Socialinio eksperimento tikslas buvo toks: vaikinas, apsimetęs aklu žmogumi, gatvėje prašė nepažįstamųjų jam padėti ir išmainyti penkių dolerių banknotą. Visas eksperimento kabliukas tas, kad vietoj penkių dolerių iš tiesų nepažįstamajam buvo duodamas penkiasdešimties dolerių banknotas ir stebima, kaip pasielgs užkalbintas žmogus. Eksperimento rezultatai, švelniai tariant, šokiruojantys. Dauguma sutikusių „padėti“ be jokios sąžinės graužaties bandė apvogti akląjį. Ką tai pasako apie žmones? Ką tai pasako apie mūsų visuomenę ir vyraujančias moralės normas apskritai?

Liūdna pripažinti, bet vis dažniau tenka pastebėti, kad abejingumas kitiems tampa norma, o silpnesniojo apvogimas – įprastu reiškiniu. Ir realių pavyzdžių toli ieškoti nereikia. Štai, prieš porą savaičių teko nugirsti jaunuolių pokalbį, kurio metu vienas gyrėsi autobuse radęs pamestą moters piniginę su nemaža pinigų suma. Savaime suprantama, piniginė teisėtos šeimininkės nebepasiekė, o pinigai nutekėjo į bejausmio vagies kišenę.

Daugumai abejingumo problema, ko gero, puikai žinoma, bet į ją numojama ranka, sakant, kad neapdairiems taip ir reikia arba teigiant, kad tai kiekvieno žmogaus individualus reikalas nuspręsti kaip reikia elgtis. O kas būtų, jeigu apvogtojo vietoje atsirastų jums artimas žmogus arba jūs pats? Ko gero, tokiu atveju požiūris į situaciją kardinaliai pasikeistų.

Šių dienų abejingumas kitiems – šokiruoja. Galima tik spėlioti kaip dar žemai gali kristi žmogiškumo ir sąžinės riba. Tačiau prisiminkim vieną dalyką – visuomenės standartus kuriame mes patys. Tik nuo mūsų veiksmų, nuo mūsų elgesio matant neteisybę ir pakliūnant į dviprasmiškas situacijas priklauso kas toliau bus laikoma elgesio norma ir kuria linkme keisis pasaulis. Noriu pasidalinti mane sukrėtusiu video ir tikiuosi, kad tai bent truputį palies kiekvieno jį peržiūrėjusio žmogaus širdį ir sąžinę. Būkime sąžiningi vieni kitų atžvilgiu – juk niekada nežinai, kada gali atsidurti kitoje barikados pusėje.

Socialinio eksperimento video galite pamatyti čia:

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Galbūt norite išsakyti savo nuomonę? Jūsų nuomonės laukiame el.paštu pilieciai@delfi.lt. Taip pat rašinius galite siųsti naudodamiesi žemiau esančia nuoroda: