Kaip trečiadienį pabrėžė laikinasis VSAT vadovas Valentinas Novikovas, numatoma reforma palies 33 administracijos darbuotojus, o statutiniai pareigūnai bus perkeliami į kitas vietas. Pabrėžiama, kad Lazdijų rinktinės užkardos išliks, jose budės pasieniečiai.

Anot tarnybos, racionaliausias kelias yra 73 km Lazdijų rinktinės saugomą sienos su Rusija ruožą perduoti Pagėgių rinktinei, kuri dabar saugo 178,5 km ruožą su šia valstybe. Lazdijų rinktinės saugomą 57 km ruožą su Baltarusija tikslinga perduoti Varėnos rinktinei, kuri saugo 206 km ruožą su šia valstybe. Varėnos rinktinei taip pat būtų pavesta migracinių procesų kontrolė prie sienos su Lenkija, kuri yra 104,3 km ilgio.

Laikinasis pasieniečių vadas sklaido D. Grybauskaitės nuogąstavimus

Prezidentei Daliai Grybauskaitei pareiškus kritiką dėl numatomos Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) reorganizacijos, tarnyba tikina po pertvarkos turimais pajėgumais, esant būtinybei, sugebėsianti atstatyti vidinės sienos kontrolę.

Pasak V. Novikovo, pasieniečiai yra pajėgūs užtikrinti sienos apsaugą, o prireikus, galės pasitelkti kolegas iš kitų vidaus reikalų sistemos tarnybų.

„Tos pajėgos, kurios yra, užtikrina mūsų sienų apsaugą, esant ir ekstremalioms situacijoms. Bus pasitelktos jėgos iš kitų padalinių, turime sutartį su Viešojo saugumo tarnyba, policija. Tai yra bendras visos valstybės reikalas, ir tas bus padaryta“, – trečiadienį spaudos konferencijoje kalbėjo laikinai pasieniečių vado pareigas einantis pulkininkas V. Novikovas.

Anot pareigūnų, planuojama pertvarka palies tik Lazdijų rinktinės administracinį padalinį, o ne penkias užkardas, kurios ir toliau išliks, juose budės pasieniečiai.

V. Novikovas taip pat aiškino, kad lietuviai kartu su kolegomis lenkais kasmet nuo 2010 m. vykdo bendras sienų užkardymo pratybas, esant ekstremalioms aplinkybėms, vien šiais metais tokių pratybų vyko 113, o pernai – 86. Pratybų intensyvumas išliktų ir po pertvarkos.

„Tarnyba (susitvarkyti su nelegaliais migrantų srautais, – ELTA) tam pajėgi“, – pabrėžė plk. V. Novikovas.

Anot VSAT, nu 2007 m., kai Lietuva įstojo į Šengeno erdvę ir siena su Lenkija tapo vidine ES siena, iki šiol Lazdijų rinktinės funkcionavimo poreikis nebuvo įvertintas. Šiemet VSAT buvo peržiūrėti rinktinių saugomi valstybės sienos ruožai ir padaryta išvada, kad juos tikslinga perskirstyti. Taktine, darbo organizacine, resursų paskirstymo ir valdymo efektyvumo prasme netikslinga turėti VSAT teritorinį padalinį, kuris organizuoja valstybės sienos apsaugą iškart su trimis valstybėmis (Lazdijų rinktinės ruožas apima valstybės sieną su Rusija, Lenkija ir Baltarusija).

Anot tarnybos, akivaizdu, kad racionaliausias kelias yra 73 km Lazdijų rinktinės saugomą sienos su Rusija ruožą perduoti Pagėgių rinktinei, kuri dabar saugo 178,5 km ruožą su šia valstybe. Lazdijų rinktinės saugomą 57 km ruožą su Baltarusija tikslinga perduoti Varėnos rinktinei, kuri saugo 206 km ruožą su šia valstybe. Varėnos rinktinei taip pat būtų pavesta migracinių procesų kontrolė prie sienos su Lenkija, kuri yra 104,3 km ilgio.

V. Novikovas pabrėžė, kad tiesiogiai išorinę valstybės sieną saugančių ir vidinę sieną kontroliuojančių padalinių, t. y. užkardų, veikloje jokių esminių pakeitimų nebus vykdoma, o pasikeis tik šių padalinių pavaldumas. V. Novikovas taip pat akcentavo ir administracijos aparato mažinimo būtinybę bei planus iš sutaupytų lėšų kelti atlygį ir motyvaciją tiesiogiai prie sienos dirbantiems pasieniečiams.

„Rinktinės (Lazdijų rinktinės, – ELTA) panaikinimas, užkardų išskirstymas į atitinkamų rinktinių pavaldumą ne tik nesilpnins valstybės sienos apsaugos, bet net ir pagerins. Nesikeičia funkcijos, pasieniečių darbo vietos, užkardos nenaikinamos, sustiprės materialinė techninė bazė. Tikimės, kad ir alga nemažai padidės. Tuo pačiu visi išgyvena, kad prie vidinės sienos nelegali migracija – specialių užduočių užkarda bus dislokuota Kalvarijų užkardoje ir, reikalui esant, galės „pridengti“ sienas, jeigu bus toks reikalas uždaryti sienas, saugoti, kaip išorės, ES sienas“, – vardijo laikinai pasieniečių vado pareigas einantis plk. V. Novikovas.

VSAT skaičiuoja, kad 55 pareigybių panaikinimas leis per metus sutaupyti 650-675 tūkst. eurų darbo užmokesčiui ir socialinio draudimo įmokoms. VSAT suprantami rinktinės darbuotojų, kurie dėl reorganizavimo gali netekti darbo, nuogąstavimai. Skaičiuojama, kad yra kiek daugiau nei šimtas darbuotojų, arba apie 23 proc. rinktinės personalo, kurie pagal galiojančius teisės aktus turėtų būti įspėti dėl jų pareigybių panaikinimo. Visiems šiems darbuotojams bus pateikti siūlymai eiti kitas pareigas dabartinės Lazdijų rinktinės ir kitose užkardose, Pagėgių ir Varėnos rinktinės bei kituose VSAT struktūriniuose padaliniuose.

Valdymo optimizavimą ir administracinių struktūrų mažinimą numatoma atlikti ir kituose VSAT struktūriniuose padaliniuose. Teigiama, kad dėl tokių pokyčių veikla saugant valstybės sieną nenukentės, o sutaupytos lėšos bus skiriamos motyvuoti pasieniečius, didinti jų darbo užmokestį, gerinti tarnybos sąlygas. Be to, didės tiesiogiai valstybės sieną saugančio personalo skaičius.

Siekiant optimizuoti fizinę Ignalinos atominės elektrinės apsaugą vykdančių pajėgų valdymą, nuo kitų metų balandžio 1 d. VSAT Ignalinos atominės elektrinės apsaugos rinktinė, turinti 296 pareigybes, bus pertvarkoma į Branduolinės energetikos objektų apsaugos dalinį VSAT Ignalinos rinktinės sudėtyje. Šios reformos metu Ignalinos rinktinei perduodamos bendrosios administracinės Ignalinos atominės elektrinės apsaugos rinktinės funkcijos (personalo, finansų ir turto valdymas).

Šios pertvarkos neturės įtakos tiesiogiai atominės elektrinės objektų apsaugą vykdančiam personalui. Po jų ir toliau bus užtikrinamas visų apsaugos funkcijų vykdymas. Reorganizavus Ignalinos atominės elektrinės apsaugos rinktinę ir optimizavus valdymą, planuojama panaikinti 20 pareigybių, kurių išlaikymui kasmet reikia skirti 300 tūkst. eurų.

Taip pat numatoma centralizuoti bendrąsias administracines funkcijas ir prijungti prie VSAT centrinės įstaigos Specialiųjų užduočių, Aviacijos rinktines, Užsieniečių registracijos centrą, Kinologijos ir Kriminalistinių tyrimų skyrius. Skaičiuojama, kad taip būtų per metus sutaupoma 210 tūkst. eurų.

ELTA primena, kad, augant nelegalios migracijos srautams per vidines Europos Sąjungos sienas, Lietuvai nereikėtų skubėti vykdyti VSAT pertvarkos, mano Prezidentė Dalia Grybauskaitė. Šalies vadovė sakė iš esmės neprieštaraujanti VSAT optimizavimui, tačiau atkreipė dėmesį, kad vėliau atkurti buvusius pajėgumus gali kainuoti brangiau, nei išlaikyti esamą struktūrą.

VSAT pertvarkos Vyriausybė turėtų imtis trečiadienio posėdyje. Daugiausia diskusijų kyla dėl Lazdijų rinktinės, kurioje šiuo metu dirba apie 500 pareigūnų, siūloma naikinti 55 pareigybes, iš kurių apie 20 yra statutiniai pareigūnai, daugiausia vadovybė, likę yra administracinį darbą dirbantys karjeros tarnautojai bei laisvai samdomi pagalbinio personalo darbuotojai.