Kviečiame perskaityti komentaruose pateiktą atsaką Zigmundui ir pasisakyti, kiek gi iš tiesų kainuoja gyventi svetur.

Šitas straipsnis yra visiški kliedesiai. Pats gyvenu Nyderlanduose, dirbu IT (informacinės technologijos – DELFI), gyvenu daugiau nei 10 metų ir galiu palyginti. Nežinau, kokiomis čia paslaugomis tamsta autorius naudojasi ir kokio lygio jis „specialistas“, bet šitos nesąmonės man krito į akis labiausiai:

1) „Gyvenu vienas. Butas man nei daug nei mažai kainuoja 1100 eurų per mėnesį ir neaiškink, kad kažkur kaime pigiau, aš gyvenu mieste ir man čia patinka.“

Neblogą butą už tiek galima rasti Amsterdamo centre. Vilniaus centre gerai įrengto buto kaina tave irgi nustebintų, beje, su lietuviškomis algomis palyginus, irgi nebūtų taip jau „affordable“ (angl. galima sau leisti).

2) „Sveikatos draudimas – 110 eurų, palygink su savo įmokomis į ligonių kasas.“ Palyginau. Pamiršai pridėti, kad už 110 eurų per mėnesį tau ir akinius kartą per du metus pakeis, ir vizitai pas privatų dantistą nekainuoja. Lietuvoj aš tą 100 eurų sumoku sugedus dančiui, nes kokybė poliklinikose prasta, o privačiai kainos Vilniuj ne ką nusileidžia Amsterdamui. Ai, dar pamiršai pridėti, kad nepaisant savo mokamos įmokos Sodrai, norėdamas eiti privačiai pas daktarą, savo draudimą matysi kaip savo ausis – už viską mokėsi pats, nes jį gali panaudoti tik valstybinėse įstaigose, o už privatų draudimą teks dar atskirai panašią sumelę pakloti. Taigi, moki du kartus.

3) „Viešojo transporto bilietėlis – viso labo 2,9 euro.“ Esi per bukas nusipirkti OV Chipkaart, kuria naudojasi turbūt absoliučiai visi gyventojai? Beje, 2,9 eurus kainuoja valandos bilietas, jeigu perki jį tramvajuje, autobuse ar automate ir tada juo gali naudotis valandą, nepaisant to, kiek transporto priemonių pakeiti? Ai, dar gyventojai už 90 eurų metams gali nusipirkti 40 proc. metinę nuolaidą, ką jie ir daro, jei dažnai važinėja. Dar pamiršai pridėti, kad Nyderlanduse vykimo į darbą išlaidas bent jau dirbant kvalifikuotą darbą ne fabrike įprasta apmokėti darbdaviams.

4) Grietinės atitikmuo visoj Europoje vadinasi „Creame fraîche“ ir jos gali nusipirkti bet kuriam supermarkete, pvz. „Albert Heijn“ indelis kainuoja 0,40 euro centų.

5) „Taksi – 1 km kaina yra 2,17 euro ir įsėdimas 2,5 euro. Kai tiek mokėsi, tada skųskis, kad atvažiuoja 20 metų senumo „Audi 100“

Kainas surašei daugmaž teisingai, bet 20 metų „Audi 100“ neatvažiuoja, nes tokio senumo automobilio kaip taksi automobilį čia draudžia eksploatuoti įstatymas, „nelialiakink“

6) „Moterims nusikirpt, pasidažyt – apie 100 eurų.“

Už tiek gali nusikirpt ir pasidažyt vienam prabangiausių pasaulyje tinklinių kirpimo salonų „TONI&GUY“. Beje, jis yra ir Lietuvoje. Kainos moterims nusikirpti ir pasidažyti tokios pačios. O jeigu lygini kokį kaimo salonėlį Lietuvoje, kur moteris pasigražins už 15 eurų, tai nustebsi, bet tokių yra ir Nyderlandų užkampiuose. Batus reiktų lyginti su batais, o ne ratais.

7) „Sakote, kad algos didelės? Vidutinė alga – apie 1700 eurų, čia daug?“ Išmok naudotis bent jau „Wikipedia“. Vidutinė alga į rankas perkopia 2000 eurų.

8) „IT specialistas Lietuvoje nesunkiai uždirbs 1500 eurų ir gyvens gerai, čia uždirbs 2500 ir gyvens kaip pastarasis Lietuvoje.“ Prastas iš tavęs SPECIALISTAS, jei čia (Nyderlanduose – DELFI) IT uždirbsi 2500 eurų. 2500 eurų čia gali uždirbt į rankas tik išėjęs iš univero ir turėdamas IT diplomą, bet neturėdamas patirties. Specialistai, kurie turi 5-10 metų darbo patirtį, uždirbti gali mažiausiai dvigubai daugiau.

Moralas tau, gyvenimo specialiste: išmok kalbą, pavartyk kartais vietinius laikraščius, pabendrauk su žmonėmis ir sužinosi, kad yra čia ir grietinės, ir transporto bilietėliai jau seniai elektroniniai (gyventojai tai žino), ir nusipirkti gali už gerokai pigiau, o už 30 eurų gali gauti trijų patiekalų meniu gerame restorane. Dar gali atsiversti „Glassdoor“. Pamatysi, kiek uždirbta specialistai, na, tie tikri, o ne tie, kurie nemoka kalbos ir kalba kliedesius. „Tot ziens“ (flamandiškai – sudie) tada, kaip sako olandai.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Norite pasidalinti savo nuomone? Užfiksavote prekių ar paslaugų kainų skirtumus Lietuvoje ir svetur, kuriais norite pasidalinti? Jūsų istorijų laukiame el.paštu pilieciai@delfi.lt. Taip pat rašinius galite siųsti naudodamiesi žemiau esančia nuoroda: