1. „Aš ilgiuosi tavęs“

„Jeigu pokalbis būtų dainos žodžiai, juokas būtų muzika, kartu praleistas laikas būtų melodija, kurią galima būti klausyti vėl ir vėl, ir ji netaptų nuvalkiota“, – sakė amerikiečių rašytojas Nicholasas Sparksas.

Jeigu pasakysite savo partneriui, kad jo ilgitės įprastu būdu ar elektronine žinute, jis jausis reikalingas, norimas ir vertinamas. Jeigu būnate namuose su vaikais, o jūsų antroji pusė tuo metu yra darbe, nusiųskite jam bendrą šeimos nuotrauką su prierašu „Laukiam nesulaukiam, kada grįši namo!“

2. „Kaip praėjo tavo diena?“

„Abejingumas ir nepaisymas dažnai daro didesnę žalą nei atvira antipatija“, – įsitikinusi rašytoja J. K. Rowling.

Atsispirkite pagundai vos įėję pro duris į namus paleisti tiradą apie tai, kokia siaubinga buvo jūsų diena. Tai nereiškia, kad negalite garsiai šaukti apie nepavykusią dieną, tačiau jeigu tai darote neatsižvelgdami į savo antrosios pusės gyvenimą, tai mažų mažiausiai egocentriška.

3. „Ar prisimeni, kaip mes tada..?“

„Įsimylėjimas ir santykiai yra du skirtingi dalykai“, – neabejoja aktorius Keanu Reevesas.

Santykiuose bėgant mėnesiams ir metams magiškoji „kibirkštis“ išblėsta. Primindami savo partneriui labiausiai brangintinus atsiminimus – tokius kaip pirmos bendros atostogos ar kaip judu pričiupo besiglamonėjančius lifte – padės jums nepamiršti, kodėl jūsų santykiai yra tokie ypatingi.

4. „Kaip galėčiau tau padėti?“

„Noriu turėti santykius, kuriuose pasakymas, kad mane myli, tėra ceremoningas patvirtinimas to, kas man jau buvo parodyta“, – sako bestselerių autorius Steve'as Maraboli.

Jeigu kada nors teko panikuoti ryte, kad jau vėluojate į darbą ir negalite rasti raktų, žinote, kad yra keletas dalykų, keliančių dar didesnę įtampą, nei kažko neradimas netinkamu metu. Palengvinkite savo antrosios pusės dalią paklausdami, kaip galite padėti, kai jis patiria įtampą ar milžinišką krūvį.

5. „Ką manai?“

„Kai nekalbate, daug dalykų baigiasi taip ir neišsakyti“, – įspėja knygų autorė Catherine Gilbert Murdock.

Jūsų santykiuose turėtų viešpatauti ne diktatūra, o demokratija. Paklauskite savo partnerio, kokia jo nuomonė apie svarbius ir nereikšmingus sprendimus, pradedant tuo, kur geriau vykti atostogauti, ir baigiant vaikų išsilavinimu.

6. „Esi žavus/karštas/puikus“

„Pernelyg dažnai nuvertiname prisilietimo, šypsenos, malonaus žodžio, mokėjimo išklausyti, nuoširdaus komplimento ir mažiausios rūpestingumo apraiškos galią, nors visa tai gali apversti gyvenimą“, – mano profesorius Leo Buscaglia.

Jeigu savo partneriui nesakote komplimentų, kaip galite tikėtis, kad jis jausis geidžiamas ir vertinamas? Pagirkite partnerio stipriąsias puses, sakydami panašias frazes:

Fiziniai dalykai: „Man patinka, kai tu šypsaisi, nes turi pačias mieliausias duobutes skruostuose“.

Elgsena: „Man patinka tavo kantrybė/sumanumas/mielumas, nes tai verčia mane jaustis...“.

Drabužiai: „Negaliu liautis žiūrėjus į tavo užpakalį, kai mūvi šiuos džinsus“ arba „Sveikas, tigre… šiandien atrodai puikiai su šiuo kostiumu!“

7. „Paieškokim aukso vidurio“

„Kompromisas – geriausias ir pigiausias advokatas“, – yra pasakęs škotų rašytojas Robertas Louisas Stevensonas.

Bjauraus konflikto metu nesunku šimtu procentų tikėti savo teisumu, tačiau vistiek privalote atsispirti pagundai būti užsispyrusiu žmogumi. Galvojimas, kad antroji pusė yra neteisi, nesuteikia teisės nekreipti dėmesio į tai, kaip ji jaučiasi. Atsikratykite poreikio būti teisiu ir veikite kartu kaip komanda.

8. „Atsiprašau, tu teisus“

„Kiekviena pora patiria pakilimus ir nuosmukius, kiekviena pora ginčijasi, tačiau svariausia yra tai, kad jūs pora, o poros be pasitikėjimo nefunkcionuoja“, – įsitikinęs amerikiečių rašytojas Nicholasas Sparksas.

Daryti klaidas galima (proto ribose, žinoma) tol, kol atsiprašote ir prisiimate asmeninę atsakomybę. Jeigu atsisakote pripažinti savo klaidas, tai, kas galėjo likti tik mažu kivirču dėl menkniekio, gali paversti dideliu ginču, galinčiu pakirsti pasitikėjimą.

9. „Prašau“ ir „ačiū“

„Būkite dėkingi už tai, ką turite, ir turėsite daugiau. Jeigu susikoncentruosite į tai, ko neturite, jūs niekada neturėsite užtektinai“, – įsitikinusi pokalbių šou žvaigždė Oprah Winfrey.
Pasakykite, ką mieliau norėtumėte išgirsti iš savo partnerio:
„Išvesk pavedžioti šunį“.

„Labas, širdele, ar negalėtum išvesti pavedžioti šuns? Prašau… Šiuo metu užsiėmiau skalbiniais, tad būčiau labai dėkinga. Ačiū!“
Didelis skirtumas, tiesa?

10. „Aš tave myliu“

„Jausmas, kad kažkas tave stipriai myli, suteikia jėgų, o jausmas, kad tu kažką stipriai myli, suteikia drąsos“, – yra pasakęs senovės Kinijos filosofas Lao Tzu.

Nesvarbu, kiek laiko pažįstate žmogų, patikėkite, šie trys žodžiai niekada nepraranda savo prasmės.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (21)