Apie kavos ruošimo aparatus pasakoja specializuotos, kava ir kavos aparatais prekiaujančios įmonės „Kavos draugas“ ekspertas Ignas Dombrauskis.
Kavos virimo aparatai su filtru
Prancūziškas kavinukas („French Press“)
Jei vis dėl to manote, kad popierinių filtrų naudojimas yra šiurkštus geros kavos ruošimo pažeidimas, tuomet prancūziškas kavinukas yra būtent tai, ko reikia. Nors procesas labai paprastas, tačiau puikiai atskleidžia visus kavos skonius bei aromatą. Rekomenduojama naudoti šviežiai skrudintą, rupaus malimo kavą, nes kavinuko tinklelis įprastai būna gana retas. Paruošti sodraus skonio aromatingą juodą kavą užtruks apie 4 min.
Kavos aparatas AeroPress
Šis kavos gerbėjų pamėgtas aparatas atkeliavo iš Amerikos. Visas procesas užtrunka iki 50 sekundžių. Iš pradžių kava užplikoma, o tada spaudžiama per mikrofiltrą. Keičiant kavos ir vandens santykį, plikymo laiką, galima išgauti vis kitokį kavos skonį ir stiprumą, tad galimybės eksperimentams - neribotos. Tinka plauti indaplovėje.
Kapsuliniai kavos virimo aparatai
„Šie aparatai naudoja specialias kavos kapsules, kurių būna pačių įvairiausių skonių. Kavos ruošimas itin paprastas ir greitas – įdėkite kapsulę, paspauskite mygtuką ir... vualia! Jokios sudėtingos priežiūros. Viskas, ko reikia, tai išmesti panaudotą kapsulę į šiukšliadėžę. Tinka tiek namuose, tiek biuruose. Galima rinktis pagal norimą talpą, galią bei kainą“, - pasakoja „Kavos draugas“ ekspertas Ignas Dombrauskis.
Stiklinis Chemex kavinukas
Vakuuminis kavinukas
Panašu, kad vokiečiai jaučia silpnybę laboratorijos inventoriui. Dar vienas išradimas, panaudotas kavos ruošimui – vakuuminis kavinukas. Tai ko gero įspūdingiausias būdas ruošti kavai bei puiki proga patikrinti fizikos dėsnius. Viskas veikia taip – į viršutinį indą įdedame kavos, o į apatinį įpilame vandens. Uždedame ant ugnies. Kuomet vanduo užverda, garai jį per vamzdelį pradeda stumti į viršų. Kai visas vanduo sukyla, metas išjungti ugnį. Pradėjus kristi temperatūrai, susidaręs slėgis taip pat ima kristi (susidaro vakuumas) ir apatinis indas atgal susiurbia prieš tai išstumtą vandenį, dabar jau virtusį puikia kava. Procesas gražus, tačiau jam reikia priežiūros, o kavos paruošimas užtrunka apie 10 min.
Espresso kavinukas („Moka“)
Turkiškas kavinukas
Jei kavos, ruošiant vakuuminiu principu, jokiu būdu negalima virti, tai šiuo atveju viskas yra kitaip. Šie maži variniai puodeliai būtent tam ir skirti. Tokiu būdu kava įgauna sodrų, stiprų, turtingą skonį. Egzistuoja galybė metodų bei tikslių nurodymų, kaip turkiška kava turi būti ruošiama. Šiek tiek pasipraktikavę ir nors vieną iš jų įvaldę - tikrai nesigailėsite, - pasakoja „Kavos draugas“ ekspertas Ignas Dombrauskis.
Automatinis kavos aparatas
Vienas paprasčiausių bei greičiausių būdų mėgautis aromatinga kava – paruošti ją per automatinį kavos aparatą. Šiuolaikiniai kavos aparatai, gamybos procesą sumažina iki vieno mygtuko paspaudimo. Sunkiausia proceso dalis ruošiant kavą per automatinį aparatą – išsirinkti sau patinkančią kavą, kurios skonių asortimentas siekia bene 1000 įvairiausių poskonių bei aromatų.