Šiaulių rajone, Meškuičių seniūnijoje esantis Kryžių kalnas niekam nebėra naujiena. Daugelis mūsų čia yra lankęsi ir galbūt palikę savo kryželį. Manoma, kad pirmieji kryžiai čia atsirado dar XIXa.

Istorikai skaičiuoja, kad pirmieji kryžiai Jurgaičių (Domantų) piliakalnį galėjo papuošti dar 1831-aisiais metais, iškart po sukilimo. Teigiama, kad kryžiai ant Jurgaičių piliakalnio buvo skirti žuvusiems sukilimo dalyviams atminti.

Prieš šiek tiek daugiau nei šimtą metų, 1900-aisiais, Kryžių kalnas įgavo šiek tiek kitokia prasmę. Paskelbus šią vietą šventa, čia pradėjo plūsti tikintieji tiek iš Lietuvos, tiek iš kaimyninių valstybių. Jie čia palikdavo po kryželį, dažniausiai savadarbį, taip melsdami Dievo ir kitų šventųjų malonės. Čia vykdavo pamaldos, atlaidai, kartais net buvo sutuokiamos poros.

Šiuo metu Kryžių kalną puošia daugiau nei 56 tūkst. įvairiausių dydžių kryžių, kryželių, koplytstulpių, šventųjų statulėlių, paveikslų, rožančių.
Kryžių kalnas

1993-iaisiais Kryžių kalne apsilankė Popiežius Jonas Paulius II, o po metų Lietuvą pasiekė Popiežiaus dovana kalnui – Krucifiksas.

Atvyksta jaunavedžiai

Su Kryžių kalnu yra susijusi ne viena tradicija. Žinoma, pirmiausia tai šventa vieta, kurią lanko tikintieji iš įvairių pasaulio kampelių. Dar nuo 1997-ųjų gyvuoja tradicija, paskutinį liepos sekmadienį čia rengti atlaidus.

Kryžių kalną dažnai aplanko vestuves švenčiančios poros, taip pat tėvai su ką tik pakrikštytu vaiku. Jie čia palieka kryžių ar šventojo statulėlę taip prašydami palaiminimo santuokai ar savo vaikui.

Šį kalną taip pat dažnai aplanko ir aplinkinių rajonų abiturientai. Jau seniai gyvuoja tradicija paskutinio skambučio ar išleistuvių metų visai abiturientų laidai atvykti prie Kryžių kalno ir čia palikti savo kryželį – tarsi mokyklos baigimo simbolį. Einant per kalną galima pamatyti ne vieną kryžių, ant kurio užrašyta mokykla, klasė ir baigimo metai.

Šiurpiausių vietų sąrašuose

Tiesa, ne visiems ši vieta atrodo šventa. Kryžių kalnas ne kartą buvo įtrauktas į šiurpiausių pasaulio vietų sąrašus. Kultūros paminklu vadinamas Kryžių kalnas dažnai atsiduria sąrašuose kartu su tokiomis kraupiomis vietomis, kaip Paryžiaus katakombos, Meksikoje esančia lėlių sala ir pan.

Štai portalas 10mosttoday.com Kryžių kalnui skyrė devintos šiurpiausios pasaulio vietos nominaciją. Pasak sąrašo sudarinėtojų, vien nuo to, kad kai kurie kryžiai čia stovi nuo XIXa., nugara bėgai pagaugai.

O štai pasak portalo cracked.com, Kryžių kalnas yra trečia pagal šiurpumą vieta pasaulyje. Sąrašo autoriai sako, kad atvykus į Kryžių kalną jaučiama keista atmosfera, o tai, kad tave stebi keliasdešimt tūkstančių nukryžiuotųjų, ramybės tikrai neprideda.

Internetinis portalas telegraph.co.uk taip pat pripažino Kryžių kalną viena keisčiausių, šiurpą keliančių vietų pasaulyje. Straipsnyje rašoma: „Popiežius Jonas Paulius II šią Kryžių kalną paskelbė vilties, taikos ir meilės vieta. Tačiau pripažinkime – pasilikti čia naktį nenorėtų niekas. Kaip kraupu!“

Portalas buzzfeed.com Kryžių kalnui skyrė šeštąją vietą šiurpiausių pasaulio vietų sąraše. Sąrašo autoriams pati Kryžių kalno idėja atrodo ganėtinai neįprasta ir kraupi, be to jie tikina girdėję pasakojimų, jog ten vaidenasi.

Palieka įvairius įspūdžius

Žmonės, apsilankę Kryžių kalne, abejingi nelieka. Vienus žavi ši sakrali vieta, kitiems ji kelia siaubą, tačiau vienaip ar kitaip – žmonės iš čia išvažiuoja susidarę stiprų įspūdį.

Štai studentė Karolina sako, kad Kryžių kalnas jai atrodė šiurpokas, bet kartu ir labai įdomus.

„Buvo vakaras, kai grįždami iš Rygos su draugu sugalvojome čia užsukti. Anksčiau čia lankiausi tik būdama labai maža, tad ne daug ką prisiminiau. Kadangi buvo tamsoka, o apšvietimas ten ne koks, buvo baisoka, bet kartu ir labai įdomu, kai tų kryžių ten tiek daug. Vienu metu labai išsigandau, nes išgirdome kaip kažkas kalba, nors galvojome, kad esame vieni. Po to pasirodė, kad tai įjungtas radijas transliuoja maldas. Tikrai manau, kad šią vietą verta aplankyti ne kartą.“ – pasakojo Karolina.

Pardavimų srityje dirbanti Milda sako: „Pirmą kartą Kryžių kalne apsilankiau, dar būdama visai maža. Nors ir buvau maža, aiškiai prisimenu, kad tėčio vis klausinėjau iš kur čia tiek kryžių. Dabar man Kryžių kalnas atrodo ypatinga vieta, kur nuvykti stengiuosi bent kartą per metus.“

Studentė Raminta sako, kad Kryžių kalnas vieta – kur reikalinga pagarba: „Man atrodo, kad kryžiais apstatytas kalnas turi savo aurą. Ne veltui žmonės nešini kryžiais ten eina, juos stato ir prašo dievo sveikatos, laimės, šeimos palaiminimo. Man ši vieta atrodo šventa ir reikalauja tylios pagarbos ten nuėjus.“