nes tai yra itin sveikas duonos kompanionas. Jame daug antioksidantų – polifenolių, vitaminų E, A, mononesočiųjų riebalų rūgščių (omega 9) ir polinesočiųjų riebalų rūgščių (omega 6, omega 3).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)