Taip DELFI teigė vilnietė Rasa, kuriai sprendimas taupant lėšas atsisakyti labiausiai vaikų laukiamos kalėdinės pramogos – mažų mažiausiai nesuprantamas.

„Kalėdos sostinėje bus sugadintos. Po šventinių pietų traukinukas buvo puiki proga išlįsti į miestą, valandą pastovėti šaltyje su visais kitais, laukiant savo eilės ir labai džiaugtis pravažiavus. Susidomėjimas šia pramoga būdavo didžiulis. Traukinukas suteikdavo laimės ne tik važiuojantiems, bet ir praeiviams, kurie sustoję mojuodavo vaikams“, - prisiminė mama.

Kai paskutinį kartą su dukra važiavo traukinuku, atmosfera buvo nuostabi. „Manyčiau visi užsieniečiai, kurie tądien Vilniuje, važiavo laimingi tuo traukiniu. Kiek atsimenu, bilietai nebuvo pigūs – jis tikrai negalėjo būti nuostolingas“, - įsitikinusi DELFI pašnekovė.

Vaikai sutikdavo laukti šaltyje, kad tik galėtų pavažiuoti traukinuku o įlipę krykšdavo iš džiaugsmo, kad gavo pavažiuoti. Pasak Rasos, konduktorius net įkalbinėdavo suaugusius atsisakyti važiuoti, kad tik daugiau vaikų tilptų ir netektų dar valandą laukti.

Užsiminus apie kitas pramogas, kurios šiemet bus pasiūlytos vilniečiams, mama net nesileido į kalbas: „Vietoje Kalėdų traukinuko kažkoks labirintas, tačiau juk tai – nepalyginama! Traukinukas – kiekvienos save gerbiančios sostinės Kalėdų dalis“.

Žinia, kad per Kalėdas nebus traukinuko, nuliūdino ir DELFI kalbintus vaikus. Beveik visų reakcija buvo vienoda – klausimas, kodėl?

Jį DELFI peradresavo Vilniaus miesto savivaldybės Kultūros skyriaus vedėjai Jovitai Cibulskytei.

Pasak specialistės, Vilnius turi išties gražių Kalėdinių tradicijų, kurias smagu tęsti, tačiau taupant lėšas, traukinuko pramogos šiemet nuspręsta atsisakyti.

Kainavo per 50 tūkst. eurų

Praėjusiais metais traukinukas savivaldybei kainavo 51 262,74 Eur (177000Lt). Tiek kainavo darbuotojų atlyginimai, degalai, medžiagos ir atsarginės dalys, transportavimas, draudimas, bilietai, reklama ir kitos tiesioginės bei pridėtinės išlaidos, o pajamų už bilietus buvo surinkta 26065,80 Eur (90 000Lt).

„Atsakingai įvertinusi praėjusių metų ir ankstesnes traukinuko sąmatas, savivaldybė pasirinko šventine nuotaika nušviesti ne tik centrą ir Senamiestį, bet ir nutolusius nuo centro rajonus - Balsius, Kirtimus, Lazdynus, kurie savo šviesa ir šiluma sušildys ir sujungs visus vilniečius bei Vilniaus miesto svečius“, - paaiškino specialistė.

Apie eglės įžiebimą: tokiu metu ne tik vaikai, bet ir padorūs tėvai turėtų miegoti

DELFI primena, kad Vilniuje Kalėdų eglė bus įžiebta lapkričio 27 d. 21 val. prasidėjusi šventė truks iki 22:30 val.

Kaledų eglės įžiebimas Vilniaus Katedroje

Pasak savivaldybės Švietimo, kultūros ir sporto departamento laikinosios Kultūros skyriaus vedėjos, eglės įžiebimui rengiamas koncertas, kurio metu bus galima pasiklausyti ne tik dainų, bet ir pasakų.

Eglės įžiebimui pasirinktas vėlyvas metas taip pat spėjo sulaukti vilniečių pastabų. „Nežinau kokiam kontingentui taikoma įžiebimo šventė, bet 22.30 jau laikas miegoti ne tik vaikučiams, bet ir padoriems tėveliams“, - tokį komentarą savivaldybės tinklalapyje parašė vilnietis.

Keli sostinės gyventojai programoje pasigedo didžiausios sostinės eglės – televizijos bokšto įžiebimo.

Televizijos bokštas

Kaip DELFI patvirtino J. Cibulskytė, jo taip pat nebus. Lietuvos radijo ir televizijos centrui atlikus TV bokšto ekspertizę buvo nustatyti statinio konstrukcijos pažeidimai. Vilniaus Gedimino technikos universiteto specialistai paprašė sumažinti techninės įrangos svorį. Tačiau pernai įrengtas lazerinis bokšto apšvietimas nepasiteisino, nes nebuvo efektingas.

„Buvo ieškoma kitų variantų. Lietuvos radijo ir televizijos centras pasiūlė apšviesti valdomųjų judesių prožektoriais. Rugpjūtį savivaldybė kvietė asmenis, įmones ir organizacijas padovanoti Vilniui didžiausią Europoje eglę, kuri pradžiugintų sostinės gyventojus bei miesto svečius. Deja, norinčių padovanoti miestui didžiausią eglę neatsirado“, – apgailestavo savivaldybės atstovė.

Kaip rašė DELFI, šiemet nebebus rodoma ir 3D pasaka, kuri būdavo rodoma ant Arkikatedros sienos. Tačiau Katedros aikštėje Kalėdų miestelis tradiciškai įsikurs. Rotušės aikštėje veiks labdaros mugė. Taip pat čia išvysime meninę šviesos instaliaciją – eglutės formos labirintą, kuriam sukurti buvo panaudota daugiau nei kilometras šviečiančios juostos. Labirinto viduje lauks interaktyvios atrakcijos visai šeimai.

Skelbs gražiausios eglės rinkimus

Kaip rašė DELFI, Kaune kalėdinė eglė bus įžiebta lapkričio 28 d. 19:30 val. Internete galima rasti informaciją ir apie kitų Lietuvos miestų eglučių įžiebimo šventes. Palangoje Kalėdų eglė turėtų būti įžiebta gruodžio 5 dieną 19 val., Trakuose – gruodžio 4 dieną 20 val., Birštone – gruodžio 5 dieną 17 val., Šiauliuose – gruodžio 5 dieną 16 val., Panevėžyje – gruodžio 4 dieną 18 val.

Primename, kad kaip ir kasmet eglučių nuotraukų DELFI lauks paštu arba feisbuke.

Kauno Kalėdų eglė

Portale skaitytojai bus kviečiami balsuoti už savo favoritę. Pastaraisiais metais daugiausiai simpatijų sulaukdavo Kauno eglė. Šešerius metus iš eilės šio miesto eglės būdavo išrenkamos gražiausiomis.

Praėjusiais metais skaitytojus sužavėjo ir Klaipėdos gražuolė. Sostinėje stovėjusi žaliaskarė turėjo tenkintis trečiąja vieta. Panašu, nenusileisti sostinei kauniečiai linkę ir šiemet.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (656)