Tradicija gimė tikintis sėkmingos žvejybos

Šilutiškiai juokiasi, kad Rusnės saloje visada kvepia žuvimi. Pasak įmonės „Kintai“, užsiimančios žuvininkystės ūkiu, atstovės Agnės Višinskaitės-Milukienės, būtent unikali Šilutės geografinė padėtis čia gyvenusius jau nuo pat senovės įpareigojo virti kvapnią žuvienę. Šio patiekalo gaminimas žvejams iš gyvenviečių, išsidėsčiusių tarp vandens kelių, prilygo ritualui, užtikrinančiam sėkmingą žvejybą.

Ir dabar žuvienės virėjai laikosi griežtų tradicijų ir per daug neimprovizuoja. Gera žuvienė turi būti skaidri, ją išvirus turi jaustis žuvies kvapas. Ji skaninama tik druska ir pipirais, naudojama tik savo tvenkiniuose užauginta žuvis. Mėgstantys rūkytą žuvį, Kintuose gali įsigyti ir jos – čia parduodama žuvis yra rūkoma ant alksnio malkų. Taip pat apsilankiusieji Šilutės rajone gali išmėginti edukacinę kelionę po Nemuno deltą – jos metu galima ne tik paragauti žuvienės, bet ir susipažinti su visu jos virimo procesu: nuo žuvies pagavimo iki žuvienės pateikimo bendrakeleiviams.

Užsieniečius stebina skaidri sriuba

Aktyviausias turistinis sezonas Šilutėje prasideda pavasarį ir baigiasi rudenį, tačiau žuvienės paragauti galima ištisus metus. Priklausomai nuo sezono, šis patiekalas gali būti verdamas virtuvėje, lauke ar tiesiog laive, kur yra visa žuvienės virimui reikalinga įranga.

A.Višinskaitė-Milukienė pasakoja, kad Lietuvos ir užsienio turistų krašte netrūksta. Vasarą ypač gausu lankytojų iš Vokietijos, Prancūzijos ar Italijos.

„Svečiams iš šių kraštų atrodo keista, kad jiems pateikiama žuvienė yra su skaidriu sultiniu. Savo šalyse jie pripratę prie žuvies sriubų su grietinėle, tad iš pradžių stebisi, nedrąsiai ragauja, bet paskui pripažįsta, kad skoniu mūsų žuvienė nė kiek nenusileidžia jų virtuvės patiekalams“, - sako A. Višinskaitė-Milukienė.

Jai pritaria ir Žilvinas Žukauskas, parduotuvės „Smiltalė“, prekiaujančios rūkyta žuvimi, direktorius. „Užsukę pas mus užsienio svečiai atsargiai žiūri į rūkytą žuvį, stebisi, kad joje yra kaulų. Visgi pabandę jos pripažįsta, kad tokios natūralios, be konservantų rūkytos žuvies niekur nėra ragavę“, - sako Ž. Žukauskas.

Žuvienės virimo tradicijas siekia pristatyti visai Europai

„Pamario krašte gyvena geri ir laimingi žmonės. Galbūt todėl pas mus verdama žuvienė yra taip mėgstama svečių, kurie mielai išbando ir kitas Šilutėje siūlomas pramogas“, - sako Rasa Kmitienė, Šilutės turizmo informacijos centro direktorė.

Čia rugsėjį vyksta ir Žuvienės virimo čempionatas, kuris kasmet pritraukia vis daugiau dalyvių ne tik iš Lietuvos, bet ir iš kaimyninių šalių – Latvijos, Rusijos. Kiekviena virėjų komanda verda žuvienę, kurią vertina ekspertų komisija ir čia susirinkę svečiai.

Šilutėje verdama žuvienė pretenduoja tapti geriausiu Lietuvos gastronominiu projektu, kuris bus plačiau pristatytas Briuselyje kartu su geriausiais gastronomijos projektais iš visų Europos Sąjungos šalių. Šiuo metu dėl geriausiojo titulo, paaiškėsiančio lapkričio 19 dieną, varžosi 10 gastronominių projektų iš visos Lietuvos.

Gyventojai taip pat kviečiami atiduoti savo balsą už jiems labiausiai patinkantį gastronomijos projektą. Tai padaryti jie gali apsilankę „Facebook“ paskyroje „Likeable Lithuania“. Daugiausia gyventojų simpatijų sulaukusiam gastronominiam projektui apdovanojimų reginyje bus įteiktas specialus prizas.

Geriausio gastronomijos projekto rinkimus įgyvendina Valstybinis turizmo departamentas prie Ūkio ministerijos vykdydamas 2015 m. EDEN projektą „Lietuvos turizmo traukos vietovė 2015. Turizmas ir vietinė gastronomija“. Projektas vykdomas kartu su Europos Komisija.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)