Apie kavos ruošimo aparatus pasakoja specializuotos, kava ir kavos aparatais prekiaujančios įmonės „Kavos draugas“ ekspertas Ignas Dombrauskis.

Kavos virimo aparatai su filtru

Gamybos procese naudojami vienkartiniai arba daugkartiniai filtrai, per kuriuos plikoma malta kava subėga į tam skirtą talpą. Toks aparatas labai tinka namams, galima paruošti didesnį kiekį visai šeimai, kava greit neatšąla. Norint mėgautis kvapnesne kava, rekomenduojama rinktis pupeles ir kavą malti prieš kiekvieną ruošimą.

Prancūziškas kavinukas („French Press“)

Jei vis dėl to manote, kad popierinių filtrų naudojimas yra šiurkštus geros kavos ruošimo pažeidimas, tuomet prancūziškas kavinukas yra būtent tai, ko reikia. Nors procesas labai paprastas, tačiau puikiai atskleidžia visus kavos skonius bei aromatą. Rekomenduojama naudoti šviežiai skrudintą, rupaus malimo kavą, nes kavinuko tinklelis įprastai būna gana retas. Paruošti sodraus skonio aromatingą juodą kavą užtruks apie 4 min.

Kavos aparatas AeroPress

Šis kavos gerbėjų pamėgtas aparatas atkeliavo iš Amerikos. Visas procesas užtrunka iki 50 sekundžių. Iš pradžių kava užplikoma, o tada spaudžiama per mikrofiltrą. Keičiant kavos ir vandens santykį, plikymo laiką, galima išgauti vis kitokį kavos skonį ir stiprumą, tad galimybės eksperimentams - neribotos. Tinka plauti indaplovėje.

Kapsuliniai kavos virimo aparatai

„Šie aparatai naudoja specialias kavos kapsules, kurių būna pačių įvairiausių skonių. Kavos ruošimas itin paprastas ir greitas – įdėkite kapsulę, paspauskite mygtuką ir... vualia! Jokios sudėtingos priežiūros. Viskas, ko reikia, tai išmesti panaudotą kapsulę į šiukšliadėžę. Tinka tiek namuose, tiek biuruose. Galima rinktis pagal norimą talpą, galią bei kainą“, - pasakoja „Kavos draugas“ ekspertas Ignas Dombrauskis.

Stiklinis Chemex kavinukas

Patvarus, paprastas ir elegantiškas. Laboratorijos kolbą primena ne be reikalo. Šio kavinuko išradėjas – vokiečių chemijos mokslų daktaras Peter Schlumbohm, kuriam ši idėja kilo iš paprasto noro patogiai ir greitai pasigaminti kavos savo darbo vietoje. Ruošimui naudojami unikalūs Chemex patentuoti filtrai, kurie ne tik sulaiko tirščius, bet išvalo bei išgrynina kavą, leisdami mėgautis visais kavos skoniais ir poskoniais.

Vakuuminis kavinukas

Panašu, kad vokiečiai jaučia silpnybę laboratorijos inventoriui. Dar vienas išradimas, panaudotas kavos ruošimui – vakuuminis kavinukas. Tai ko gero įspūdingiausias būdas ruošti kavai bei puiki proga patikrinti fizikos dėsnius. Viskas veikia taip – į viršutinį indą įdedame kavos, o į apatinį įpilame vandens. Uždedame ant ugnies. Kuomet vanduo užverda, garai jį per vamzdelį pradeda stumti į viršų. Kai visas vanduo sukyla, metas išjungti ugnį. Pradėjus kristi temperatūrai, susidaręs slėgis taip pat ima kristi (susidaro vakuumas) ir apatinis indas atgal susiurbia prieš tai išstumtą vandenį, dabar jau virtusį puikia kava. Procesas gražus, tačiau jam reikia priežiūros, o kavos paruošimas užtrunka apie 10 min.

Espresso kavinukas („Moka“)

„Moka“ pirmą kartą patentuotas Italijoje. Jo principas toks pat kaip ir vakuuminio kavinuko. Tiek originalusis „moka“, tiek dabartiniai modeliai gaminami iš aliuminio. Jų būna įvairių dydžių, bet geriausia rinktis 2-3 puodelius kavos pagaminantį aparatą. Jei kelionėje negalite ilgai išbūti be espresso – rinkitės elektrinį moka, kurį galėsite pajungti net ir automobilyje.

Turkiškas kavinukas

Jei kavos, ruošiant vakuuminiu principu, jokiu būdu negalima virti, tai šiuo atveju viskas yra kitaip. Šie maži variniai puodeliai būtent tam ir skirti. Tokiu būdu kava įgauna sodrų, stiprų, turtingą skonį. Egzistuoja galybė metodų bei tikslių nurodymų, kaip turkiška kava turi būti ruošiama. Šiek tiek pasipraktikavę ir nors vieną iš jų įvaldę - tikrai nesigailėsite, - pasakoja „Kavos draugas“ ekspertas Ignas Dombrauskis.

Automatinis kavos aparatas

Vienas paprasčiausių bei greičiausių būdų mėgautis aromatinga kava – paruošti ją per automatinį kavos aparatą. Šiuolaikiniai kavos aparatai, gamybos procesą sumažina iki vieno mygtuko paspaudimo. Sunkiausia proceso dalis ruošiant kavą per automatinį aparatą – išsirinkti sau patinkančią kavą, kurios skonių asortimentas siekia bene 1000 įvairiausių poskonių bei aromatų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)