Valstybinė gyvulių veislininkystės priežiūros tarnyba kasmet vykdo ūkininkų patikrinimus. Kaip pastebi tarnybos vadovas, to reikia, kad Lietuvoje būtų sukurta kokybiška veislininkystės sistema.

Ir čia pat jis priduria, kad kontrolierių nereikia bijoti. Vadovas aiškina, kad ūkiuose apsilankę specialistai ne tik tikrina, ar augintojai laikosi reikalavimų, kurie yra numatyti veisliniams ūkiams, bet ir duoda patarimų, ypač tiems, kurie savo veiklą dar tik pradeda.

Taip pat V. Rekštys paaiškina, kad tarnybos kontrolierių gali sulaukti ne tik konkretūs ūkiai, bet ir įmonės.

„Mūsų tarnyba apima ne tik konkrečiai ūkius, tačiau ir įvairias įmones, kurios užsiima verslininkystės darbais. Taip pat apimame ir sėklinimo centrus. Apskritai pagrindinės mūsų funkcijos yra teisėkūra, kontrolė ir konsultavimas. Labai svarbus darbas - teisės aktų kūrimas, koregavimas. Vis dėlto pagrindinis dalykas, tai yra mūsų atliekami patikrinimai ir kontrolės funkcija. Žiūrima, ar tinkamai yra kontroliuojama apskaita ir atliekami vertinimai, ar jie yra kokybiški ir atitinka europinius reikalavimus“, - kas tikrinama, pasakojo V. Rekštys.

Kaip vyksta patikrinimas? Anot tarnybos vadovo, dažniausiai specialistai vykdo planinius patikrinimus. O neplaniniai organizuojami tuomet, kai kyla įtarimų, kad ūkis kažką daro ne taip.

„Patikrinimai dažniausiai būna planiniai. Neplaniniai patikrinimai atliekami tuomet, kai atsiranda skundų, neatitikimų. Planiniuose patikrinimuose pagal rizikos veiksnius įvertinami visi objektai: ar jie yra rizikingi, ar ne. Jeigu buvo toks momentas, kad kažkas yra negerai ūkiuose, jie patenka į pirmas sąrašo eiles. Jeigu ūkis tvarkingai dirba, gali būti net taip, kad jis nebus tikrinamas net kelis metus", - dėstė V. Rekštys.

Jo teigimu, labai svarbu, kad specialistai ūkininkams duoda patarimų. „Konsultavimas yra dar viena mūsų tarnybos funkcija. Dažnai vykstame pas ūkininkus kaip konsultantai, aiškiname, kaip pašalinti klaidas, neatitikimus. Svarbus yra bendradarbiavimas su ūkiais", - aiškino V. Rekštys.

Be to, jis pažymėjo, kad pažeidimų dažnai nepasitaiko.

„Pažeidimų nėra daug. Konsultavimai, patarimai sumažina jų skaičių. Kalbant plačiąja prasme, pažeidimų pasitaiko. Žmogus yra įspėjamas, pirmą kartą nubaudžiamas minimaliomis baudomis. Jeigu žmogus neištaiso pažeidimų, baudžiama didesnėmis baudomis", - apibendrino tarnybos vadovas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)