Kad atlikėjas iš baro išvažiavo girtas, policijai pranešta šeštadienio naktį. Patruliai Selo „Mercedes“ pastebėjo miesto centre, ties Vilniaus Arkikatedra. Pareigūnai jį sustabdė Gedimino pr. ir T. Vrublevskio g. sankryžoje. Paaiškėjo, kad atlikėjas girtas. Jam nustatytas vidutinis girtumas - 1,65 prom.

E. Dragūnas toli gražu ne pirmasis prie vairo girtas sėdęs pramogų pasaulio atstovas. Kitiems tokie pasivažinėjimai baigėsi tragiškai, neišvengta žūčių. Ekspertai teigia, kad toks žinomų žmonių elgesys ne tik skatina nuomonės, jog vairuoti išgėrus „nieko tokio”, formavimąsi, bet ir skatina mėgdžioti panašų elgesį. Psichologai įsitikinę, tokie incidentai itin stipriai paveikia paauglių mąstymą, nes pramogų pasaulio atstovai jiems būna tikri autoritetai. Tuo tarpu vairuotojams, negalintiems atsispirti pagundai vairuoti išgėrus, specialistai pataria rimtai susimąstyti mat tai gali būti priklausomybės signalas.

Puolė atsiprašinėti

Jau sekmadienio rytą E. Dragūnas puolė atsiprašinėti dėl tokio savo poelgio teigdamas, kad toks elgesys netoleruotinas ir tai neturėtų tapti pavyzdžiu kitiems.

„Aš pats turiu sūnų, kurį branginu kaip savo gyvenimą, ir nenorėčiau, kad jis matytų tokį tėvo pavyzdį. Netoleruoju tokių savo klaidų ir netoleruosiu. Visuomenei noriu pažadėti, jog tai paskutinis kartas, kai mano asmeninio gyvenimo problemos sukelia grėsmę kitiems”, – tikino E. Dragūnas.

Vis dėlto atlikėjas aiškino, nes yra emociškai sutrikęs, esą išgyvena sunkų laikotarpį savo gyvenime. Be to atlikėjas patikino kreipsiąs pagalbos į medikus, nors tai, anot E. Dragūno atstovės spaudai, labai sunku „kai esi visuomenėje žinomas žmogus“.

„Aš noriu atsiprašyti visuomenės už šį mano poelgį. Kiekvienas gyvenime turime pakilimų ir nuosmukių. Šiuo metu aš išgyvenu tikrai sunkų gyvenime momentą. Bandau nepalūžti. Pripažįstu, kad man sunkiai sekasi. Aš labai apgailestauju ir visų atsiprašau,“ – viešame atsiprašyme sakė dainininkas.

Paskutinį kartą policijos pareigūnai E. Draūno automobilį sustabdė kovo mėnesį. Dainininkas buvo neprisisegęs saugos diržo. Tuomet tarp dainininko ir policininkų kilo konfliktas. Selas pareigūnus plūdo necenzūriniais žodžiais, atsisakė vykdyti reikalavimus. Ginčas buvo sprendžiamas teismuose, tačiau E. Dragūnas liko it musę kandęs – nutarta netenkinti skundo dėl policijos pareigūnų surašyto pažeidimo protokolo po incidento, kai atlikėjas vairavo automobilį neprisisegęs saugos diržo ir esą nepateikė privalomų dokumentų. Dėl pareigūnų įžeidimo pramogų pasaulio atstovui skirta 86 eurų bauda, nes teisme jis tikino nuoširdžiai besigailintis. Kelių policijos akiratin dainininkas papuola jau ne pirmą kartą.

Atsiprašymą vadina krokodilo ašaromis

Tuo tarpu tokį dainininko atsiprašymą psichologas Tomas Lagūnavičius vadina „krokodilo ašaromis“ mat atlikėjas, pastebi pašnekovas, už KET pažeidimus sučiumpamas jau ne pirmą kartą.

„Mano nuomone, jeigu tai yra besikartojantis elgesys, ko gero, tai yra tendencija. Tai yra požiūris į sociumą, požiūris į kitus žmones – jis niekas, o aš esu kažkas ir aš taip elgiuosi. Jeigu iš tiesų taip yra, tai tikrai yra neigiamas pavyzdys ir žmonės tai fiksuoja. O po to, žinoma, visi atgailauja, visi krokodilo ašarėlėmis verkia. Neužmirškim vieno dalyko – suugusieji žmonės yra atsakingi už savo elgesį. Pirma turi atsakyt už savo veiksmus, o tada gali gailėtis, kiek nori“, - sako T. Lagūnavičius.

Psichologas pastebi, kad labai svarbu, jog žinomi žmonės sulauktų adekvataus teisingumo, jiems nebūtų daromos nuolaidos, nes kitu atveju, anot T. Lagūnavičiaus, tokį elgesį bandys kopijuoti ir kiti.

„Kodėl? Todėl, kad kiti kopijuos ir taip pat elgtis. Sakys: „Kodėl Dragūnui galima, o man negalima? Jis paverkė ir jam atleidom, dabar aš paverksiu ir man atleiskit“, - sako T. Lagūnavičius.

Tomas Lagūnavičius

Jis įsitikinęs, kad ne tik nereikia nuolaidžiauti žinomiems žmonėms, bet ir pabrėžti, kokios tokio elgesio pasekmės, mat tai būtų pamoka kitiems, į žinomą žmogų besilygiuojantiems, jį kopijuoti norintiems žmonėms.

Už šeštadienio vakarą padarytą KET pažeidimą E. Dragūnui gresia bauda nuo 579 iki 868 eurų su teisės vairuoti transporto priemones atėmimu nuo dvejų iki trejų metų arba administracinis areštas nuo dešimties iki trisdešimties parų su teisės vairuoti transporto priemones atėmimu nuo dvejų iki trejų metų.

Daro neigiamą įtaką visuomenės požiūriui

T. Lagūnavičius taip pat atkreipia dėmesį, kad toks žinomo žmogaus, kuris patenka į įtakingiausiųjų Lietuvoje sąrašą, daro itin neigiamą įtaką formuojant nuomonę apie vairavimą išgėrus. Pašnekovas pastebi, kad tokie incidentai itin užsifiksuoja paaugliams, jei atlikėjas yra jų autoritetų sąraše.

„Žmonės linkę kopijuoti vienas kito veiksmus ir ypač tų, kurie mums reikšmingi. Kai mes būname maži, mūsų autoritetai būna tėvai, paskui – paaugliai, o dar vėliau jais tampa žinomi žmonės, kurių elgesį kopijuojame. Pavyzdžiui, paaugliams, jeigu kažkurioje grupėje žmonių jis yra labai populiarus, toks įvykis netiesiogiai suponuoja, kad tu galėsi taip pat elgtis. Jei tu būsi žymus, būsi nepakaltinamas, niekas negalės tavęs nubausti. Tai tarsi neigiama prognozė, kad viskas bus atleista. Nors gyvenime taip nebūna“, - teigia T. Lagūnavičius.

Psichologas pastebi, kad dažniausiai žinomi žmonės už savo neteisėtus veiksmus atsako kaip ir visi kiti – moka baudas, yra sulaikomi ar pan. Vis dėlto psichologas pastebi, kad labai svarbu, jog būtų kalbama ir apie elgesio padarinius mat paaugliai per rožinius akinius dažnai nesugeba tam tikrų blogo elgesio pavyzdžių vertinti kritiškai.

„Mano nuomone, šitoj vietoj turi būti absoliutus teisingumas, kad nebūtų kažkas pigesnis už kitus. Kai kada paaugliai būna tikrai nekritiški ir priima žmogų, visą jo įvaizdį, kaip vientisą. Ar geras, ar blogas elgesys – jis priimamas vienprasmiškai, kad taip reikia elgtis“, - sako T. Lagūnavičius.

Psichologo teigimu, tokie žinomų žmonių poelgiai prisideda ir prie ir taip gajos nuomonės, jog „vairuoti išgėrus nieko tokio“, stiprinimo.

„Yra vadinami subkultūriniai dalykai, visuomenė nėra vientisa. Tam tikroj subkultūroj vartojimas narkotinių medžiagų – priimtinas dalykas ir jie galvoja, kad tai yra norma. Bet esmė yra ne tame. Esmė, kad aš galiu galvot, ką noriu. Nuomonės gali būti įvairios, bet tiesa yra viena. O tiesa yra tokia – tai yra nusižengimas ir už tai turi atsakyti“, - teigia T. Lagūnavičius.

Prie vairo girtas – ne pirmas pramogų pasaulyje

Žinomi žmonės girti prie vairo įkliūva jau ne pirmą kartą. Kai kuriems jų pasivažinėjimai apsvaigus baigėsi sugriautais žmonių gyvenimais. 2013 metais eismo įvykį sukėlęs televizijos serialo „Giminės“ aktorius Petras Dimša myriop pasiuntė jauną dviratininką. Aktoriui nustatytas 1,67 promilių girtumas. Šiais metais teismas aktoriui skyrė realią 6 metų laisvės atėmimo bausmę, ją atliekant atvirojoje kolonijoje, tačiau Lietuvos Aukščiausiasis Teismas nuosprendžio vykdymą sustabdė.

Tragišką avariją būdamas neblaivus 2014 metų liepą sukėlė ir televizijos laidų vedėjas Jonas Radzevičius. Tuomet J. Radzevičiaus vairuojamas automobilis „Opel Zefira“ pėsčiųjų perėjoje mirtinai partrenkė vyrą. Įvykio vietoje laidų vedėjas girtumą tikrintis atsisakė, paėmus kraujo mėginį jam buvo nustatytas nustatytas 2,53 prom. Girtumas.

Teismas pramogų pasaulio atstovui skyrė 5 metų 6 mėnesių laisvės atėmimo bausmę. Kadangi baudžiamoji byla buvo nagrinėta supaprastinta tvarka (apklaustas tik kaltę pripažinęs kaltinamasis ir pagarsinta bylos medžiaga), televizijos laidų vedėjui bausmė buvo sumažinta trečdaliu, todėl jis nuteistas 3 metų 8 mėnesių laisvės atėmimo bausme, bet jos vykdymas atidėtas 3 metams.

Be to, J. Radzevičiui uždrausta vairuoti transporto priemones 3 metams. Teismas taip pat nutarė, kad J. Radzevičius 3 metus privalės būti būti namuose nuo 24 iki 6 val., jam uždrausta vartoti psichiką veikiančias medžiagas bei išvykti iš gyvenamosios vietos be pataisos inspekcijos žinios.

Nors apie vairavimą išgėrus ir jo daromą žalą kalbama nuolatos, policijos duomenims, vien Vilniaus apskrityje kas savaitę sulaikoma apie 40 neblaivių vairuotojų.

DELFI jau yra rašęs apie vairuotojus, mėgstančius prie vairo sėsti išlenkus taurelę. Tuomet kalbinti psichiatrai pabrėžė, kad jei vairavimas išgėrus tampa tendencija, tai gali reikšti, jog žmogus nevertina savo saugumo ir nėra pakankamai sąmoningas arba yra priklausomas nuo alkoholio.

Vilniaus priklausomybės ligų centro direktorius, psichiatras E. Subata tuomet teigė, kad už įpročio vairuoti girtam gali slėptis kur kas rimtesnė problema – priklausomybė nuo alkoholio.

„Jei tai vyksta pakartotinai, labai tikėtina, kad tai yra priklausomybė. Nes priklausomybei yra būdinga, kad asmuo gali mažiau valdyti savo elgesį, kuomet jis vartoja alkoholinius gėrimus. Jis mažiau gali valdyti ir alkoholinių gėrimų vartojimą - vartoja dažniau, negali laiku sustoti ir panašiai“, - DELFI teigė E. Subata.

Apie ketinimą kreiptis į specialistus prakalbo ir girtas prie vairo pagautas E. Dragūnas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (288)