Kol vieni skaitytojai ginčijosi, ar galima lyginti kavinėję įsigyto ir namuose kepto torto kainas, kiti komentatoriai dalinosi savo patirtimi dėl torto kainos. Komentarų skiltyje ne vienas svetur gyvenantis ar lankęsis tautietis pasakojo, kiek jam yra mokėti už kepinio gabalėlį. Jų patirtys – žemiau.

„(...) Sakysime, Vokietijoje mes dažnai kavinėje nusiperkame du torto gabalus ir du kavos su grietinėle ir už tai sumokame 7 eurus. O čia vien už torto gabaliuką sumokėta 10 eurų. Mano galva, tai yra žiauru. Kažkoks kosmosas. Aš esu „Maximoje“ pirkusi Napoleono torto gabalą, bet mokėjau tai tikrai mažiau, gal 4 eurus... (...), – rašė skaitytoja, komentarų skiltyje prisistačiusi Vita Reesen Nielsen. – Tiesą sakant, esu pirkusi ir Danijoje namuose gamintą lietuvaitės „Napoleoną“, tai buvo šiek tiek daugiau nei 2 kg ir mokejau 200 Danijos kronų, tai būtų 26 eurai...“

Kita skaitytoja papasakojo apie savo patirtį Belgijoje. Ją taip pat nustebino aukšta torto kaina Vilniuje.

„Gyvenu Briuselyje ir štai jums savaitgalio vizito po kepyklėles rezultatai. Paprasta kepyklėlė, pyrago „Mille-feuille“ (Napoleono atitikmuo, o greičiausiai – originalas) gabalėlis, 80 gramų kaina – 1,20 eurų. Kiek kainuos 300 gramų, galite pasiskaičiuoti, bet 10 eurų niekaip neišeis. „Van Dender patisserie“, aukštos klasės desertų parduotuvė, kurios produkcija galite pasigrožėti paieškoję užsakytas šokolado tortas su šokolado putėsių ir grietinėlės kremu 16 žmonių (numatomas svoris apie 1,6 kg, nes porcija žmogui skaičiuojama 100 gramų) kaina – 64 eurai už visą. Ir tai – ne „Napoleonas“ iš sviesto, miltų ir kiaušinių...“, – rašė komentaruose DELFI skaitytoja Agnė.

Kitą komentatorių taip sudomina torto kainos, kad jis atliko nedidelį tyrimą, ieškodamas, kiek tortas kainuotų Lenkijoje, Austrijoje ir Danijoje.

„Pasidomėjau tortų kainomis kitose valstybėse į vakarus nuo Lietuvos (ne „Napoleono“, nes panašų kepa tik Prancūzijoje ir vadina jį „Tūkstantlapiu“ (pranc. Mille-feuille). Rinkausi kavines brangias arba pačias brangiausias. Lenkija (atlyginimai kiek didesni nei Lietuvoje, mokesčiai kiek mažesni): „Cukiernia Sowa“ – tortai (proginiai!) 45-50 zlotų už kilogramą. Austrija (atlyginimai daug didesni, mokesčiai, matyt, panašūs): „Kafe Demel“ (viena seniausių ir brangiausių Vienos senamiestyje) – „Sacher tort“ (itin brangus šokoladinis tortas) – 1250 g – 42,8 eurų. Danija (atlyginimai daug didesni, mokesčiai daug didesni) – „Konditorie La Glace“ (seniausia ir brangiausia kavinė Kopenhagos Senamiestyje) tortai 12 asmenų (iš itin brangių produktų – riešutų, šokolado, marcipanų, tikro konjako, gaminami pagal patentuotus, saugomus receptus) – apie 90 eurų. Visos šios įstaigos yra „nekasdieniniam“ vartojimui, išskirtinės (na, gal „Cukiernia Sowa“ kiek demokratiškesnė, bet vis tiek, kiek žinau, laikoma brangia), bet kažkaip kainų/kavinės vietos/produktų kokybės santykis, jau nekalbant apie palyginimą su bendra ekonomine situacija, atrodo geriau“, – rašė komentatorius.

Tiesa, torto gabalėlio kaina Vilniaus kepyklėlėje skundėsi ne visi.

„Jūs neįsivaizduojate, kiek torto gabalėlis kainuoja kituose Europos miestuose... Dar ne taip nustebtumėte. Bet geras, kokybiškas, vietoje su istorija, su tradicijomis, su ateitimi... Jei „ūbagiškai“ eini ragauti torto („pro šalį ėjau, tai užėjau“), tai natūralu, kad kainas bus baisi. Bet jei tai tau – šventė, pasimatymas su savimi, kurio lauki, jam ruošiesi, jį planuoji, lyginti su batais ar rankine? Nereikia man nei tų batų, nei tos rankinės. Aš geriau tą torto gabalėlį su man brangiais žmonėmis suvalgysiu, ir liks prisiminimas ilgam laikui. Kada išmoksime vertinti turiningai praleistą laiką, o ne kainą? Jei kaina kanda, vadinasi, tas dalykas ne tau skirtas. Ir kam gaišti laiką skaičiuojant santykius „brangiau pigiau“, „kepta namuose“ ir t.t. Geriau užsiimk dalykais, kurie tau skirti, ir būsi laimingas. Laimingas ne tas, kas gali mokėti daug, bet tas, kuris įsiliejęs į savo gyvenimą visomis keturiomis, ir rūpinasi tuo, ką turi, o ne ko neturi“, – skaitytojų skundais piktinosi komentatoriais.

Kitas pasiūlė pasižiūrėti, kiek pavyzdžiui, kainuotų toks torto gabalėlis Italijoje.

„Gal kai būsi San Marco (Venecija) aikštėje, užsuk į vieną iš kavinių kavytės su tortuku, štai tada ir sužinosi, kiek kava (nuo 12 eurų) su torto gabalėliu kainuoja centrinėse žymių Europos miestų aikštėse (...)“, – komentaras apie mažesnes tortų kainas Europos didmeisčiuose papiktino skaitytoją R.

Peržvelgus kainas internete, matyti, kad Europos didmiesčiuose kepinių kainos, jei šie perkami prabangiose konditerijose, nepigūs. Pavyzdžiui, Paryžiuje esančioje prabangioje kepyklėlėje „Pierre Herme“, pavadintoje itin garsaus prancūzų desertų šefo vardu, vieno pyragaičio kaina siekia apie 7 eurus, 24 „Macarons“ saldėsių dėžutė gali kainuoti 52-68 eurus. Danijoje, jau skaitytojo minėtoje konditerijoje „Konditorie La Glace“ vieno iš tortų gabalėlis kainuoja 7,6 eurus.

Niujorke, JAV, pavyzdžiui, kepyklėlėje „Mille-feuile“, kurią „Trip advisor“ lankytojai įvertino kaip 63 iš daugiau nei 11 tūkst. Niujorko maitinimosi įstaigų, pyragaitis vienam žmogui gali atsieti 5-6 dolerius, ekleras – kiek mažiau nei 5 dolerius.

Norite pasidalinti savo patirtimi? Paprieštarauti ar patarti? Jūsų minčių laukiame žemiau arba el.paštu pilieciai@delfi.lt:

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (489)