Todėl noriu pateikti keletą komentarų.

Autorius teigia, kad „pigiau Suomijoje: maistas, drabužiai, mokesčiai už būstą“. Maistas – pradedant nuo smulkių užkandžių (šokoladukai, traškučiai, riešutai ir panašiai) baigiant mėsos gaminiais – viskas yra maždaug dvigubai brangiau. Žinoma, jei lyginsime į tą pačią vartotojų grupę orientuotus ar to paties prekės ženklo gaminius. Paprasto vandens buteliuką pigiau nei už 1 eurą nusipirkti sunkiai pavyktų. Jei rasi – bus mūsų „Žalia giria“ ar „Cento“ atitikmuo.

Mėsos irgi galima susirasti už panašią kainą, bet suomiškas variantas bus virta dešra, kurioje mėsos faktiškai nėra ir skonis sukuriamas dėl krūvos „E“. Nieko negaliu pasakyti tik dėl žalios mėsos kainų, nes neturiu galimybių pats ruošti maistą.

Drabužiai ir avalynė – jei ne išpardavimų metu, kainos tokios pačios kaip Lietuvoje. Išpardavimų nemedžiojau, bet iš kolegių girdėjau, kad jie būna „tikri“ ir tikrai galima visko įsigyti pigiau nei Lietuvoje.

Mokesčiai už būstą – taip, komunaliniai buto mokesčiai mažesni. Bet autorius užmiršo paminėti, kiek ten kainuoja būstas (įsigijimas ar nuoma)... Vilniuj, jei neklystų, už 500 eurų galima išsinuomoti padorų nedidelį butą. Helsinkyje už tokią kainą – tik kambarį pas ką nors bute.

Namų kainos padoriuose Helsinkio priemiesčiuose irgi panašaus lygio brangesnės. Tarkim, šalia Vilniaus galima įsigyti namą su nedideliu sklypu (ne soduose) už kokius 140 tūkst. eurų. Suomijos atitikmuo prasidėtų nuo 600 tūkst. eurų. Bet visko gali būti, kad autoriaus minėtame „Vuokra“ ir pigiau. Net neabejoju, kad ir mūsų Didžiasalyje būtų galima nebrangiai apsigyventi.

Autorius turbūt neatkreipė dėmesio į kitus mokesčius. Suomijoje automobilių parkas panašus, o gal net senesnis nei Lietuvoj, nes dėl didelių mokesčių automobiliai tampą labai brangūs. Ir tokių mokesčių pas juos yra ne vienas. Tad palinkėjimas autoriui – lygink ratus su ratais, o batus su batais.

Taip, Suomijoje gyvenimo kokybė yra žymiai aukštesnė. Geresnės socialinės garantijos ir didesnės visokios išmokos. Bet tikrai ne 3,4528 karto. Ne vieną kartą svarsčiau keltis gyventi į Suomiją, bet viską pasiskaičiavus už 3,4528 karto didesnę algą tu gausi tik 1,5 karto geresnę gyvenimo kokybę, atitolsi nuo Lietuvos ir visko, kas tau artima ir brangu. Mažiau verkim. Jei sugebi mąstyti, nesi tinginys, nebijau darbo ir turi noro – tau visur bus gerai.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Norite pasidalinti savo nuomone? Galbūt nepritariate, lankėtės Suomijoje ir, Jūsų akimis, kainos visai kitokios? Užfiksavote prekių ar paslaugų kainų skirtumus Lietuvoje ir svetur, kuriais norite pasidalinti? Jūsų istorijų laukiame el.paštu pilieciai@delfi.lt. Taip pat rašinius galite siųsti naudodamiesi žemiau esančia nuoroda: