Greičiausiai tokių nedaug. Todėl šiandien kalbamės su asmeninio tobulėjimo koučere bei ENSO jogos ir meditacijos mokytoja Elžbieta Ananda, kuri sako, kad gyventi su džiaugsmu ne tik įmanoma, bet ir duoda tam receptą - joga ir meditacija.

- Kodėl joga ir meditacija? Juk džiaugsmas ir aistra asocijuojasi su judesiu, dinamika, nuotykiais, o ne su sedėjimu ant kilimėlio užmerktomis akimis?

- Jei Jūsų gyvenimo tempas spartus, ypatingai svarbu save palepinti kokybišku, aukščiausios prabos poilsiu. Juk kai kalba eina apie poilsį, ne kiekybė, o kokybė yra viskas, o tą užtikrina joga ir meditacija. Paslaptis, kaip būti žaidimo nugalėtoju išėjus iš namų, ir būti geriausia savo versija, kad ir kur beeitum ir kad ir ką bedarytum, yra per dieną patirti kelias minutes itin gilaus poilsio ir ramybės.

Ar esate pastebėję, kad geriausios idėjos darbui bei atsakymai į iš vidaus kylančius klausimus, ateina ne tada, kai esame pervargę, mūsų nervų sistema išsibalansavusi, ir esame apimti streso, o tada, kai atsipalaiduojame - ar tai būtų pasivaikščiojimas su šuniu, tempo sulėtinimas mėgaujantis puodeliu kokybiškos latte kavos, plaukiojimas baseine ar gulėjimas karštoje kvapnioje vonioje...

Būtent dėl to kiekvieną dieną pradedu 20 minučių meditacijos ritualu, taip užprogramuodama savo nervų sistemą sėkmei ateinančioms 24 valandoms. Laiko tam skiriu nedaug, o skirtumas milžiniškas.

Meditacija padaro mane produktyvesne, džiaugsmingesne, pameditavus galiu duoti daugiau energijos artimiesiems ir aplinkiniams, nes pati jos turiu daugiau - išlošiu aš, išlošia visi.

- Ką pasakytumėte apie pasakymą, kad meditacija yra tik mados reikalas?

- Na, visų pirma, man tai bylotų apie išsilavinimo spragas ir patyrimo stoką. Neseniai Harvardo Universitetas, viena prestižiškiausių mokslo ir tyrimų institucijų pasaulyje, paskelbė, jog meditacija iš tiesų ne tik padeda sumažinti stresą, padidinti darbingumą ir koncentraciją bei socialinius-emocinius įgūdžius, bet taip pat ir tiesiogine prasme keičia mūsų smegenis, jų struktūrą.

Mokslininkai teigimu, medituojant sumažinamas pilkosios masės tankumas smegenų dalyje, kuri yra atsakinga už nerimą ir stresą. Lygiai taip pat, atlikti tyrimai parodė, jog meditacija padidina pilkosios masės tankį smegenų dalyse, kurios atsakingos už mokymąsi ir atmintį, savęs suvokimą ir empatiją. Taigi, meditacija yra visiems, kurie nori mažiau streso ir daugiau džiaugsmo bei ramybės.

Kadangi į tokių tyrimų rezultatus, ypač užsienyje, žiūrima rimtai, nenuostabu, kad didžiausios ir rimčiausios pasaulyje kompanijos savo darbuotojams siūlo meditacijos ir streso valdymo užsiėmimus. Laimei, tai ateina ir į Lietuvą, ir aš džiaugiuosi būdama to judėjimo dalimi ir galėdama dalintis savo žiniomis apie meditaciją su kitais.

Kita vertus, paliekant mokslinius tyrimus ir grįžtant prie tos pačios mados, pati esu didelė mados ir gerų, gražių dalykų mėgėja, tačiau šiuolaikinės Kerės Bredšou (pastaba - kalbama apie serialo „Seksas ir Miestas“ heroję) nori kažko daugiau. Šiuolaikinės moterys - gražios, protingos, talentingos, ir joms norisi kažko kito, nei dirbk, pirk, mirk.

Lygiai tas pats galioja ir vyrams - kad ir kiek pasieki gyvenime, kažkuriuo metu supranti, kad yra, kad turi būti kažkas daugiau nei tik rutina ir sumokėti mokesčiai. Tai, ką aš siūlau, ir yra tai - kartu leistis į magišką kelionę, kurios tikslas - susitikimas su... savimi. Kartu prisiliesti prie to stebuklo ir paslapties, apie kurį kalba kiekvieno iš mūsų gyvenimas. Mes kvėpuojame, mes esame gyvi.

- Ar be išvardintos meditacijos naudos sveikatai, darbingumui, bendrai savijautai bei santykiams su aplinkiniais išskirtumėte dar ką nors?

- Taip, kitas svarbus dalykas - medituojant stiprėja tai, kas vadinama intuicija arba vidiniu balsu. Meditacija suteikia proto ramybę, o kai mūsų protas ramus, savo pasirinkimus ir galimus ėjimus matome daug aiškiau. Tikiu, kad kiekvienam iš mūsų visata yra paruošusi tobulą planą, planą, kaip būti laimingais.

Deja, turėdami laisvą valią, mes įsikišame su savo neurozėmis ir noru viską kontroliuoti. Pažiūrėkite į gamtą - viskas tobulai sutvarkyta. Gilė žino, kaip tapti ąžuolu, embrionas žino, kaip tapti kūdikiu, kur ląstelės turi tapti akimis, kur ausimis, kur širdimi. Šiuo metu daugelis iš mūsų yra nepatenkinti savo karjera, norisi kažko daugiau.

Yra talento ir noro kažką pasiekti, bet dažnai, ypač, tarp jaunų žmonių, nežinoma, kur slypi jų pašaukimas ar kaip įgyvendinti kokį tikslą ar pasiekti svajonę. Taip, pastangos labai svarbu, bet ar pastebėjote, kad būtent tada, kai paleidžiame norą kontroliuoti, dažniau atsiduriame tinkamoje vietoje, tinkamu laiku ir su tinkamais žmonėmis. Meditacija ir yra tai, kas sustiprina tą vidinę GPS sistemą, padedančią priartėti prie savo svajonių išsipildymo.

- Užsienyje praleidote penkerius metus ir neseniai grįžote iš Londono gyventi į Lietuvą. Kokius skirtumus pastebite?

- Lietuvoje labai jaučiasi, kad viskas vyksta tarsi pagal taisykles. Žinoma, ten, kur gyvenau, Anglijoje ir Amerikoje, žmonės laisvesni. Tarkime, universitete dėstytojui leidžiama vesti paskaitą sėdint ant suolo ir studentams į dėstytoją kreiptis „tu“. Žmonės mažiau kompleksuoti, linkę labiau užkalbinti vieni kitus. Jie labiau moka save pateikti ir turiu daugiau išorinio pasitikėjimo savimi.

Tačiau visi mes esame panašūs, ir vienas dalykas, ko labai trūksta visur, tai meilė sau. Ilgainiui gali susikurti karjerą, išmokti gražiai dažytis ir rengtis, ir turėti viską, kas visuomenėje vadinama sėkme ir laime. Tačiau vis tiek visą gyvenimą mokomės save priimti ir mylėti labiau, nes išoriniai dalykai niekada nepripildo, ar nepripildo iki galo, taip, kaip pripildo džiaugsmas ir meilė, kylantys iš vidaus.

Žmonės dažnai patys su savimi yra labai griežti, nemyli savęs, neduoda sau leidimo būti laimingais. Man labai patinka Marianne Williamson citata: „Mūsų didžiausia baimė yra ne tai, kad esame nepakankamai geri, o tai, kad esame daug galingesni, nei galime įsivaizduoti. Būtent mūsų šviesa ir grožis, o ne tamsa, yra tai, kas mus gąsdina.“

Mes klausiame savęs, kas mes tokie, kad būtume gražūs, nuostabūs, talentingi, laimingi, ir t.t. o iš tiesų, kodėl ne? Juk tai yra mūsų teisė. Metas pilnai priimti save ir savo grožį, ir tas metas jau dabar. Ne tada, kai gausi geresnį darbą, numesi svorio, sukursi šeimą ir t.t. Neatidėliokite laimės ir meilės sau.

Jei jums kažkas išrašytų milijonų eurų vertės čekį, jį užmintų ir suglamžytų, vis tiek tai būtų milijono vertės čekis. Lygiai taip pat meditacija ir kelionė į save padeda suprasti, kad esi kažkas daugiau nei išorinės aplinkybės, net jei tau ir nesiseka, kad kad ir kas bevyktų tavo gyvenime, tai nepalies tavo vertės. Užmerki akis, ir vėl ir vėl gali sugrįžti namo. O atmerkęs akis jau turi daugiau jėgų priimti iššūkius.

- Ar pabaigai galėtumėte duoti patarimą ar kokią techniką, kaip medituoti?

- Meditacijos technikų yra įvairių, ir kiekvienas gali pasirinkti savo. Jei norite meditaciją išbandyti dabar, šią akimirką, siūlyčiau garsiąją meditaciją iš knygos bei filmo su Džiulia Roberts „Valgyk. Melskis. Mylėk“. Tai - šypsenos meditacija. Užmerkiame akis ir pradedame šypsotis. Giliai įkvepiame ir iškvepiame. Įsivaizduojame, kaip pradedame šypsotis kiekviena savo kūno ląstele.

Šypsokitės savo akių obuoliais, savo plaučiais, ir net savo... kepenimis! Praleiskite bent penkias minutes tokioje šypsenos meditacijoje, nesvarbu, jei šypsena jūsų veide iš pradžių bus dirbtinė, nenatūrali - vis tiek į smegenis bus siunčiami signalai apie atsipalaidavimą. Tada būkite kantrūs ir stebėkite, kaip įtampa palieka jūsų kūną. Pirmai meditacijai užteks, o toliau siūlyčiau ateiti į grupinius meditacijos užsiėmimus norint išmokti daugiau.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)