NMA administruojamos Europos Sąjungos (ES) ir valstybės paramos statistika skelbiama naujoje www.nma.lt skiltyje „Statistikos žemėlapis“. Agentūros interneto svetainėje pateikiama ir daugiau pareiškėjams bei visuomenei aktualios informacijos.

Naudinga ne tik ūkininkams

NMA internetinėje statistikos skiltyje pateikiami duomenys apie pagal konkrečias KPP priemones ir kitas paramos programas surinktas paraiškas, jose prašomą paramos sumą, patvirtintą paraiškų gauti paramą skaičių, patvirtintą mokėtiną ir jau išmokėtą paramos sumą, baigtų projektų skaičių.

Naujojoje skiltyje pateikiama ir informacijos apie atliktas patikras, nustatytus pažeidimus. Pagal šiuos ir kitus rodiklius galima pasirinkti ir palyginti iki 6 savivaldybių statistiką. Svetainės lankytojai taip pat gali sužinoti pasitikėjimo linija pateiktų pranešimų skaičių. Pateikiami statistiniai duomenys naudingi ne tik ūkininkams, bet ir rajonų savivaldybių žemės ūkio skyrių darbuotojams, visuomenei.

Matyti populiariausios priemonės

Kaip rodo NMA statistikos žemėlapis, nuo 2014 m. pagal įvairias KPP priemones surinkta 154 018 paraiškų siekiant gauti ES ir valstybės paramą. Jose prašoma paramos suma sudaro 665 mln. 182 tūkst. 252 eurus.

Iš pateikiamos statistikos matyti, kokios KPP priemonės populiariausios tarp mūsų šalies ūkininkų. Šiuo finansiniu laikotarpiu daugiausia paraiškų pateikta pagal KPP priemonę „Išmokos už vietoves, kuriose esama gamtinių ar kitų specifinių kliūčių“ ir KPP veiklos sritis „Parama investicijoms į žemės ūkio valdas“, „Parama investicijoms į visų rūšių mažos apimties infrastruktūrą“, „Parama jaunųjų ūkininkų įsikūrimui“.

Detali paramos statistika pagal šias ir kitas KPP priemones bei veiklos sritis – NMA interneto svetainės skiltyje „Statistikos žemėlapis“. Duomenys joje šiuo metu atnaujinami kas ketvirtį.

Daugiau aktualios informacijos

Kasdien atnaujinamą aktualiausią statistinę informaciją, pavyzdžiui, šiuo metu vykstančių paraiškų rinkimų skaičius, galima rasti NMA interneto svetainės tituliniame puslapyje esančiame dinaminiame skydelyje.

Bendra KPP priemonių statistika, paraiškų rinkimo grafikai, informacija apie surinktų paraiškų skaičių, jose prašomą paramos sumą taip pat pateikiami agentūros interneto svetainėje esančioje Lietuvos kaimo plėtros 2014–2020 m. programos skiltyje.

Papildoma skaidrumo priemonė

Siekiant padidinti skaidrumą ir informacijos prieinamumą, NMA interneto svetainėje skelbiamas 2007–2013 m. paramos lėšomis įgyvendintų projektų pagal priemones „Kaimo turizmo veiklos skatinimas“, „Pelno nesiekiančios investicijos miškuose“, „Vietos plėtros strategijų įgyvendinimas“ žemėlapis.

NMA direktoriaus Eriko Bėronto teigimu, naudodamiesi įgyvendintų projektų žemėlapiu, gyventojai galės įvertinti ir pasidžiaugti tuo, kas buvo sukurta ES ir valstybės paramos lėšomis.

Be to, pasak NMA vadovo, šis žemėlapis bus naudingas ir kaip papildoma skaidrumo priemonė. „Gyventojai, turintys informacijos, kad žemėlapyje pažymėti objektai neveikia ar nėra prieinami visuomenei, kviečiami informuoti agentūrą apie galimus pažeidimus“, – pabrėžia E. Bėrontas.

Ateityje į žemėlapį ketinama įtraukti ir objektus, įgyvendintus pagal Lietuvos kaimo plėtros 2014–2020 m. programą.

Daugiau informacijos – www.nma.lt, zum.lrv.lt.
Sužinok naujienas apie paramą pirmas – prisijunk www.facebook.com/nacionalinemokejimoagentura.