Tačiau ir per daug angliavandenių, net ir „gerųjų“, suvartojantiems žmonėms jie daro neigiamą įtaką nuotaikai, svoriui, energijos kiekiui, imunitetui ir t.t. Ekspertai sako, kad dauguma žmonių vartoja per daug angliavandenių, rašo „Yahoo! Health“.

Tačiau kaip atrasti tą aukso vidurį? Labai svarbu įsiklausyti į savo organizmą ir žinoti, ko jam reikia. Žinoma, tai gali būti nelengva užduotis. Tačiau pamažu jūsų organizmas išmokys jus suprasti, kaip geriausi jį maitinti.

Prieš pradedami savo organizmo klausymo ir interpretavimo procesą atsakykite „taip“ arba „ne“ į šiuos klausimus:

1. Ar greitai priaugate svorio vartodami daug „sveikųjų“ angliavandenių, kaip pilno grūdo produktai, ankštiniai ir švieži vaisiai?
2. Ar jaučiatės pavargę ir mieguisti suvartoję angliavandenių?
3. Ar pavalgius jaučiate, kad galvoje „tarsi rūkas“?
4. Ar dažnai norite saldumynų?
5. Ar dažnai norite krakmolingų produktų?
6. Ar jums sunku kontroliuoti suvartojamo cukraus ar angliavandenių kiekį?
7. Ar jūsų svoris smarkiai svyruoja?
8. Ar jūsų energijos kiekis smarkiai svyruoja dienos metu?
9. Ar nepavalgę jaučiatės irzlūs?
10. Ar priaugus svorio jums labiau didėja žandai ir pilvo sritis, o ne klubai ir šlaunys?
11. Ar užsimanote saldumynų, kai nerimaujate, esate pavargę ar paniurę?

Jeigu į tris ar daugiau klausimų atsakėte teigiamai, tai reiškia, kad angliavandenių suvartojate daugiau nei gali perdirbti jūsų organizmas. Pirmas dalykas, ką turėtumėte padaryti, tai atsisakyti saldumynų, baltų duonos gaminių ir perdirbtų maisto produktų. Jei jau tai padarėte, pasistenkite atsisakyti visų grūdinių produktų, ankštinių produktų ir vaisių, kuriuose yra didelis cukraus kiekis.

Jeigu negalite be saldumynų, suvartokite nedidelį kiekį nelabai saldžių uogų, pavyzdžiui, mėlynių.

Tuomet reikės šiek tiek paeksperimentuoti, kad nustatytume tinkamą angliavandenių kiekį jūsų organizmui, o taip pat išsiaiškinti, kaip jūsų gyvenimo aplinkybės veikia jūsų gebėjimą toleruoti angliavandenius. Stresas, miegas, fizinis aktyvumas ir kiti veiksniai gali paveikti jūsų toleravimo lygį, todėl turite atrasti savo individualią pusiausvyrą.

Pavyzdžiui, ramų sekmadienį galite pasimėgauti avižų koše ir bananais, tačiau turėtumėte jų vengti darbo dieną, kuomet jaučiate stresą. Galbūt jums tinka saldžiosios bulvės pietums tą dieną, kai esate gerai išsimiegojęs. Tačiau po bemiegės nakties geriau jausitės, jeigu valgysite brokolių ar kalafiorų. Sumažinę suvartojamų angliavandenių kiekį ir pakoregavę savo mitybą pagal savo gyvenimą jausitės žvalesni ir energingesni.

Jeigu toks atidaus stebėjimo būdas jums yra per sudėtingas, galite išmėginti paprastesnį būdą. Dviem savaitėms visai atsisakyti didelį angliavandenių kiekį turinčių produktų ir pažiūrėti, kaip jausitės:

1. Pradėkite viską nuo nulio. Visiškai atsisakykite cukraus ir grūdinių produktų, įskaitant ruduosius ryšius, kukurūzų, avižų ir net bolivines balandas. O tuomet pamažu vartokite vienų ar kitų angliavandenių turinčių produktų, kad pažiūrėtumėte, kaip jie jus veikia.

2. Valgykite daugiau žaliųjų daržovių ir sveikų riebalų. Tokie produktai leis jums pasijusti sotiems ir gauti svarbių maistinių medžiagų. Paprasčiau atrasite jums sveikiausią angliavandenių kiekį, jeigu vartosite daug kitų rūšių maisto produktų.

3. Mankštinkitės. Galėsite toleruoti didesnį kiekį angliavandenių, jeigu daugiau judėsite. Sėslus gyvenimo būdas ir mityba, kuomet suvartojate daug grūdinių produktų, apsunkina jūsų organizmą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (37)