Šį rudenį viltis atsirado sergantiems pavojingiausia šios ligos forma – melanoma, nes sertifikuoti ir pradėti kompensuoti vaistai vėlyvajai šios ligos stadijai gydyti.

„Norėtųsi atkreipti dėmesį, kad melanoma – tai ne tik atviruose odos plotuose atsirandantis ir plintantis piktybinis procesas. Ji gali atsirasti ir vystytis tose kūno vietose, kurių neveikia saulė: nosies ertmėje, ryklėje, akių tinklainėje, skrandyje, žarnyne. Kaip ir visos onkologinės ligos, melanoma yra viso organizmo susirgimas, kurio pagrindine priežastimi laikomi ultravioletiniai saulės spinduliai, taip pat didelis kiekis apgamų bei paveldimumas“, – pasakoja Onkologijos chemoterapijos skyriaus vedėja, gydytoja onkologė chemoterapeutė Skaistė Tulytė.

Kiekvienais metais pasaulyje diagnozuojama apie 200 tūkst. naujų melanomos atvejų, o maždaug pusei šių atvejų nustatoma pavojinga mutacija, vadinamoji BRAF, pavadinta dėl geno, gaminančio B-Raf proteiną. Tokia melanoma yra sunkiausia odos vėžio forma, kurios vėlyvojoje stadijoje pacientai ilgiau kaip 5 metus išgyvena tik maždaug 20 proc. ligos atvejų. Laimei, mokslui tobulėjant net ir ši agresyvi liga gali būti suvaldyta.

Pasak gydytojos onkologės S. Tulytės, šių metų rugsėjį tarptautinėje ESMO onkologų konferencijoje buvo pristatyti melanomą gydančių vaistų, dabrafenibo bei trametinibo, tyrimų rezultatai. Šie vaistai sėkmingai kovoja su BRAF melanomos mutacija, stipriai padidindami išgyvenimo tikimybę ketvirtąją ligos stadiją pasiekusiems pacientams, tai pat jie nesukelia tokių rimtų komplikacijų, kaip iki šiol dažniausiai taikomas vėžio gydymas – chemoterapija. Valstybinė vaistų kontrolės tarnyba rugsėjį įtraukė vieną iš šių vaistų, vadinamuosius BRAF inhibitorius, į kompensuojamų vaistų kainyną, tad tai suteikia galimybę dar reikšmingiau padėti sergantiesiems sveikti.

Pacientų, sergančių agresyvios formos melanoma išgyvenamumas pailgėjo daugiau nei dvejais metais, taikant inovatyvų gydymą naujausiu vaistu. Skiriant dabrafenibo bei trametinibo derinio, auglio augimas sulėtėja labiau nei skiriant vien kurio nors iš šių vaistų, skelbia mokslininkai, remdamiesi naujausiais atliktų klinikinių tyrimų duomenimis. Tokiu būdu BRAF mutaciją turintiems pacientams padidėja tikimybė suvaldyti ligą.

Melanomą neretai galima aptikti ir patiems, pastebėjus, kad nekalta pigmentinė dėmė žmogaus odoje ima kisti: keičiasi jos spalva, diametras, forma. Onkologijos chemoterapijos skyriaus vedėja tokiu atveju siūlo įsiminti ABCDE taisyklę, pagal kurią, patvirtinus bent kelis simptomus, galima nustatyti melanomą:

A (angl. asymmetric) – asimetriški apgamai;
B (angl. borders) – netaisyklingo kontūro apgamai;
C (angl. colours) – įvairių spalvų apgamai;
D (angl. diameter) – apgamai, kurių diametras didesnis nei 6 mm;
E (angl. evolution) – apgamai, kurie greitai didėja.

Jei esate ypač šviesios odos, rusvaplaukė strazdanota mėlynakė, jums gresia padidinta rizika susirgti odos vėžiu. Patys paprasčiausi būdai saugotis nuo melanomos – vengti dažno lankymosi soliariumuose, naudoti apsauginį kremą nuo saulės su ultravioletinių spindulių filtru, stebėti savo kūną, o sulaukus 45-erių – tikrintis sveikatą, reguliariai lankantis pas gydytoją.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)