Pakalbintas idėjos autorius Linas Ramoška sako, jog tik švietimas ir vairavimo gebėjimų ugdymas padės išvengti nelaimių keliuose: „Mes kasdien šnekame, jog mūsų vairavimo mokyklos moko tik pažymėjimo gavimui, jog mūsų jaunimas neatsakingai laksto gatvėmis ir kelia pavojų visiems ir su visu tuo sutinku. Tačiau siūlymų kur tam jaunimui lakstyti neišgirstu, o vienaip ar kitaip – tai vyks. Pats puikiai pamenu, kaip vairavau būdamas 18-os ir kokie dalykai man tada rūpėjo, kaip supratau savo gebėjimus. Man atrodė, kad aš žymiai geriau vairuoju už tuos, kurie kartu ridenasi miesto gatvėse.

Idėja pasikeitė, kai pirmą kartą gyvenime su draugais užklydau į lenktynių trasą ir spontaniškai užsiregistravau į varžybas. Pralėkėm porą ratų, kuriuose spaudžiau kaip tik galėjau, patikrinam rezultatus – aplenkiau gal du ekipažus iš daugiau nei keturiasdešimties. Pasižvalgom po išrikiuotus automobilius – nieko labai rimto, vieni mėgėjai. Tada supratau, jog mano įsivaizdavimas yra gerokai pervertintas – būtent tai mes bandysime parodyti šio žiemos sezono „Vimota miesto lenktynėse“.

Minėtas renginys startavo šiemet, kaip Lietuvos greituminio slalomo čempionato etapas Kauno gatvėse. Dabar jis keliasi į Kauno Aleksoto aerodromą ir virs net septynių etapų čempionatu.

Organizatorius pasakoja, jog šią vietą pasirinko neatsitiktinai – ji miesto ribose, tad ją nesunku pasiekti, taip pat ji visiškai saugi – aplink tik asfaltas ir lygus gruntas, tad padarius net ir didžiausią klaidą, pavyks apsiriboti išlėkimu į pievą, o apgadinti automobilį praktiškai neįmanoma.

„Šį sezoną mes pradedame su šūkiu – „Išsikrauk“, ir jis skirtas ne tik savo gebėjimus norinčiam pademonstruoti jaunimui. Kasdien mes visi patiriame stresą, nemalonias patirties keliuose, tad išlėkti, apsukti nerūpestingą ratą aerodromo asfaltu ir išlaisvinti susikaupusias emocijas rekomenduojame visiems. Kad tai nebūtų tik paprastas pralėkimas – visa tai įvilksime į greituminio slalomo varžybų formatą, taip natūraliai pradėdami mokymo procesą – juk su kiekvienu ratu norėsis vis geriau įveikti suformuotą užduotį nedarant klaidų“, – pasakoja L. Ramoška.

„Be praktikos, automobilio ekstremalioje situacijoje suvaldyti yra neįmanoma. Tie, kurie mano, jog jiems to nereikia, nes jie važinėja pagal taisykles, mano galva, yra trumparegiai, nes neįvertina nei į kelią iššokusio gyvūno, nei galimos kito vairuotojo klaidos varianto. Pabandyti atlikti staigius manevrus dideliu greičiu reikia visiems – jaunimui ypač, tad kol mes neturime sportinio vairavimo centrų ir valdžios vyrai vis dar mano, jog negalingi automobiliai neįsibėgėja iki pavojingo greičio, siūlome išbandyti save ir išsikrauti Aleksoto aerodromo pakilimo take“, – tęsia organizatorius.

Pirmasis varžybų etapas vyks jau lapkričio 14-ąją dieną, šeštadienį. Varžybų taisykles ir registracijos formą rasti bus galima www.miestolenktynes.lt .

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)