„Tikrai negaliu į šitą klausimą dabar atsakyti, turėčiau pasigilinti, susipažinti su jo turiniu, bet manau, kad pagarba, tolerancija, kultūra kito žmogaus atžvilgiu – tos vertybės turi būti taikomos, jų laikomasi ir, jeigu tikrai peržengiamos tam tikros jau padorumo ribos, už tai vis tiek visuomenės nariai turėtų atsakyti“, – interviu „Žinių radijui“ sakė Ministras Pirmininkas, komentuodamas, kaip vertina įstatymą, numatantį baudas už viešą šeimos niekinimą.

Ketvirtadienį Seimas turėtų balsuoti dėl „tvarkiečio“ Petro Gražulio inicijuotos Administracinių teisės pažeidimų kodekso (ATPK) pataisos, pagal kurią būtų baudžiama už „Lietuvos Respublikos Konstitucijoje įtvirtintos vertybės – šeimos – viešą niekinimą kalbomis, demonstruojamais daiktais, plakatais, šūkiais, audiovizualinėmis priemonėmis ir kitokiais veiksmais“. Tokie veiksmai užtrauktų baudą nuo 290 iki 869 eurų, už pakartotinius veiksmus grėstų 869-1739 eurų bauda. Liberalų Sąjūdžio iniciatyva Seimas antradienį iki ketvirtadienio nukėlė balsavimą dėl įstatymo pataisų.

Šis siūlymas sulaukė ir Europos Tarybos (ET) dėmesio. ET žmogaus teisių komisaras Nilas Muižniekas paragino Lietuvos Seimo narius atmesti įstatymo projektą, nes jis pažeistų seksualinių mažumų saviraiškos laisvę. Susirūpinimą dėl jo išreiškė ir Lietuvos gėjų lyga.