Prezidentas Andrzejus Duda, kuris buvo iškeltas į valdžią tos pačios partijos, oficialiai pasiūlė patvirtinti B.Szydlo premjere per penktadienį prezidentūroje surengtą ceremoniją. Valstybės vadovas pabučiavo politikei ranką ir triskart – skruostus.

„Tai svarbi ir nepaprasta akimirka. Svarbi Respublikai, svarbi Lenkijos visuomenei, nepaprasta man asmeniškai ir, be abejo, premjerei bei susirinkusiems salėje“, – A.Duda sakė per tą ceremoniją.

Tuo tarpu B.Szydlo anksčiau kalbėdama parlamente sakė norinti, kad vyriausybė būtų kuo greičiau prisaikdinta ir pristatytų savo strategiją, nes „reikia įgyvendinti labai daug reikalų“.

„Esame pasiruošę, todėl nėra ko delstyi“, – jos žodžius citavo naujienų televizija TVN24.

Euroskeptiška PiS užsitikrino absoliučią daugumą parlamente per rinkimus, įvykusius prieš beveik tris savaites, o praeitą pirmadienį paskelbė planuojamą ministrų kabineto sudėtį.

B.Szydlo vyriausybė turėtų būti prisaikdinta pirmadienį, užbaigiant esminį valdžios pasikeitimą Lenkijoje, kai centristinė proeuropietiška Pilietinė platforma (PO) pralaimėjo PiS tiek prezidento, tiek parlamento rinkimus.

Angliakasio šeimoje gimusi 52 metų B.Szydlo yra įgijusi etnografijos studijų laipsnį Krokuvoje įsikūrusiame Jogailos universitete. Karjerą politikoje ji pradėjo kaip pietinio Bžeščių miesto merė. 2005 metais jis buvo išrinkta į Seimą pagal PiS sąrašą.

Būdama įstatymų leidėja ji tvirtai gynė konservatyvias pozicijas svarstant įvairius opius klausimus, tokius kaip abortai, dirbtinis apvaisinimas ar 2011 metų Stambulo konvencija – pirmasis pasaulyje teisiškai įpareigojantis tarptautinis dokumentas, kuriuo siekiama užkirsti kelią smurtui prieš moteris.

Jos priešrinkiminiai pažadai buvo daugiausiai nukreipti į konservatorių rinkėjų branduolį – neturtingus pamaldžius katalikus, daugiausiai gyvenančius šalies rytuose, ir viešojo sektoriaus darbuotojus.

Per rinkimų kampaniją B.Szydlo aktyviai keliavo po visą šalį, žadėdama rinkėjams mažesnius mokesčius, didesnės išlaidas socialinei gerovei užtikrinti ir dosnesnes išmokas šeimoms. Ji taip pat žadėjo sumažinti senatvės pensijos amžių ir įvesti mokesčius bankams bei užsienio kapitalo prekybos tinklams.

Elegantiškai besirengianti politikė trumpa šukuosena, iš išvaizdos šiek tiek panaši į Vokietijos kanclerę Angelą Merkel, dažniausiai būna rimtai nusiteikusi, bet ją visada supa entuziastingi jauni šalininkai. B.Szydlo yra ištekėjus ir turi du sūnus, iš kurių vienas yra medicinos studentas, o kitas – katalikų diakonas.